Как Кипър се спаси от "българския токов удар"

Страната показа как може сметките за ток да паднат с 48%
18 май 2016 10:22, Бойчо Попов
53
Как Кипър се спаси от "българския токов удар"
Най-голямата електроцентрала на страната “Василикос”. Снимка: Ройтерс

 През април, по едно и също време: в България редица клиенти са изправени пред заплахата за нов токов удар заради заявки за ново поскъпване на тока, а в Кипър абонатите получиха по-ниските си сметки, след като държавната Електроенергийна компания /АИК/ обяви ново – поредно - намаление на цените с 8%. 

Така през четвъртия месец на годината средностатистическо кипърско домакинство със средната за страната консумация на електроенергия /4-членно семейство с две деца и използвани 800 киловатчаса през месеците февруари и март/ трябваше да плати 114 евро. При същото потребление миналата година за този период то е отделило от семейния си бюджет 150 евро, а преди 3 години – 220 евро, сочат изчисленията на АИК. За сравнение: средната заплата в страната за последното тримесечие на 2015 г. според официалните данни на Статистическата служба възлиза на 2156 евро.  

От януари 2013 г. до декември 2015 г. кипърското Енерго “подряза” цените 23 пъти. Поредното обявено намаление с 8% направи сметките за консумирания ток на домакинствата през април тази година да са с 24% по-ниски, отколкото по същото време миналата година. А сравнението с периода преди 3 години /април 2016 г. спрямо април 2013 г./ регистрира рекорден спад в цената на електроенергията от 48%. 

Впечатляващо е, че това значително облекчение на семейните бюджети бе постигнато при крайно неблагоприятни условия. То стана точно по време на дълбоката икономическа криза в Кипър, в тригодишния период /март 2013 – март 2016 г./, в който страната изпълняваше тежка възстановителна програма за финансова стабилизация под надзора на тройката международни кредитори. 

С драстичното намаление на цените Кипър изгуби челната си позиция в една от най-негативните европейски класации. От второто място по най-скъп ток за битовите си абонати в целия ЕС, което заемаше през 2012 г., сега страната стои на средното ниво за 28-те страни членки.

Промяната бе успешна и въпреки трудностите с енергийната инфраструктура. Островът е с малка, изолирана ел. мрежа, напълно зависима от течни горива /суров петрол/ от внос.

Как се изчислява цената на тока?

Основната причина за постоянното намаление на сметките за електроенергията е спадът в международните цени на горивото през последните месеци, както и предприетите мерки за съкращаване на оперативните разходи, коментира за Investor.bg Кристина Пападопулу, говорител на Кипърската електроенергийна компания /АИК/.

В Кипър потребителите са разделени в различни тарифни групи /битови абонати, социално слаби, промишлени абонати, общини и други/. В най-масовата тарифа, в която влизат близо 95% от домакинствата, цената на първите изразходвани 120 квтч е по 0.1371 евро, за следващите 200 квтч се плаща по 0.1453 евро, още 180 квтч нагоре струват по 0.1498, а всеки киловатчас над тях излиза по 0.1541 евро.  

При обявяваните от АИК намаления на практика базисните цени за киловатчас по различните тарифи не се променят. Ключът към поевтиняването е във въведената формула, по която се изчислява крайната дължима сума. Специален коефицент за регулиране на горивото /Coefficient of Fuel Adjustment/ отчита в потребителските сметки всеки 5 цента намаление в цената на суровия петрол.

Преизчисляването се прави върху разликата между текущите месечни разходи на АИК за гориво и определената от кипърския енергиен регулатор СЕRА базова цена за метричен тон, която е 300 евро. От началото на тази година спадът на цените е категоричен. През януари 1 метричен тон гориво е струвал на АИК 279,60 евро, през февруари – 237,75 евро, през март компанията е платила по 227,20 евро, а през април цената вече е стигнала до 185,50 евро за тон /което ще се отрази с намаление в следващите месечни сметки/.

