Хърватска министърка: Молете се, само Бог ще ни измъкне!

Бивша монахиня стана социален министър в Хърватия
5 фев 2016 11:22, Елка Василева
29
Хърватска министърка: Молете се, само Бог ще ни измъкне!
Бернардица Юретич. Снимка: HINA

Министърката на социалната политика в новото хърватско правителство Бернардица Юретич е бивша монахиня. Тя е известна в страната си с дейността си, посветена на борбата срещу зависимостите.

Юретич се замонашва на 21 години. Докато е в манастир, през 1990 г. основава организация, чрез която безкористно помага на млади наркозависими. През 1992 г. открива първата хърватска комуна недалеч от град Сплит.

Силната й харизма привлича вниманието на медиите към нея и макар междувременно да напуска манастира, и днес хората я наричат "сестра Бернардица". Самата тя казва, че това не й пречи, тъй като кръщелното й име е Бернардица, а по професия е медицинска сестра, която тя е придобила още преди замонашването си.

Бернардица Юретич, която отскоро пое министерските задължения, казва, че не вижда проблем в благославянето на министерствата. "Не виждам защо не. Всички публични помещения могат да се благославят", казва тя.

Юретич отхвърля подозренията, че Църквата ще влияе на политическите решения на правителството.

"Правителството е за всички граждани. Няма връзка между едното и другото", казва тя, цитирана от Index.hr.

Бившата монахиня не желае да коментира аборта и изкуственото оплождане: "Това са въпроси, свързани с мирогледа и за нас това не са приоритет. Не бих говорила сега за това, по-късно".

"Единствено Божията сила и помощ могат да ни измъкнат от всичко. Естествено, с нашите усилия, но със сигурност сами не можем", каза Юретич. Тя призова всички, които вярват, да се молят. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ЛОЗЕТО НЕ ЩЕ МОЛИТВА А МОТИКА ----ПЛЕВЕЛИТЕ ДОКАТО НЕ СЕ ИЗКОРЕНАТ НЕМА ДА ИМА ПЛОД ВРЕМЕ Е ДА ГРАБНЕМ МОТИКИТЕ И ДА ИЗКОРЕНИМ ПЛЕВЕЛИТЕ ПУСНАЛИ 25 ГОДИШНИ КОРЕНИ В НС
17
1
 
6
 
! Отговори
dn13 преди 8 години
Хърватите явно съвсем са изперкали.
16
2
 
3
 
! Отговори
dn13 преди 8 години
До РистуНапълно си прав. А и в САЩ трябва да се отбележи, че образованата инлегигенция не е религиозна. Също така младото поколение, т. нар. millenials не са особено религиозни. Така, че тендецията е в положителна посока. Гледам обаче религиозните откачалки тук са ти набили минусите.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истинската християнска вяра-онази, която учи на добро, човечност, справедливост, морал ни е била нужна опора винаги.Хърватската министърка ми е симпатична и вдъхва доверие.Желая й успех.Жалко, че не мога да кажа същото за бг министър.
14
0
 
1
 
! Отговори
Dignity преди 8 години
До Кънчо Путкодеров : Завравил си една Буква братле :) ама Смисъла се разбира и така
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е,хърватке,гърците са по-умни от вас.те не чакат от господ,а от милиарди заеми. а ние сме най-зле,защото от нийде взора надежда не види.
12
1
 
17
 
! Отговори
продълж. 16 преди 8 години
като че ли народите, който се противопоставят на християнството са най-нещастните на земята пример: Серна Корея, народите в арабския полуостров и мн др.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако погледнете историята на повечето проспериращи общества ще ви направи впечатление, че те в началото ревностно се обръщат към християнството. В Библиата пише: "Блажен оня народ, на когото Бог е Господ, Людете, които е изброил за за Свое наследство".
10
0
 
24
 
! Отговори
Кънчо Путкодеров преди 8 години
У Хръватско -министри монахини,у БГ министри УРВИ...
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Бог към кого е длъжен? Особено към безбожниците ли? Ама щеше да ни по-добре да се поне на нивото на Хърватска
8
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кукувица изкукала, Луна хърватска.
7
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Маса народ от простите българи постоянно изразяват страх от мигрантите мюсулмани, че били несъвместими с Християнска Европа, а самите те са пълни атеисти. За тях Християнска Европа е само някакво понятие, което не могат да осмислят. Това, което имат християните - свобода, право на избор и светски живот, го дължите именно на Христа и на Християнската религия. Ама простия човек си остава такъв за цял живот.
6
12
 
12
 
! Отговори
къде? преди 8 години
Ако има Бог, къде беше гой, когато режима на пожарникаря дойде на власт? Режим на безбожници!
5
19
 
6
 
! Отговори
SA преди 8 години
Не може да те измъкне нещо,което го няма!Който му вярва на тоя бог е заблудена овца!!
4
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Вие по-долу коментиращите сте представителна извадка от народната нагласа по отношение на Бог, Българската държава е чака гибел. Вижте къде се намират всички набожни народи около нас, и ние с нашият атеизмъм. ***
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БезбогА ако има?
2
7
 
7
 
! Отговори
без халюцинации преди 8 години
Политическите и религиозните убеждения са чисти халюцинации.
1
15
 
5
 
! Отговори
Безбог преди 8 години
А ако няма Бог?