Йълдъръм – бъдещият премиер на Турция. Какво иска той?

Готви нова конституция с положение за президентска система
22 май 2016 09:30,
73
Йълдъръм – бъдещият премиер на Турция. Какво иска той?
Ердоган с Йълдъръм. Снимка: Reuters

Управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще се събере днес на втория в историята й извънреден конгрес, чиято единствена точка от дневния ред ще бъде гласуване на кандидатурата на Бинали Йълдъръм за нов лидер на партията.

Около 80% от членовете на ръководството на ПСР подкрепиха кандидатурата на Йълдъръм, който е настоящ министър на транспорта, мореплаването и съобщенията. Очаква се на конгреса, в който ще участват около 1400 делегати, мнозинството да подкрепи неговата кандидатура.

Още по темата

Йълдъръм ще бъде и новият премиер на Турция, тъй като по традиция тази длъжност заема лидерът на най-голямата партия. Президентът Реджеп Тайип Ердоган по-рано заяви, че смята да подпише нужния указ за това.

Бинали Йълдъръм ще замени на двата поста досегашния лидер на ПСР и премиер на страната Ахмет Давутоглу, който на 5 май обяви, че напуска лидерското място и няма да се кандидатира отново. След оттеглянето от ръководството Давутоглу ще остане член на партията и депутат в парламента, предаде ТАСС.

Според местни анализатори причина за оттеглянето на Давутоглу са разногласията му с Ердоган за системата на управление на страната (парламентарна или президентска), кюрдския въпрос и намесата на президента, който по конституция трябва да е безпартиен, в делата на ПСР.

Йълдъръм е един от най-близките сътрудници на Ердоган в продължение на много години. Турските политолози не очакват от него съществени промени във външната или вътрешната политика, след като стане премиер. Не се очакват и големи промени в правителството - ключовите министри на вътрешните и външните работи и част от икономическия екип ще запазят постовете си.

Вътрешнополитическият курс вероятно ще бъде насочен към подготовката на нова конституция с положение за президентска система, евентуално за президент с партийна принадлежност, както и към активна борба с тероризма. След издигане на кандидатурата му Йълдъръм обеща "да избави напълно страната от терористичната заплаха".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
1 въпр0с4е преди 7 години
И Калдъръм л1 е 4ерен тур41н
42
3
 
3
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
Повечето кюрди се смятат от турската част на Турция, разбира се има и такива които се смятат от кюрдската. Търговията с петрол е с Иракската Автономна зона(Кюрдистан) на Барзани, снимките на цистерните бяха точно тези. Турция не лекува ИД, а туркоманите(също имат бради),които се бият срещу ИД и Асад. Майките с деца бяха взривени от ДС(доказано виж в нета), за да могат да изтребват турци без обяснения. Агджа- мисията му е дадена от Брежнев с логистичната помощ от БГ и ДДР
41
3
 
3
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
Има кюрди в парламента, разбира се. Даже 25% от екипа на Ердоган са кюрди, защото са често по-религиозни.Оръжията там ги пращат ЕУ,САЩ и Русия, а много биещите се на страната на терористите са арменци, които владеят кюрдски. Когато в престрелките бъде убит терорист, другите терористи му отрязват мъжкия полов орган, за да скрият,че не е обрязан, защото ако се разбере това би довело до отлив от страна на етническите кюрди,които са мюсюлмани.
40
6
 
2
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
До до турчинАз живея в турската част на България и няма нужда да ходя в Турция освен на гости при изгонените ми от комунистите роднини. Да, обичаме Турция, защото в България мюсюлманите биват асимилирани по брутален начин и не можем да се асоциираме повече с тази страна.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента се води битката за Алепона 50 километра от границата с Турция,който е под обсада и се чака да падневъпреки помощите от Турция.
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо се наложи Давутоолу да напусне?Истинската причина - грешката му съссвалянето на руския самолет. Трябвашеда мине известно време за да усетяти видят последствията. В момента военнианализатори обясняват, че военнитеучения в Русия са подготовка за нападениена Турция. Русия е опънала стоманенатадъга от арктическия кръг през Балтийскоморе, Крим в Черно море, Каспийско моредо Сирия, където нито един самолет не летибез нейно разрешение, а в Средиземноморе циркулират 6 - 7 подводници.
37
11
 
9
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
Европа рано или късно ще се разпадне, по-бедните държави виждат, че Германия,Франция и Великобритания ги използва само за пазар в който да си продадат стоките, а в същото време не купуват от Балканите. НАТО ще продължат да си пъхат носа на всякъде и ще напълнят Европа с мюсюлмани. Тогава Турция ще си прави каквото иска с Европа, а евроидиотите ще се чудят какво става.
36
3
 
