Ципрас - пак победител въпреки обратния завой

За втори път осигури победа на левите
21 сеп 2015 11:12, Петя Славова
53
Ципрас - пак победител въпреки обратния завой
Снимка: БТА

Алексис Ципрас, лидер на гръцката партия СИРИЗА, за втори път тази година осигури победа на тази лява политическа сила въпреки обратния завой, който направи в промеждутъка между двата вота. СИРИЗА победи на изборите през януари начело с лидер, представящ се за яростен противник на кредитните споразумения. Самият той обаче бе принуден да се съгласи на нов спасителен план, след като пое властта.

41-годишният Ципрас не е произлязъл от политическа династия за разлика от много други гръцки личности. Това обаче го прави привлекателен в очите на много гърци, смятащи го за непокварен лидер на една страна с будещо съжаление минало на корупция. "Хората не забравят, че предишните правителства и опозиционните партии доведоха страната до това положение", споделя Илиас Тиганис, 50-годишен собственик на павилион в центъра на Атина.

Ципрас рано се увлича от политическата активност.

Гърция го открива като представител на гимназистко движение в телевизионна програма през 1990 г., заявяващ от висотата на своите 17 години: "Искаме да имаме право да избираме, когато отиваме на училище".

Той е запазил младежкото си лице и привързаността към Че Гевара, която го е накарала да кръсти един от синовете си Орфе-Ернесто. Дипломира се като инженер в Политехниката в Атина, традиционно средище на студентски протести и арена на кървави репресии от страна на диктатурата на полковниците /1967-74/. Ципрас е роден в Атина през юли 1974, няколко дни след падането на хунтата.

Още по темата

След първоначалното си участие в Гръцката комунистическа младеж, той се присъединява към Синаспизмос - малка еврокомунистическа и антиглобалистка партия.

На 33 години Ципрас е избран за председател на тази формация, която става същата година, 2008 г., коалиция на няколко организации и леви партии под името СИРИЗА.

Нейното политическо бойно кръщение идва няколко месеца по-късно по време на безпрецедентните улични бунтове, избухнали след убийството на тийнейджър от полицай в Атина, изразяващи недоволството на гръцката младеж.
СИРИЗА, която е обвинена в подкрепа на това протестно движение, не надхвърля 4,6 процента от гласовете на парламентарните избори през 2009 г.

Избухването на дълговата криза през 2010 г. и годините на икономически застой, които я съпътстваха, дадоха нова аудитория на радикалната левица и на нейния лидер. За три години изборният резултат на СИРИЗА се увеличи петкратно.

Изборите през януари СИРИЗА спечели с 36,3 на сто от гласовете и получи 149 от 300 места в парламента.
Реално постижение на Ципрас по време на седеммесечното управление на СИРИЗА е договарянето на ново кредитно споразумение за Гърция, налагащо нови тежки условия на гърците - промяна на 180 градуса от това, за което се застъпваше преди изборите.

Ципрас бе принуден да отстъпи пред кредиторите - нарушавайки изборните си обещания за отменяне на политиките на икономии, наложени на Гърция с първите две кредитни споразумения. Той прие орязване на разходите и пенсиите, повишаване на данъци и икономически реформи, за да осигури 86 милиарда евро под формата на спасителни заеми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците събирали мъни,от фериботите с бежанци за да си върнат дълговете! Смех.По десет юро да им вземат с тези темпове,току виж успели!
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никъде обаче не се споменава,че голяма част от гърците са отчаяни и обезверени и не отидаха въобще да гласуват. Това са около 44%. Не са отишли до урните - във Флорина - 66,70%, Кефалоня - 61,07%, Лакония - 60,50%, Лесбос - 60,37%, Хиос - 55,75%, Евритания - 58,75%...Негласувалите казват,че на референдума са гласували "ОХИ", а резултатът после бил превърнат в "ДА". След като гр.правителство започне да приема новите закони, ще има ми се струва големи стачки.
18
8
 
5
 
! Отговори
ФАЛИРАКИС преди 8 години
Много гърци четат този форум и лепят минуси на всеки антигръцки коментар. Това не променя факта че са нискокултурни, полуграмотни, елементарни *** продукт на отпадъчен финикийски генетичен материал. Жените ви умират за големите красиви и стройни българи. Айгамисо малякизменис.
17
2
 
