Седем любовници в седем града

Обвиняеми пред Трибунала в Хага сърби успешно се криели при жени
13 окт 2015 10:10, Елка Василева
3
Седем любовници в седем града
Стоян Жуплянин. Снимка: архив, Reuters

Сърбите, обвиняеми пред Трибунала в Хага за бивша Югославия, които са се укривали в Сърбия, често са намирали убежище при жени, а техните "любовническо-ятачески" периоди завършват с бракоразводни дела.

Най-известният е случаят с Горан Хаджич – последния предаден от Сърбия на Трибунала в Хага, бивш президент на Република Сръбска Краина по време на войната между Сърбия и Хърватия. От затвора в Схевенинген той е поискал разрешение да го посещава Борислава Митрович. Запознал се е с тази жена, докато се е укривал. Двамата имат дъщеря. Неотдавна Хаджич заведе дело за разтрогване на брака си със законната си жена Живка, пише на сайта си сръбският вестник "Блиц".

Рекорд сред обвиняемите в Хага по брой жени-ятаци е Стоян Жуплянин, бивш началник на Центъра за сигурност в Баня Лука по време на войната в Босна, който беше арестуван в сръбския град Панчево през 2008 г.

„Жуплянин е имал връзка с поне седем жени. По данни на разследването той се е укривал на 26 различни места, като в повечето градове в Сърбия базата му са били жилищата на различни жени. Укривал се е при жени в Крушевац, Панчево, Крагуевац и в по-малки градчета във Войводина. От жена с инициали М.П. Жуплянин има дъщеря. Тя и детето в момента живеят в Република Сръбска в Босна. Докато се е укривал из Войводина, Жуплянин е имал връзка с жена с инициали В.Р, а докато е бил в Централна Сърбия, е имал връзка и с Р.В. и Н.П“, казва източник на изданието, участвал в издирването на Жуплянин.
 
Една от неговите изгори обаче е разкрила данни за него година и половина преди задържането му от службите за сигурност на на Република Сръбска в Босна, които веднага са ги предали на сръбската Агенция за сигурност и информация. През януари 2008 г. Жуплянин се спасява от арест на косъм в Ниш, но тогава са били намерени снимки как той се забавлява в женска компания.

Най-известните обвиняеми в Хага Ратко Младич и Радован Караджич се укриваха с години, прекъсвайки връзките със семействата си.

„Младич е намирал убежище при жени, когато трябваше да се махне от военните обекти през 2002 г. и когато е започнал да се крие в жилища в Белград – при Татяна Васкович Янюшевич и Лиляна Васкович. Последната е била съпруга на човек, воювал заедно с Младич. Тя го е приела в дома си, докато съпругът й – военен инвалид, е бил в болница. При разследването са идентифицирани още някои жени, които са помагали на Младич“, казва източникът. 

 Лиляна Караджич, която най-силно от всички съпруги на обвиняеми в Хага присъстваше в публичното пространство и защитаваше Радован Караджич, след арестуването му през 2008 г. не е правила никакви изявления. Беше разкрито, че Караджич, представял се за доктор Давич Дабич, е „другарувал“ с Милева Цицак, която пък се представяла като Мила Дамянов, като и двамата са били запалени по алтернативната медицина.
 
За връзките с жени на обвиняемия в Хага генерал Небойша Павкович, който не се укриваше, се пишеше и преди. Най-известна е връзката му с актрисата Лидия Вукичевич, но сред интимните приятелки на Павкович е и момиче на само 23 години. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от край време жените харесват юнаците. Сръбкините не правят изключение. Изброените по-горе хора са национални герои на Сърбия. Не знам когато потърсят нашите евроатлантици обаче от трибунала в Санкт Петербург, коя освен Кончита-Вурст. ще ги скрие....