5
 
! Отговори
PD преди 7 години
Горди и празни приказки приказки са това. Първите два века може и да е била носител на нещо, което Византия предаде. И това е причината за подмяна на властта в империята. Последните три века се превърна в военизирана кастова клика, търгуваща с роби. Ататюрк постави идеята за национална държава от Европейски тип, а след толкоз години консолидация на неетнически компоненти в Турци, днес ще търси минали величия. Няма да му стигнат парите, дори и за трета от мераците. Още малко и ще се види по ясно
35
10
 
5
 
! Отговори
Горд Турчин преди 7 години
До PDТурция и преди и сега е водач на целия ислямски свят. Това много ислямски държави го казват. Турците са успешни политици, ако не бяха такива нямаше как да властват 5 века на три континента от поколение на поколение. И лека полека Европа като се ислямизира пак ше намери начин да ги опитоми всичките
34
2
 
7
 
! Отговори
PD преди 7 години
Това е ясно и на малките деца вече. Само не разбирам как неооттоманската идея, ще консолидира тази хора. И най вече напъните на Ердоган, да ги представлява. Че то и сега в Турция е пълно с модерни и светски ориентирани хора. Любопитно ми е да видя, как ще ги подкара към ислямските течения от Саудитски тип. Аз не съм убеден, че въпреки двете партии тук, в България, ще успее да подведе българските мохамедани. Много баби хилаво дяте е казал мъдрия български народ. Да видим!
33
4
 
5
 
! Отговори
Turkish Power преди 7 години
...I Inglizi..i Gali....pomnete Dardanelite/Galipoli! Turciya im dade hubav urok na tezi varvari ot Zapada! 300000 ..anglichani...francuzi..avstraliytci..negri zagubiha jivota si! Turciya e sila...i vseki znae posledicite pri agresiya!
32
3
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
до PDНационализирането на Европа няма да спре Исляма, а ще доведе до разпадането на ЕС. Пакистанците са на Острова преди ЕС, турците в Германия и Холандия също, арабите във Франция и Белгия също :)
31
3
 
6
 
! Отговори
PD преди 7 години
Ето Турска му работа. А като се дигнат националисти в Европа, и почне едно клане. Как мислиш, дали няма да предизвикате кръстоносни походи? И за каква гола амбиция, бадева ще пратите мирните правоверни на заколение? Нищо който има очи нека гледа и мисли умната. Празна работа е тая вашата амбиия.
30
10
 
4
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
До 39Ние турците не сме като арабите да се гърмим на ляво на дясно и да се мъчим по тоя начин да прокараме исканията си. Ние действаме по днешните правила чрез прокарване на политиката си. Днес турски партии има в Гърция, Македония, а в Косово положението е като в БГ има 2 турски партии. В Германия турските депутати се увеличават след всеки избор. Ислямизацията на Европа вече е неизбежна.2043 Европа ще се управлява от мюсюлманиБаба ВангаИ Турция ще е водача на тази Европа
29
8
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
До до турчинНие нямаме нищо общо с бомби и отнемането на живота на невинни. Никога не сме го правили и няма да го направим. Ако Турция искаше да създаде хаос в България, отдавна щеше да го постигне, но тези неща са в стила на империалистите от Запада и Русия.
28
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турчине, стига с баламосването. Тая турска черта ни е известна. Вземи гледай филма "Време разделно", който е написан по исторически данни. РАЗБЕРИ, след всичко, което сме преживели от вас скоро няма да ви повярваме и да простим. Особено при натиска на вашите политици днес върху България.
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тоя Йълдъръм Ероган затова си го е избрал да слушка и да изпълнява.
26
8
 
7
 
! Отговори
Turkish Power преди 7 години
..Nie sme Turci i Bulgari ednovremenno....gordeem se s korenite si! V Bulgariya sme si kato v Turciya....5 veka sme jivyali zaedno...bedni s bogati...loshi s dobri...s obichaite si..s razlichiyata si! Turcite sme si Bulgari...I bulgarire sa Turci!! Korena ni idva ot Khanovete....
25
4
 
5
 
! Отговори
PD преди 7 години
Може и да сме братовчеди през Еспер рих, но ханове и ТРК ставате няколко века по късно. А турци ставате в две Империи, омешани с много народи. И то основно като службогонци на имперски амбиции. И тези които открият родовата си кръв, на Светъл народ, и се разделят с далаверата и поганството (мишкуването), ще поставят държавата ви на мястото си. А до тогава, от турчина само бели можем да очакваме.
24
8
 
12
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
До 23Какво глупаво мислене!Турците никога са нямали намерения насилствено да променят вярата или езика на някой както са правили християнските колонии французите и англичаните. Я виште днес колониите на тия двете където са стъпили днес се говори или френски или английски същото е и с испанските колонии. Пример Латинска Америка. А макар и Османската империя да е управлявала днешни 52 държави на никоя от тях не е променила езика. Вие сте щастливи че не сте попаднали на френски, английски или исп