От 1 септември 2015 г. въведеният коефициент е 0,00126 евро. С него и с разликата в цените за метричен тон се определя специална такса за регулиране на горивото /Fuel Adjustment Charge/, която в последните сметки, платени от потребителите в Кипър през април, е -0,018346 евро /квтч. Така всеки използван от домакинството киловатчас излиза с 1,8 цента по-евтин.

Още едно постоянно намаление ползват битовите абонати в Кипър. От януари 2014 г. всеки месец от сметките им се приспадат 8%, които бяха наложени от енергийния регулатор СЕRА заради икономическата криза, за да бъдат облекчени хората.

В изпълнение на споразумението с тройката международни кредитори Кипър промени данъчните си закони. От януари 2014 г. електроенергията се облага с 19% ДДС.

Абсолютно всички показатели, които участват във формирането на крайната дължима сума за консумирания ток - текуща цена на горивото, коефициент и такса за регулиране на горивото, цена на квтч, намаление на СЕRА, ДДС, се изписват с детайлна разбивка на фактурата, която абонатите получават. Така всяко домакинство може да следи за потреблението и сметките си и знае какво и защо плаща.

Освен че облекчава домакинствата в Кипър, с постоянното и драстично намаляване на цените на тока АИК даде своите аргументи в продължилия над 2 години обществен дебат за статута ѝ – дали да остане държавна, или да се приватизира.

За страха на гражданите на Кипър от "българския токов удар" вижте продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: икономиката на Кипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За цените на тока е вярно,но за средната заплата голяма лъжа,ако случаино си намериш работа,радваш се на 750евро.
37
0
 
0
 
! Отговори
До #44 преди 7 години
Докато в Баджанария царуват *** овце,не очаквайте друго!!!Стига сме хленчили по отношение на политиците -те са наше овчо производство.Няма ли най-после да разберем,че нещата у нас зависят САМО от нас.Не разбрахме ли за тези 26 години никой не го е еня за нас,докато ние вечно чкаме,някой да ни "оправи"?!Я вижте,колко опрявячи се изрединюха върху ни и наши и чужди,а ние вечно клечим на увруспийския кенеФФФ и дълбаем дъното!!!Разберете,измъкването от ямата си е само наше!Няма друг!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SandoТъпо оти нема АЕЦ а ние мнооого гяволи!
35
0
 
0
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Тъпо
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Do kato v BG caruvat prodajni politici ,Naroda nqma da vidi bql den.Thanks na ...bb...cc.. I EU
33
0
 
2
 
! Отговори
Милен преди 7 години
До ШопАма колко си далеч от истината... Как ще е обратна зависимостта като в разходите на дружеството са калкулирани и заплатите на работещите в него?
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направих си проста сметка. Взех последната ми сметка от ЧЕЗ - 23,65 лева с ДДС за 125 Квт. Влязох в сайта на Кипърското Енергийно дружество и проверих как се смята и какви са актуалните тарифи, ДДС и т.н. за същата енергия с 15% ДДС сумата е 23,45 ЕВРО. Това е почти два пъти повече от БГ. Всеки да си прави само изводите. За мен заплатите са ниски!
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕК---Е ХРАНИЛКАТА НА ЧЕРВЕНИТЕ КАПИТАЛИСТИ И ОЛИГАРСИ ОТ ПОЗИТАНО!ЖЕНАТА НА КАДИЕВ----ПЕЧЕЛИ ОТ "ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ТОК".....ха,ха,хааааааааааааКОЙ "ГО ДАВА"....... ТОВА У БЪЛГАРИЯ........И НА---" КОГО"...??!!!!!!Я , СИ ПОРАЗМЪРДАЙТЕ СМЕТАНАТА У ГЛАВИТЕ ,БЕ....!!!!!!!!!!!!!!!!!
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе коментиращите които казват че тока е по скъп там там е 30 стотинки на квч, а тук е 22 без такса пренос и тн. Тези 8 стотинки разлика които ние плащаме по малко искате да ми кажете идва от това че ние сме на въглища които ние произвеждаме. Което се формира предимно от работната заплата на миньорите която е в пъти по малка от заплатата на миньорите в ервопа и почти не използваме нефт за гориво? И оправдавате тези 8 стотинки. Вие не сте добре.
29
1
 
