Готвят 48-часова стачка в Гърция заради пенсионната реформа

Тя няма да направи системата на социално осигуряване по-устойчива според синдикатите
19 апр 2016 18:52, Елка Василева
7
Готвят 48-часова стачка в Гърция заради пенсионната реформа
Снимка: архив, Reuters

Общата конфедерация на труда ГСЕЕ, обединяваща работещите в частния сектор в Гърция, обяви, че ще свика 48-часова стачка, в случай че правителството внесе в парламента за гласуване окончателния вариант на спорния законопроект за пенсионната реформа, окачествявайки мерките в него като несправедливи и неефективни, съобщава изданието "Нафтемборики".

Синдикатът смята, че правителството води "кризисен пиар" и се опитва да подготви обществеността за мерки, които "ще погребат осигуряваните и пенсионерите" и в никакъв случай няма да направят по-устойчива системата на социално осигуряване.

Малко преди решението на конфедерацията за стачка моряшките сдружения в Гърция също обявиха такава готовност, а непосредствено след тях работещите в медиите огласиха, че от четвъртък до неделя излизат на улиците в знак на протест срещу готвените от правителството данъчни и пенсионни промени, договаряни в момента от него с кредиторите на страната.

Атина се надява преговорите с кредиторите да приключат още тази седмица - до 22 април, когато е заседанието на Еврогрупата и да бъде подписано споразумение с тях, за да продължи финансирането на страната по линия на третия спасителен пакет, но даде да се разбере, че няма да приеме повече допълнителни мерки за икономии.

Двете страни обаче имат да изясняват множество проблеми, свързани с необлагаемия минимум, пенсионната реформа, новия приватизационен фонд и лошите кредити, за да може да бъде постигнато споразумение с тях.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: стачкаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко, изпрати им група анти, за да ги стабилизиращ. Както в Македония !