Самозабравил се влах. Що е то? Румънец ще да е!

Проф. Божидар Димитров яростно нападна Моника Маковей
11 мар 2016 09:07,
66
Самозабравил се влах. Що е то? Румънец ще да е!
Снимка: Reuters

Самозабравил се българин означава македонец, а самозабравил се влах – румънец. Това отсече проф. Божидар Димитров, историк и директор на Националния исторически музей, в коментар на отвореното писмо на бившият министър на правосъдието на Румъния и евродепутат Моника Маковей, в което тя настоява за повече права и пари за етническите румънци в България.

"Румънците в България се определят като власи. Не е зле да се знае този дребен, но съществен факт. Те са дошли тук като власи и продължават да се определят като такива", настоя Димитров пред "Фокус".

Още по темата

"Г-жа Маковей трябва да се разбере с Индия, тъй като в индийския парламент имаше запитване - българските цигани да се обявят за индийци, тоест да имаме индийски етнос в България", посочи още той.

По думите му, според световните правила не съществува групово признаване на малцинства.

"Националната идентичност може да бъде индивидуално право на всеки човек. Що се отнася до историческия произход на ромите, те действително са индийци, смесени с египетски копти в движението на тази каста към Европа. Разбира се, те научават различни езици, като в един момент турския става преобладаващ. Затова съществува понятието турски цигани или български цигани", коментира още професорът.

По повод искането на Маковей - румънците у нас да изучават учебните предмети и да проповядват в църквите на румънски, Божидар Димитров посочи: "Аз не знам някой да не позволява на румънците в България да изучават румънски език и да говорят на него".

Професорът подчерта още, че категорията "румънец", може да се определи като "абсолютно измислена", създадена през XIX век.

"Тогава власи и молдовци се обединяват в една държава, но за да не са казва държавата Влахо-Молдова или Влахо-Богдания, както е старото има на Молдова, те са решили да се казва Румъния. Искали са да намекнат, че са потомци на античния Рим. Тези времена са отминали, понятието си е останало, но това е една изкуствена категория, която не е съществувала в Античността и Средновековието", обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BOGIDAR DIMITROV-EDIN BOKLUKOIZMENNIK.
39
1
 
9
 
! Отговори
До влах / ромън преди 8 години
И аз съм от Видин, познавам и власи, и румънци. Веднага след "палачинката", когато се нароиха много партии един смотан искаше да основе "Влашка партия". Е, не можа да събере и един файтон хора. Нашите власи са си наши власи -добър и работлив народ, който не се чуждее от нас. Маковей не е това, за което я представят - борец против корупцията. Тя ови едни, за да тури на тяхно място други!Знам го от румънци, които не й вярват.За думата "власи" - тя е старославянска и поляците казват Влохи на Италия
38
7
 
5
 
! Отговори
До един Българин преди 8 години
Аре пътък ти от каде знаеш власите какъв цвят са що не отидеш в Сърбия, Гърция, Турция, Украйна, Македония, т.н да видиш какви са видял нашия един малък процент власи и вече знае всички как изглеждат някой работи като не ги разбираш не ги обсъждаи капиш власите са истинските стопани на балканите и това го знае Б.Димитров но нему стиска даго признае. П.с истината е много грозна заблудени българино
37
2
 
3
 
! Отговори
говореща влашки преди 8 години
До 1съгласна! да си ги прибират до един и да не се занимават с нас, власите.
36
8
 
1
 
! Отговори
Циганин преди 8 години
Сам бог е дал право да не работят на "ромите" в знак на признателност.А ето и за какво :Когато е трябвало да разпънат Исус Христос ,то отправили един "ром" да купи пирони (пироните били много скъпи по онова време )и "рома" взел да скрил 2-3 пирона в косите си (откраднал с една дума ) и в резултат на това Исус Христос се мъчил по-малко и в знак на благодарност то Бог им разрешил да не работят и повече да се веселят )) Ромите в Европа няма общо с Египет и това един "професор" трябва да знае .
35
7
 