10
 
! Отговори
bros преди 7 години
Тия отдолу, дето спорите, наясно ли сте, че коментирате остров с наличие на държавност и съответните инструменти? Нали се сещате, че споменатата Кристина ...пулу се счита за гражданка и една от останалите, а не поредната калинка на бати?!>
28
2
 
16
 
! Отговори
МНОГО СТЕ ЗАГУБЕНИ , преди 7 години
ТОКО , ВОДОТО И ПАРНОТО -----СА ОСНОВНАТА ХРАНИЛКА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ОЛИГАРХИЯ И ЧЕРВЕНИТЕ -КАПИТАЛИСТИ У НАС!!ТОВА СА "ПИРАМИДИ" ---ПОДДЪРЖАЩИ НАЦИОНАЛНИЯ БЮДЖЕТ , ЧРЕЗ ИЗТОЧВАНЕ ПАРИТЕ НА НАРОДА И ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО МУ НА ---КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ПРИНЦИП!!!ТОЧНО ТОВА Е ИМАЛ ПРЕДВИД И ЛЕНИН---КОГАТО Е КАЗАЛ:"КОМУНИЗЪМ"-----ПЛЮС ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ НА ЦЯЛАТА СТРАНА"!!!ТАКА СЕ СЪБИРАТ И ОБИРАТ-----ПАРИТЕ НА НАРОДА!!!!!!!ТАКА СЕ ИЗХРАНВА ---АРМИЯТА ОТ ЧЕРВЕНИ ЧИНОВНИЦИ И ТУ.НЕ.ЯД.ЦИ!ЧАТ ЛИ СТЕ ?
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
MAI ZABRAVQTE DA SPOMENETE 4E KIPARCITE NEMAT XAMERIKASKI-TEC-OVE,
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И с "българския токов удар" цените на тока в България са два пъти по-ниски от намалените в Кипър. Няма никаква логика цената на тока в България да се обвързва с цената на петрола, защото такъв не се използва в производството му и ако го има, делът му е незначителен.
25
1
 
21
 
! Отговори
Оправни хора преди 7 години
Например жената на "червения" Георги Кадиев е една обикновена продавачка на ток - св много труд успява да продаде годишно стока за 20-25 млн. А няма и метър жица. Всички западни посланници са на яслата, особено във ВЕИ-тата.
24
1
 
12
 
! Отговори
do 32 преди 7 години
Нали за да скочат заплатите трябва да се лишат от големите печалби в техните фирми, след това няма да могат да субсидират предизборни кампании на големите парти.
23
2
 
16
 
! Отговори
аа преди 7 години
Електроенергията не е скъпа, а заплатите са ни ниски, защото политиците умишлено не искат хората да са добре. Няма проблеми заплатите да скочат, но трябва да има закони за това. но понеже политиците са слугинаж на мафията, даже са самата мафия, ей затова доходите не скачат, освен в София, щото там хората са близо до парламента и лесно скачат, а ние от провинцията нямаме пари даже да се придвижим до там.
22
14
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
Живея в Кипър от 2008. Работя в офис на туристическа агенция. Мога да ви кажа, че средната заплата изобщо не се доближава до 2156 евро. Така е само по документи. Иначе хората взимат от 400 до, в най-добрия случай- 100 евро. Съжалявам, че ви развалям плюенето по Българското правителство. Хах.
21
1
 
20
 
! Отговори
В КИПЪР преди 7 години
сигурно няма АМЕРИКАНСКИ ТЕЦОВЕ и хора с името ИВАН КОСТОФФ
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето това е ключовата дума - "държавната Електроенергийна компания". Не може да се очаква, че някакви частни компании, които не са и български, ще работят в полза на българското население, а не в полза на своите печалби.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решението е много просто. Трябва да направим както Норвегия - изнасяме нефт и газ и с приходите субсидираме тока - тогава цената ще падне с 80%.***********както направиха във Венецуела ли ?