Консервативната опозиция печели изборите в Хърватия

Призова за сътрудничество всички, които искат промяна
9 ное 2015 07:15, Елка Василева
6
Консервативната опозиция печели изборите в Хърватия
Томислав Карамарко. Снимка: Reuters

Лидерът на опозиционната консервативна партия Хърватска демократична общност (ХДО) Томислав Карамарко обяви победа на парламентарните избори в Хърватия в неделя. Хърватската държавна телевизия ХРТ излъчи пряко в ефир неговото обръщение от предизборния щаб на партията, предаде ТАСС.

 "Можем да кажем, че победихме на парламентарните избори", заяви Карамарко и изрази увереност, че разликата между ХДО и основния й съперник - Социалдемократическата партия, ще нарасне с обявяването на окончателните резултати.

При около 70 процента от преброените бюлетини консерваторите печелят 61 мандата в 151-местния парламент, докато социалдемократите имат 53 места, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Държавната избирателна комисия.

Карамарко подчерта, че "две трети от гражданите са гласували за промяна". В тази връзка той призова към сътрудничество "всички, които искат промяна, всички, които са готови да се борят за качествен живот в Хърватия", съобщава ТАСС.

 "Ние ще се борим за всяко работно място, за всяка занемарена нива, за всеки млад човек, който е решил да напусне страната. Ние няма да допуснем това", обеща лидерът на ХДО.

В щаба на ХДО цареше празнична атмосфера. След обръщението на Карамарко бе поднесено шампанско, а лидерът на партията тържествено разряза торта, украсена с бенгалски огън.

Президентът на Хърватия Колинда Грабар Китарович в обръщение по националната телевизия отбеляза, че са известни само предварителните резултати, но поздрави "всички, които влизат в парламента, особено "Родолюбивата коалиция", предвождана от ХДО.

 "Призовавам всички, които влизат в новия състав на парламента, да покажат своята отговорност и да поставят интересите на хърватската държава и народ над партийните интереси, да се съсредоточат върху интересите на държавата и на гражданите", каза Китарович.

Новото правителство в Загреб ще трябва да се заеме с икономическото възстановяване на страната след шест години на рецесия и да се справи с хилядите мигранти от Близкия изток, които преминават непрекъснато през малката адриатическа държава на път към Западна и Северна Европа, посочва Ройтерс.

Консервативната "Родолюбива коалиция", водена от опозиционната Хърватска демократична общност, има по-твърда позиция по въпроса за мигрантите спрямо основния си съперник - управляващата Социалдемократическа партия. "Родолюбива коалиция" иска по-строг граничен контрол за управление на миграционния поток през страната с население от 4,4 милиона души, която бе прекосена до момента от 338 000 мигранти.

Малко от тях се задържат в Хърватия - една от най-бедните държави в Европа, където безработицата е 16 процента, докато средната в ЕС е 9 на сто, отбелязва Ройтерс.

Хърватската демократична общност, която поведе Хърватия към независимост от доминираната от сърбите Югославия през 1991 г., обвини левоцентристкото правителство на досегашния премиер Зоран Миланович, че е било твърде меко и неефективно в справянето с миграционната криза.

Предварителните резултати от вчерашното гласуване показаха, че партия "Мост" се нарежда на трето място. Основана преди три години, тази партия обяви, че ще се бори за реформа на раздутия държавен сектор и за по-добър бизнес климат.

Лидерът на "Мост" Божо Петров заяви, че неговата формация ще подкрепи бъдещото правителство, само ако то се заеме с реформи на съдебната и публичната администрация, и иска да подобри бизнес климата. "За всяка от тези реформи ние ще поставим крайни срокове и ако те не бъдат спазени, ще искаме вот на недоверие. Ние знаем, че така както стоят нещата в момента, ние контролираме мнозинството в парламента", заяви Божо Петров пред държавната телевизия ХРТ.

Досегашният премиер Зоран Миланович заяви, че неговата партия заслужава още един четиригодишен мандат, защото икономиката, която силно разчита на туризма, е започнала да се съживява след шест години на рецесия, ликвидирала 13 процента от брутния вътрешен продукт.

Хърватска демократична общност заяви, че може да постигне по-бърз растеж от сегашния един процент, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
2013 преди 8 години
Не знам долу пишещите дали изобщо имат представа за какво пишат, или гледат да заработят някой лев/рубла. ХДО в Хърватия са десноцентристка партия, член на ЕНП - както ГЕРБ в България. Тези които губят са социал-демократите, които управляват досега. Те са член на ПЕС в Европарламента. Т.е. резултата е като в България - ГЕРБ бие БСП.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кораба потъваааааааааааааааааа, мишките бяяяяяяяяяяяяяяяяягат........хи-хи-хи..........айде това еуропейско недоразумение да се разкарва......
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами хората имат опозиция.А ние разновидности на една партия - БКПЗатова в Бг няма да се случи нищо добро.Ако някой помни как се случиха нещата по време на прехода .Само в Бг не ги избиха ***.Късно е вече.Нашия Марко умря.
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не си го кажете направо--Евроскиптиците спечелиха и в Хърватия--