8
 
! Отговори
Смехотерапия преди 8 години
До Анонимен 1Много ме развесели, благодаря. Толкова се постараха от Европа и САЩ да унижат и премахнат Ципрас от сцената, ама не им се получи. По ирония на съдбата пак беше избран от народа си. Номерът с марионетните правителства не мина в Гърция!
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много бързо гърците забравиха дневните лимити за теглене и опашките пред банкоматите. Да видим сега кой ще управлява и каква политика ще предприеме?
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква крайнолява е Сириза, след като се коалира с Независими гърци, а най големият и критикар е Комунистическата партия на Елада? Сириза е проамериканска и антиевропейска партия. Говроят, че е лява,когато утре се изложат да обвинят ,комунистите''.
14
8
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До брейЗначи си падаш по червената пропаганда и промиването на мозъци...
13
10
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Какво искате бе ***... - Борисов направи морето ни по чисто от гръцкото и турското... - след пускането на новите участъци от магистралите и катастрофите намаляха... - а вие повече власт няма да помиришете...
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Победител е не въпреки обратния завой, а точно заради този соросоиден завой. Все пак, социологическите прогностици отново се проявиха като *** на шлифери. На референдума уж нещо като равенство, а резултата бе 60:40 за ,,Охи''. Сега уж равенство, накрая Сириза със 7 % напред. Време е група разгневени роми да отидат в офисите им с по една неокастрена тояжка и хубаво да ги суровакат. Нашите тук - също.Идат избори! Пак!
11
4
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Абе вие само копи/пейст ли можете да правите във всички теми бе? Трета тема същите коментари до запетайка. Ще ви спрат парите накрая от тоя мързел, това че си *** не значи че трябва да си ***.
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе гърците уж били в криза, а половината българки гледат напикани гръцки пенсионери за половината от пенсите им (1/2 гр.пенсия = 400 евро = 800 лв).Ще повярвам на Тиквата, Плевела и Очилатия безроден ***, че Гърция е зле, когато видя гъркиня да сменява памперсите на опикан български пенсионер за половината от пенсията му (1/2 бълг.пенсия = 100 лв = 50 евро).
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедни били, а нито една българска слугиня още не се е върнала
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедни ми българи, докато се карате кои сте ***, кои сте *** и прочие ...***, не разбрахте някои простички неща: 1. Българите са значими само в собственото си съзнание. На никой по Света не му пука за България. 2. Докато се пенявите и злорадствате срещу Гърция и всяка друга закъсала нация, е хубаво да знаете, че за разлика от тях на нас няма кой да ни помогне нито от Запад нито от Изток. 3. В България вече почти няма квалифицирана и качествена работна ръка. Топим се по-бързо от планински ледник през Глобалното затопляне. Инвестиции няма почти никакви последните 8-9 години.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-добре анархия като в Гърция, отколкото организирани от Боко Тиквата мафиоти и престъпници като в България!
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази година *** фалира и трябваше да вземат 16 милиарда за да не обявят официално фалит. *** няма никаква икономика и държавата няма приходи - догодина пак 20 милирда, по догодина още 40 милиарда - и така скоро ще сме в ситуацията на Гърция, дори много по зле.
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 5 години Боко Тиквата обяви Гърция за фалирала държава и ни я посочи като лош пример.От тогава насам все чакам някой грък да дойде да ми копае на лозенцето за български левове, ама нейсе !Обратно !Нашите българи, които работят в Гърция не се връщат тук. Даже нови отиват. Факт !То това е понеже според Тиквата ние сме "финансово стабилни", а гърците са "фалирали". Ха-ха-ха !
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честито на гърците, Ципрас е един от малкото политици които уважавам.Истински демократ, ходи с градски транспорт на работа, говори с всички хора в Атина.Наистина е представител на народа.
3
15
 
6
 
! Отговори
Евгени Ватмана преди 8 години
"Ципрас - пак победител въпреки обратния завой" Ах колко е секси, комсомолецът Алекси. Обратен мъж, обратен завой прави. И аз така все на задна карах трамвая. Напредък чрез назадничавост е нашия девиз.
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците са народ, не са ***
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На баба Меркел много ще й дойде. Освен с бежанците ся трябва и с Ципрас да се разправя, но този път пропусна да дава наставления на гърците за кого да гласуват и пак ги изпусна от въженцето.Ся ако съм на Ципрас ще й изпратя пет кораба с бежанци по случай победата.