Плащаме близо 5 лв. за "калимера" на границата

Гърция въвежда нова тол такса за ползване на магистрала
31 май 2016 07:12,
66
Плащаме близо 5 лв. за "калимера" на границата
Снимка: архив, Ройтерс

От първи юни всички българи, които потеглят с колите си за Гърция, ще плащат входна такса между 5 и 16 лева. Това е едно от решенията на властите в Атина за осигуряване на допълнителни приходи за поддържане на магистралите.

Леките коли ще трябва да плащат 2,40 евро, мотоциклетите ще се таксуват с 1,70 евро, а тежкотоварните автомобили – от 6 до 8,40 евро. Таксите ще се събират на гишета, които ще са разположени само на 2 км след ГКПП "Кулата – Промахон".

Такива каси ще бъдат отворени в близост и до останалите гранични с България пунктове, пише "Стандарт".

Още една тол такса ще плащат всички, решили да разпуснат за няколко дни или седмица в Гърция. От следващия месец ще заработи пункт, разположен само на 2 км след ГКПП Кулата-Промахон. Леките коли ще трябва да плащат 2,40 евро, за да се движат по изцяло реконструираната магистрала от Промахон до Солун. Мотоциклетите ще се таксуват с 1,70 евро, автобусите - 6 евро, а камионите - 8,40 евро.

"Така на практика всеки ще плаща по близо 5 лева за "калимера". Това е тол такса за движение по магистрала, не такса "вход" в южната ни съседка", коментират нашенци, които често пътуват до Гърция.

Таксите ще започнат да се събират, когато бъдат пуснати в експлоатация пунктовете за пътни такси, съобщи БНТ. Те ще заработят след решение на министъра на транспорта на Гърция Христос Спирдзис, което вече е публикувано в Държавен вестник в страната. Таксите са същите като на останалите каси по магистралата "Егнатия" от Александруполис до Игуменица.

Събирането на тол таксите трябваше да започне, след като информацията беше публикувана в Държавен вестник на 25 май. Това обаче е в противоречие с гласуван закон, че таксите се определят от изминатите километри, а не се удържат преди това. По принцип те трябва да се плащат в Солун, но има каси и на Промахон. Все още не е ясно дали допълнителната тол такса ще бъде въведена от 1 или от 6 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
3
 
! Отговори
Край преди 7 години
Солун - Атина 500 км. - тол таксата е 32-7 евро /в зависимост в кой край на Атина си/. В ЕДНАТА ПОСОКА. Можете да ревете за винетките в България колкото си щете. ЗАДАЧА: Борисов направи магистрали Българчетата няма да искат да плащат за поддръжка - след 10-12г. на какво ще приличат магистралите
48
2
 
5
 
! Отговори
man преди 7 години
Grackata kochina e na sistemi I se chudqt koj chujdenec da prebarkat.
47
7
 
7
 
! Отговори
bros преди 7 години
Гърция е суверенна държава, на чиито административни органи им е през тогата, каво мислиш за законите им, балгарино. Хората са построили път като картинка, логично е да искат да го избият. Там "Актор" или подобни колко пари глътнаха, не е истина. Бюджет има за кърпене, заеми за връщане, не е шега работа. А ако проблем са ти десетте левчета, българино, дал Тато язовири по кърищата... Аман и нация...
46
2
 
7
 
! Отговори
тт преди 7 години
Само за българи !!!!!
45
1
 
12
 
! Отговори
аз преди 7 години
Така,да ви кажа после да не кажете,че не съм ви казал-влизаш в гърция 5 лв като излизаш още 5 лв стават 10лв за да посетиш гърция и да се прибереш.За тия философи които не ги бърка защото ще я посетят 1 път в годината ясно,ама тия които пътуват по 2-3 пъти в седмицата е мнооого!
44
0
 
3
 
! Отговори
Да ви светна преди 7 години
Като си умрял- не знаеш за това.Като си *** е същото.На простия ум не мож да налееш, колкото и да искаш. Няма в какво да се спре.Простия е способен да си се*е в канчето. Като му кажеш- най-често те взема за "тарикат".Подобно е с този, който не знае. Но ако умен си трае. А простия се*е така, че на всички да си покаже ***. Поздрави !
43
6
 
10
 
! Отговори
.. преди 7 години
абе нашенци... как може толкова да сте ограничени... това е нормална ТОЛ такса за ползване на участък от магистрала... в България има винетки, но в някой други държави се плаща на километри и то за ползване само за магистрала.. тази такса я имаше и досега, но за други участъци от гръцките магистрали.. тази я нямаше, защотот нямаше и самата отсечка от магистралата. сега е готова и има такса..иии да ..както пише по- надолу друг съгражданин- и 100000 статии за Гърция да пуснете какво е пак ще ходя!
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 52Не знам какъв университетски преподавател си, щом не знаеш кога се използва думата "някой" и кога - "някои"
41
0
 
8
 
! Отговори
Юрист до 48 преди 7 години
О, напротив. Така наречения от теб данък "МПС", си е точно " имуществен", както се изразяваш.Дължиш го НА ОБЩИНАТА (не на държавата), именно затова че притежаваш МПС. Какво ще прави с парите - решава общината. По никакъв начин не е задължена да ги харчи точно за пътища. Справка - ЗМТД.А кой е *** и кой не - мен ми се види ясно.
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 37Всъщност "селенията" си ТИ!!!*** и нагъл провинциалист!
39
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 44Данък МПС не е имуществен данък а данък от който парите се ползват за потдръжка на пътищата по които ще си карам МПС-то.Разбра ли СЕЛЯНИНО?!
38
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И полека-лека в Гърция ще стане толкова скъпо че хората ще тръгнат към Хърватия, Черна гораа по-късно и към Италия.За да вземеш 5 евро от българи и румънци ще загубиш 1000 евро които НЯМА да похарчи като не дойде.Акъл море, глава шамандура са казали хората.Ето това са "умните" византийци.
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама тази такса само за българи ли е? Щото така почва статията....
36
4
 
21
 
! Отговори
Герберастки трол преди 7 години
Браво на Фандъкова, направи София най-добрият град за живеене.Не случайно половин България дойде тук.Опппа, това май беше за статията с билетчето, обърках опорните точки.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 34Може и да не ти стигнат, до юли има още доста време...
34
3
 
10
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Принципно всеки един от нас в качеството си на притежател на автомобил / мотоциклет / друго ППС плаща пътен данък. Определен на база конски сили / kwt. Един Господ знае, как се разпределя и какво се прави с него, но той е в патримониума на МДТ - влиза в Общинския бюджет. Каквото и да дрънкате, винетната такса си е простичко налог върху налог. Така че, хайде продължавайте да разсъждавате. И още нещо. Правото да притежавам ППС не ми е дадено от Управляващите. Така че, айде стига *** страсти.
33
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България имаме т.нар. "Винетки", които плащаме всички вкл. и чужденци, за да се движим по жалко подобие на пътища с идеята, че с парите от тези винетки ще ги ремонтира държавата. Очевидно в Гърция, след като се пусне даден участък от магистралата, за да го ползваш плащаш.Раликата е, че плащаш, когато ползваш нещо готово и не ползваш винтеки.
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кутев малко им плаща на троловете, не могат да си позволят да излезнат в чужбина и стават смешни, като пишат само глупости.Вече никой не вярва на "партията така каза, значи е истина"...
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами гърците като влезнат в България и веднага купуват винетка.И турците, и всички.Така, че в България въпросът отдавна е решен.
30
9
 
2
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Анонимен 34Ми на Олимпия я, като нямаш пари за Сан Тропе..