24-часова обща стачка парализира Гърция днес

Протестът е срещу увеличаване на данъци, намаляване на пенсии
12 ное 2015 09:37, Елка Василева
5
24-часова обща стачка парализира Гърция днес
Снимка: архив, Reuters

Държавният и частният сектор в Гърция днес ще бъде напълно парализиран заради 24-часова стачка, свикана по призива на двата основни синдиката в страната - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) и федерацията на държавните служители (АДЕДИ), съобщават гръцките медии.

Синдикатите протестират срещу готвените от правителството промени в пенсионно-осигурителната система и мерките за увеличаване на данъците и намаляване на пенсиите, които са условие за получаване на финансова помощ в рамките на третия спасителен пакет от 86 милиарда евро.

Още по темата

В нея ще участват служители от държавния и частния сектор, работещите в министерствата, данъчните служби, осигурителните и застрахователни фондове и каси, общините, банкови чиновници, преподаватели, търговци, адвокати, лекари, фармацевти и заетите в градския транспорт.

Няма да се движат метрото и електрическата железница в Атина, а също градските автобуси, тролеите и трамваите. Плавателните съдове ще останат по пристанищата. Морският транспорт ще бъде напълно блокиран.

От вчера са анулирани полети до гръцките острови на авикомопанията "Олимпик еър".

Музеи и археологически комплекси ще бъдат затворени. Журналистите също излизат на улиците. Медиите ще излъчват единствено новини и ще информират за хода на стачката и за планираните протестни митинги.

В свои съобщения синдикатите обвиняват правителството, че е изоставило предизборните си ангажименти и че продължава политиката на безнаказани икономии и бедност, прилагайки нов жесток меморандум /кредитното споразумение/ с непосилни условия в него, изготвяйки законодателни актове, унищожаващи предоставянето на каквато и да е социална сигурност.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Гърцияобща стачка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ ПРАВИЛНО. НАРОДА ИСКА ДА ЖИВЕЕ А НЕ ДА СЪШЕСТВУВА. ИЗБИРАТ НЧКОГО-НЕ РАБОТИ ЛИ ЗА НАРОДА-АУТ. НЕЗАМЕНИМИ НЯМА...НЕ ПОЗВОЛЯВАТ ИЗБРАНИТЕ ДА СЕ САМОЗАБРАВЯТ КОИ СА И ЗА КОГО ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ..НЕ КАТО ПРИ НАС- ПОДПОМАГАМЕ НА ЕДИНИЦИ ПРИ ИЗБИРАНЕТО ИМ ДА СИ ЖИВЕЯТ А НАРОДА ПОСЛЕ НЕ ГИ ИНТЕРЕСЕ...
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BALGARITE NE STACKUVAT I SI GIVEEM MNOGO DOBRE.