За ЧНГ у нас скъпотия, в Солун и сръбско – евтиния

250 000 българи отиват в чужбина за идните празниците
20 дек 2015 10:00,
65
За ЧНГ у нас скъпотия, в Солун и сръбско – евтиния
Снимка: flickr

Българите все повече предпочитат да посрещат големите празници в чужбина. Тази тенденция се запазва и в края на годината, когато близо четвърт  милион сънародници ще са извън пределите на страната.

За сметка на това над 1 милион туристи идват у нас, за да отбележат коледните и новогодишни празници.

Тази година мнозина българи предпочетоха да празнуват при съседите. Тотален хит за коледните и новогодишните празници се оказа Сърбия. Масово българи са резервирали места в хотелите и ресторантите на западната ни съседка. Много наши сънародници се готвят да посрещнат 2016 г. в Белград, Нови сад, Ниш и Пирот, коментират туроператори пред "Стандарт".

Освен организирани екскурзии голяма част от българите ще посетят Сърбия с личните си автомобили и са се възползвали от самостоятелни оферти на техните хотели и заведения.

Традиционно към Солун и Атина също се насочват хиляди наши сънародници. Новогодишните почивки в Гърция са запазени още от края на септември. На юг ще се отправят също и много индивидуални туристи, а напливът за организирани екскурзии е огромен. Засилен интерес има към Македония, най-вече Охрид, Турция също е сред предпочитаните дестинации. Там сред хитовете за ЧНГ е празнуването на яхта на Босфора.

Тази година има и немалко запазили места за Румъния и Унгария. Според туроператори голяма част от българите предпочитат тези дестинации, защото са сравнително близо до нас. Друга основателна причина е, че специално за тези празници хората не обичат да пътуват много дълго време.

Цените зависят от дестинацията, от категорията на хотела, както и от това какво е включено в пакета. Като цяло обаче излиза далеч по-евтино да си в държава близо до нас, отколкото в България. Екскурзиите в Македония и Сърбия без новогодишната празнична вечеря са около 200-250 лева, в зависимост от броя на нощувките.

Около 400-500 лева е цената за три нощувки със закуски и вечери, заедно с празнично меню съответно за Коледа или Нова година.

Около четвърт милион пътувания в чужбина се чакат в края на месеца. Не е малък обаче броят на българите, които са избрали да прекарат Нова година в български хотели. По данни на Института за анализи и оценки в туризма българите, които ще посрещнат празниците зад граница, са около 250 хиляди. В родните курорти ще празнуват 950 хиляди българи. Очаква се пък над 100 хиляди чужденци да посетят страната ни.

Родните хотелиери предлагат изгодни оферти с намаления и залагат на традиционния лукс. Около 350 лева средно струва почивката по празниците в страната. От многобройните оферти обаче прави впечатление, че 3 нощувки с новогодишна вечеря в хотел в български курорт излизат около 1500 лв., за сравнение - Истанбул, където за същото се плаща около 900 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NIKOI NE TRIABVA DA HARCI PARI V BALGARIA,ZA DA KONSUMIRA IZOSTANALO,VMIRISANO MESO.V BALGARIA SE KONSUMIRA NAI-LOSHATA HRANA V ZAVEDENIATA,ALKOHOLA E EVTIN,NO FALSHIV.
33
2
 
0
 
! Отговори
varna преди 8 години
otivame na kupon v Makedonija i xich ne ni pucaaaa...na zdravie !!!
32
1
 
1
 
! Отговори
анонимка преди 8 години
аве,изобщо,който ше ходи у Турция да си носи алкохол от тука най-добре,щото цените са страшни;бутилка ракия 80-100 лири,бутилка уиски 120-160 лири,бирата в кутийки е 5-6 лири в магазините,а по заведенията 10-13
31
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
аз ви съветвам да си стоите в къши не се знае *** от ид каква са я намислили
30
0
 
1
 
! Отговори
22 преди 8 години
До АнонименМай си роден скоро,иначе щеше да си по-наясно с цените на имотите в Б-я и Г-я,но лаф да става.
29
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За хубаво или лошо сега можеш да пътуваш навсякъде . Като ти харесва в чужбина там ходи. Стига с тия сравнения и мнения . То в Германия една къща е 70 000 евро , а у нас е 200 000 евро . Така , че това е положението след 50 години социализЪм .
28
1
 
