Сърбия да изясни въпроси, свързани с правата на българското малцинство

Митов обвърза искането с преговорите за приемане на Сърбия в ЕС
4 май 2016 13:14, Елка Василева
20
Сърбия да изясни въпроси, свързани с правата на българското малцинство
Даниел Митов. Снимка: архив, Булфото

България подкрепя приемането на Сърбия в ЕС, но София има определени въпроси, свързани с правата на българското малцинство там, които трябва да бъдат изяснени.

Това стана ясно от заявеното от външния министър Даниел Митов по време на посещението му в Хърватия.

Двамата с колегата му Миро Ковач потвърдиха, че България и Хърватия подкрепят разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани, но тези страни трябва да изпълнят определените критерии.

Още по темата

Загреб блокира отварянето на глава 23 „Правосъдие и основни права“ в преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС. В този контекст Митов заяви, че разширяването на ЕС е много важно и България ще продължи да подкрепя разширяването.

„Изпълняването на критериите обаче също така е много важно, а глава 23 предвижда изпълнението на определени критерии. Нашите хърватски приятели имат право да изискват изпълнението на тези критерии“, каза Митов.

Той добави, че и България има определени въпроси, свързани с правата на българското малцинство в Сърбия, които трябва да бъдат изяснени. „Естествено, искаме тези въпроси да бъдат изяснени по време на разговорите“, подчерта Митов, цитиран от агенция Хина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В БЮРМ българи не останаха. Там има само бюрманци и те нямат общо с българите. Българите там отдавна взеха български пасоши и се изнесоха.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Верно е! Българското малцинство в Сърбия е важно, а в Македония кучета го яли. Или там сите са македонци? А българина-милиардер, дето се укрива от закона в Сърбия, няма ли да го поискате обратно?
10
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А така!По смело и отстоявайте интересите на държавата!Подхода е правилен!А за тъпанарите пишещи против интереса ни тук че едно излизане от ЕС е било добро ще кажа само че може да е добро само за бандити те тук,едрите крадци на държавата!
9
9
 
1
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Ajde be........ ne pisete gluposti kaj ima Bolgari vo Srbija i vo Makedonija , MIhov ne znae istorija .Makedonija e od Jadransko do Crnoto more a na jug do Beloto more. Ete taka da znaete a i nema Bolgari site se Makedonci uste od 3vek p.n. e
8
1
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Сърбия що не изясни въпроси свързани с оня крадеца от КТБ например или това вече не е особено актуално?
7
12
 
5
 
! Отговори
Осман преди 7 години
Сърбия е суверенна държава и никой няма право да се меси във вътрешните й работи.
6
2
 
20
 
! Отговори
До провокатор кратун преди 7 години
От кого България е според теб "окупирала" Източна Македония, нещастнико ? От Османската империя ли ? Имало ли е преди това държава "Македония" ? Това "окупация" ли е или е "освобождение на сънародниците ни, платено с кръвта на десетки хиляди български момчета" !
5
11
 
8
 
! Отговори
Страхил преди 7 години
Митов,ти смешен клоун и позор за Българи.
4
2
 
12
 
! Отговори
Талев преди 7 години
Какво малцинство "търсиш", ти, негодни кратуне, в Източна Македония ? Коминтерновско Титово-македонистко ли ? За щастие на Тито, Сталин и Димитров не им стигна времето, за да променят вековните български корени - език, писменност и православни традиции на местното население!
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е Сърбия да осигури на дело правата на нашите сънародници от Западните покрайнини и от Р. Македония ! Стига отстъпки и компромиси !
2
15
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
Нямат право на майчин език,ще говорят на сръбски
1
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е ли намеса във вътрешните работи на суверенна Сърбияя?