Вучич взе Сърбия, 4 коалиции влизат в парламента

"Сърбия ще продължи европейски си път... Няма да има компромиси"
Обновена: 25 апр 2016 08:04 | 25 апр 2016 07:52,
17
Вучич взе Сърбия, 4 коалиции влизат в парламента

Четири коалиции влизат в сръбския парламент след предсрочните парламентарни избори в неделя, съобщи на пресконференция тази нощ председателят на Републиканската избирателна комисия (РИК) Деян Джурджевич, цитиран от ТАСС. В изборите участваха 20 коалиции.

При преброени 27,25 процента от гласовете, изборите печели коалицията "Александър Вучич - Сърбия побеждава", сформирана около управляващата Сръбска прогресивна партия на досегашния премиер Александър Вучич. Тя получава 49,30 процента от гласовете.

На второ място се класира коалицията около Социалистическата партия на Сърбия, водена от Ивица Дачич, с 12,10 процента.

Петпроцентната бариера за влизане в парламента са преминали също Сръбската радикална партия, начело с Воислав Шешел, която получава 7,94 процента, и опозиционната коалиция "За справедлива Сърбия - Демократическа партия" с 6,13 на сто.

Консервативният сръбски премиер Александър Вучич обяви "историческа победа" на своята Прогресивна партия на предсрочните парламентарни избори и обеща Сърбия да продължи напред по пътя към членство в ЕС, предаде ДПА.

"Аз съм горд и дълбоко трогнат от резултатите. Това е голяма чест, която носи със себе си и огромна отговорност", заяви Александър Вучич в предизборния щаб на Сръбската прогресивна партия. 

"Сърбия ще продължи по своя европейски път и ние ще опитаме да го ускорим", заяви Вучич пред своите привърженици. "Няма да има компромиси по този въпрос", посочи той.

Вучич предизвика изборите две години по-рано, казвайки че иска пълен четиригодишен мандат, който да му даде време за преговорите по присъединяване към ЕС и за реформи, припомня ДПА.

Негови опоненти обаче смятат, че истинската му цел е да засили деспотичното си управление и да спечели нов мандат, докато е все още популярен, отбелязва Асошиейтед прес.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зле инвестирани рубли! Като в ЮРУШ !
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде сега, няма да се учудя ако и на клането в Сребреница си присъствал. Ако с гледане се научаваше нещо всички кучета щяха да са касапи. Иска се и малко четене защото няма как да присъстваш на всички места по света. А и не всичко се вижда с очите. Чети повечко и тогава свободните ти пропагандни интерпретации на тема история няма да звучат така нелепо.
8
1
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 7 години
Тъй де ,аз не съм запознат с нищо .Просто ей тъй си говоря.Аз ти казвам ,че хората си живееха като царе ,ходиха по целия свят свободно,ти пак си плещиш ,че някой бил потиснат и вкаран някъде насила.За разлика от теб ,аз съм бил и живял там ,а ти формираш мнението си само по репортажите по тв ,които излъчваха определени манипулации и лъжи.Ака те интересува може да научиш кой спретна клането в Сребреница ,защо сините каски стояха и наблюдаваха ,а не се намесиха и кой после взе решение да се бомбар
7
4
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 7 години
Явно не си запознат с историята и начина на създаване първо на КСХ и после на СФРЮ. Ако знаеше това щеше и да знаеш, че американските бомби не падаха заради американската демокрация, а заради пренебрегнатите интереси на подтиснатите народи набутани насила в тази измислена държава в която за малко да бъдем набутани и ние.
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви приятелски връзки с Русия бре? То едва ли останаха хора които да не са разбрали, че за Русия има само два вида държави- силни, които са обявяват за врагове и слаби с които не се съобразяват. Приятели те нямат.
5
7
 
6
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Един предател го свитнаха на времето сърбите, май и тоя ще го сполети същата участ.
4
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде и сърбите минават в другия отбор. Тъжно е днес да си путинофил.
3
0
 
3
 
! Отговори
I преди 7 години
...."европейски си пъг." .... За пореден път сте много грамотни.
2
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички антиевропейци ***! Сръбският народ си каза думата!
1
4
 
8
 
! Отговори
Началник ОТК преди 7 години
Српскиот Волен взе 7 % !