Ципрас готви вратовръзка за отписване на гръцкия дълг

Гърция очаква следващия транш от еврозаемите
11 май 2016 09:44, Елка Василева
6
Ципрас готви вратовръзка за отписване на гръцкия дълг
Алексис Ципрас. Снимка: архив, Reuters

Лявото гръцко правителство бърза да прокара през парламента последните рестриктивни мерки, поискани от кредиторите, за да получи следващия транш от заемите за страната, вероятно през юни, и да договори с тях облекчаване на гръцкия дълг, съобщават вестниците в Атина.

В. "Прото тема" пише, че управляващата в Атина двупартийна коалиция е започнала изготвянето на законопроект, който ще включва останалите договорени мерки, за да може кредиторите да финализират своя отчет за гръцките реформи и да се пристъпи към облекчаване на гръцкия дълг.

Оценката на институциите е условие за превеждане на следващия транш от заемите за страната в рамките на третия спасителен пакет на стойност 86 млрд. евро.

Още по темата

Рестриктивните мерки възлизат на 1 процент от брутния вътрешен продукт и включват повишаване на ДДС и косвените данъци, регулации за лошите кредити и формирането на фонд за средствата от реализираните приватизационни сделки. Те се очаква да влязат в парламента за гласуване следващата седмица.

В. "Катимерини" обявява, че Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) била готова да изкупи "лошите кредити" от гръцките банки и че за целта тя щяла да участва това изкупуване заедно с американски фонд.

Позовавайки се на правителствени източници в. "Нафтемборики" твърди, че след предстоящата ключова среща на Еврогрупата на 24 май, от която се очаква да даде зелена светлина за транша, Гърция е възможно да получи доста повече от предвидените 5,7 млрд. евро, тъй като завишената сума щяла да включва допълнителни средства за покриване на нейните заемни задължения и за погасяване на просрочените задължения на държавата към частния сектор.

В. "Етнос" цитира германския финансов министър Волфганг Шойбле, който изказва оптимизъм и смята, че споразумение за Гърция може да бъде постигнато в следващите две седмици и че МВФ също е възможно да се включи в третия спасителен пакет.

"Гърция вече не е в изолация", заявява триумфално Ципрас, като подчертава, че след шест години на жестоки икономии за страната вече са налице добри новини от Еврогрупата и че неговото правителство ще може да изпълни изискванията на кредиторите без да са необходими нови допълнителни мерки.

"Радостни сме, но не летим в облаците", пояснява премиерът, но подчертава, че е нужна още решителност, смелост и работа.

Вестниците отделят място и на казаното пред журналисти от лидера на партията Независими гърци и военен министър Панок Каменос, по-малкия коалиционен партньор на СИРИЗА в правителството, който казал, че е подарил на премиера Ципрас две вратовръзки, за да си избере една от тях, която да сложи при сключването на споразумението за гръцкия дълг.

В. "Катимерини" цитира Ройтерс да твърди, че Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) бил сериозно разтревожен от дългосрочната устойчивост на гръцкия дълг и че опасенията се съдържали в документ, изготвен от него в момент, когато финансовите министри от еврозоната вече обсъждали мерки за облекчаване на гръцкия дълг.

Според агенцията документът бил съставен за състоялата се в понеделник извънредна среща на Еврогрупата за Гърция. Тревожният анализ на ЕСМ за гръцкия дълг трябвало да послужи като основа за разработването на редица мерки за облекчаване на гръцкия дълг в следващите седмици. Те трябвало да бъдат представени на предстоящата среща на Еврогрупата на 24 май.

Смята се, че ако прогнозите на ЕСМ се потвърдят, еврозоната трябва да удължи погасителния срок на гръцките заеми с пет години, тоест те да станат 37,5 години, да постанови таван в размер на 1 процент от БВП и таван на лихвите по изплащането на заемите до 2050 г.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: ГърцияАлексис Ципрас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
хаа преди 7 години
Живея близо до Атина в курортно градче.Вчера един приятел,грък,почна работа в супермаркет тип Карфу за 460 евро.Квартира тук струва най малко 200 евро,50 квадрата.Ток-към 30 евро ти е таксата само за да имаш ток.17 евро най евтиния интернет.Вода 5 евро.Остават му 210 евро на месец.Друг приятел грък работи за 1000 евро на месец 12 часова смяна,нощна.Детската градина на детето му е 250 евро на месец.С жена си ядат през ден макарони щото няма пари.Това е живота на обикновенните млади хора в Гърция
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе умряло, умряло, ама май ще им опростят милиардите малко по малко. И пак ще крадат на едро.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и папионка да си сложи нема да стане .
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно, който вади нож, от нож умира! А който е умрел веднъж, нож не може да извади!
1
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що мълчите бе? Нема ли да плювате?