12
 
! Отговори
влах / ромън преди 8 години
от Видин съм, във нашия регион има 30 села в които се говори на влашки език, както и 1/3 от Видин... обаче във влашкия език думата "влах" не съществува... ние казваме "ворбим ромънеще" а не "ворбим влахеще" наричаме се помежду си с думата "ромън" а не със "влах"... власи ни наричат сърбите и българите... за българите сме власи , за нас сме си ромъни
34
5
 
24
 
! Отговори
кирил преди 8 години
Браво , ПРОФЕСОРЕ , добре го уточни, подкрепяме те !
33
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако сме били един народ с румънците (в миналото) щяхме най-малкото да имаме езици с общи корени. Но не е така, като ви заговорят на румънски няма да разберете и дума.
32
5
 
23
 
! Отговори
1 преди 8 години
Ама да си ги приберат румънските роми и да ги учат на китайски ако щат!
31
2
 
26
 
! Отговори
Покрайна преди 8 години
Прав е професора. Идете в Кошава, Покрайна, Кутово или Гомотарци и питайте хората власи ли са, или румънци. И после пратете Маковей да рупа джанки!
30
3
 
13
 
! Отговори
до всички мокри преди 8 години
Нали я знаете тази поговорка "Хубава работа, ама влашка":)Без никакви лоши чувства към всички мои приятели власи - и рунтави, и мокри ;)*** да викаш на власите румънци - е те тва не го разбирам.
29
6
 
67
 
! Отговори
до плюещите професор преди 8 години
Знаете ли какво, вие сте национални предатели, да, друго име не мога да измисля за вас. Знаете ли какво щеше да се случи ако такова нещо се кажеше на Гърция например, а, можете ли да си представите. И да излезе един гръцки професор и да нападне яростно подобно изказване. Знаете ли че целия народ ще застане зад него, независимо дали е на 40, 50 или 90г, дари е комунист или не. Просто той защитава родината си от нападки и те ще го подкрепят. А вие... нямам думи просто за вас, *** безродни.
28
0
 
0
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
До Един българин-6 - Що бе, ти със всичкия ли си?
27
37
 
5
 
! Отговори
Svoboda преди 8 години
Svoboda za rumancite, romite, makedoncite, turcite i pomacite v bulgariq!
26
30
 
1
 
! Отговори
Loyko преди 8 години
Na tozi pishman istorik ,ne mu li e jasno ,che se vika VLASI na Balkanite na nomadi koito vse se predvizvat po tezi zemi.Vlah ,ne znachi rumanec.Tova,che pri nas sme izopachili tova poniatie ,ne znache,che e viarno.Hubavo e Bozidar Dimitrov da se zapoznae malko po dobre s Balkanskata istoria.S lazi ne se dostiga nacionalno samochuvstvie.
25
3
 
61
 
! Отговори
Хитър преди 8 години
Евала на професора, тая наМукавей може би има някаква македонска кръв - що е бугарин све е маке, та и що е влас све е румънец. Да ама не. Още един път хвала на Божидар.
24
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Един българинI kak tolkova lesno go proveri....???V google..ili v wikipedia...palq4o.
23
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя дървен професор още ли го държат на работа.с тиквата бил приятел,ама дори и тиквата не дрънка такива глупости
22
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нашите българи в румъния имат всички права,език сдружения фолклорни групи празненства и чествания.другото са изкуствено раздути глупости от хора които си нямат друга работа като тоя професор. ако някой се чувства румънец,нямам нищо против
21
7
 
15
 
! Отговори
Shark преди 8 години
до 24. Той ли се опитва да ни скара, може би ще кажеш че той е накарал тази Макавой да говори небивалици, че да има повод да ни скара, а? Ми дай да угаждаме тогава на всички претенции на съседите за да не се караме с тях, ще отстъпваме само и само да са доволни и мир да има. А колкото до Русия, там гусин прИзИдента прави достатъчно големи напъни да ни скара, няма нужда от чужда помощ. Добре че руснаците го знаят що за *** е и не му обръщат внимание на бръщолевенията.