7
 
! Отговори
1-n преди 8 години
бърз фалит за българските набедени хотелиери
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZASHTO MI CUKASH CERVENI TOCKI,VCERA ORGANITE SA KONFISKUVALI 50 TONA MESO OT SKLADOVETE--INFORMIRAI SE.
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RESTORANTITE V BALGARIA SA IZKUPILI DE SHTO IMA IZOSTANALO I PROKINATO MESO PO SKLADOVETE--BARZA POMOSHT TRIABVA DA BADE GOTOVA DA RABOTI NA VISOKI OBOROTI
25
22
 
9
 
! Отговори
Много ми е интересно преди 8 години
Какви точно християни са повечето хора, които обясняват за свинското. Обяснете ми, моля, след 40 дневен пост как точно ти се яде свинско и как ще оцелеете след като изядете 2 кила месо.
24
14
 
19
 
! Отговори
Ванката преди 8 години
До TulskiИзобщо не е вярно, че алкохолът е забранен в Турция. Напротив - в кувертите е в неограничено количество, а не 50мл. концентрат и 1/2 вино, както при нас. Към 70 евра е новогодишната вечеря на корабче по Босфора, с 12 степенно меню, без да се брои основното блюдо и десертите. В хотелите е към 90 евра. Свинско също се сервира.
23
2
 
79
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Понеже цялата ни държава е наобратно- е нормално и БГ бизнесът да работи абсурдно - По всякакви празници -вместо намаления има -увеличения! В Цял Свят цената на петрола пада- тук не мърда!-В Цял Свят думата реформа е нещо - а тук е нищо - значи съкращения безработица и абурди като-Пенсионна Здравна Банкова Образователна ,Банки фалират -Държавата им плаща борча-Бедни хора гладуват -а емигранти се хранят по 3 пъти на ден и седят на топло-Българинът живее в най скъпият стандарт спрямо заплатата си
22
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИди до Цюрих да видиш какво значи скъпотия...едно кафе е 8-10 евра! Парче пица на крак е 18-20, обяд в обикновено заведение за двама души поне 80-100евра!
21
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък не разбирам каква ще е тази Бъдни вечер и Коледа в турско? Първо, това е семеен празник, второ е свързан с християнската традиция и трето на него се яде прасе! Прасе!! А за Нова година - отдавна не е с онази тежест от времето на соца, когато беше най големия празник. Друг е проблемът, че вече се попиляхме по цял свят и се чудим как по празниците поне да се посъберем и да се видим. Станахме новите евреи на планетата. Благодарение на "демокрацията" и съпътсващата я бедност!
20
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз ще празнувам коледа и нова година във Враца, в домашна обстановка.
19
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баби и дядовци как да отидат на почивка, като парите си ги раздават на шарлатани. Едвам свързват двата края и току извадят от джоба 10000 да ги подарят на някой мошенник.
18
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав си, в Солун не е евтино,но пак 3 нощувки на Нова Година излиза 2 пъти по-евтино от подобен хотел в България.Това са фактите!
17
5
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно нормално,собствениците на хотели у нас са едни прости и необразовани лица,поставени лица от червени олигарси,тип Гергов свинаря,Вълчовци и прочие.Понятие си нямат от бизнес,плащат заплати от минималните и имат за цел единствено пране на пари и да си пълнят гушите.За разлика от тях всичките ни съседи предлагат истинска почивка на нормални цени,с бизнес насочен към туриста,независимо от националността му!
16
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Солун било евтино... Брей, това в кой хотел? Кажете ми да знам. Някой да не се излъже от статията и да тръгне за Солун без мангизи. В Гърция е много спокойно и невероятно е всяко изживяване там, но не е евтино. Седнахме в Солун четирима души да хапнем в едно заведенийце в центъра и ядохме по една порция калмари, и сметката беше 50 евро. Най-евтината бира от будка е 1 евро. Ако влезете в някой руски магазин в центъра на Солун ще намерите и тънкана цени и даже българска бира. Ама в заведение...
15
5
 
46
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Хора, не забравяйте написаното от Антон Страшимиров за септемврийското възстание през 23 година. "Българи клаха българите, така както и турчин не ги беше клал". Три нощувки в Швейцария заедно с яденето ще струват по-малко, отколкото в нашенски курорт. А разликата в КАЧЕСТВОТО на услугите е несравнимо...Но парвенюта в България дал Господ! Хубав ден на всички читатели.