Отложиха парламентарните избори в Македония за неопределено време

Това бе ключово искане на демонстрантите
19 май 2016 08:37, Елка Василева
0
Отложиха парламентарните избори в Македония за неопределено време
Снимка: архив, Reuters

Предсрочните парламентарни избори в Македония, свикани на 5 юни, бяха отложени за неопределено време, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това решение е било взето, след като опозицията обяви, че ще бойкотира изборите, тъй като според нея няма условия те да бъдат честни.

Европейският съюз от своя страна призова за отлагане на вота.

Още по темата

Македонският парламент прие вчера с 96 гласа "за" при общо 123 депутати промени в изборния закон, които анулираха свикването на избори на 5 юни.

Това решение може да деблокира патовата ситуация, в която е изпаднала македонската политика от повече от един месец. Отлагането на изборите бе ключово искане на хилядите демонстранти, които излизат по улиците на столицата Скопие почти всяка вечер от 12 април.

За да бъдат приети законовите поправки, председателят на Събранието Трайко Веляноски събра депутатите на заседание, въпреки че еднокамарният парламент бе разпуснат на 7 април.

Македония е кандидат за членство в Европейския съюз, който предупреди, че правителството, което би било съставено след едни бойкотирани от опозицията избори, няма да е легитимно в неговите очи.

Предсрочните избори бяха част от план за излизане на бившата югославска република от кризата, който бе договорен през юли миналата година от македонските партии под егидата на ООН. Ситуацията обаче рязко се изостри на 12 април, когато президентът Георге Иванов помилва 56 души - както от управляващите, така и от опозицията, включително бившият премиер Никола Груевски - замесени в гигантски скандал за незаконно подслушване на хиляди хора и корупция.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: македонияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари