България готова да помогне за изход от кризата в Македония

Плевнелиев благодари на Георге Иванов за информацията за мигрантите
Обновена: 1 юни 2016 10:02 | 1 юни 2016 09:44, Елка Василева
23
България готова да помогне за изход от кризата в Македония
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Република България е готова да окаже всяка подкрепа, която институциите в Република Македония поискат, за да се преодолее днешната политическата криза. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев, който разговаря на "Дондуков" 2 с президента на Република Македония Георге Иванов, цитиран от прессекретариата на държавния глава. Георге Иванов е на посещение в България за участие в срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Българският държавен глава е подчертал, че страната ни протяга ръка за подкрепа, но именно политическите партии и лидерите в Република Македония носят историческата отговорност за възстановяване на диалога и за постигането на легитимен изход от кризата.

В условията на крайно противопоставяне в Република Македония президентската институция е единственият фактор за съхраняване на стабилността в страната, е заявил Георге Иванов, който е запознал българския си колега с усилията за възстановяване на политическия диалог между отделните партии.

Двамата президенти бяха единодушни, че бързото провеждане на парламентарни избори в Република Македония и избирането на легитимно правителство е единственият изход за намиране на устойчиво решение на политическата криза.
 
По време на срещата Плевнелиев благодари на президента Иванов за предоставената информация за динамиката на миграционните маршрути в Югоизточна Европа и отбеляза доброто сътрудничество между съответните институции.

Георге Иванов подчерта, че Република Македония полага всички усилия за справяне с миграционния натиск и призова за по-активна подкрепа от ЕС в тази насока.

И Росен Плевнелиев, и Георге Иванов се обявиха за бързото приключване на преговорите за подписване на двустранен договор за добросъседство и сътрудничество, което ще даде нов тласък в процеса на европейска интеграция на Република Македония, се казва в съобщението. Българският държавен глава отново е призовал за съвместно отбелязване на историческо събитие от България и Република Македония, което ще доведе до "истински пробив в двустранните отношения и ще има силно символично значение в нашия регион".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тенекията-президент изглежда ще продава пак танкове.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А на Русия кой ще помогне? Съвсем я окъсаха завалиите.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политическата неразбория не може да бъде наречена криза , драги любители на кризите . Това означава , че нечии заплати ще бъдат преустановени за изплащане или спрени . Да му мислят децата , защото най - много те си патят от кризите .
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя пак го изтърваха!Вече почвам да си мисля,че Странджата и Пастирката са едно и също лице!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да са му поръчали да им внуши нещо, изгодно за КоЗаяк ...Просто изпълнява поръчки.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който помага по какъвто и да е начин на Фиром, значи помага на враговете на България и автоматично губи моя глас на избори ...
13
2
 
13
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Голямо треперене ще е в следващите 7 месеца тоя да не забърка пак някоя каша!Не може ли просто да му се изплатят всички заплати до края и да заминава накъдето иска?Едва ли ще е проблем кабинетът му да остане празен известно време...
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горките македонци!!Жална им майка,ако чакат от нас помощ за изход от КАКВА ДА Е криза!! И КАК ще помогне??С празни приказки означаващи лицемерна съпричастност ли или с насочване част от потока към територията на България??
11
3
 
12
 
! Отговори
Гражданин от Село преди 7 години
"Македонците" се отнасят към нас Българите както Украинците се отнасят към Руснаците. Те не ни имат за хора дори, а ние не еднократно сме им "пълнили гушите". Подарихме им танкове, а те ги продадоха, и продължават с ясно изразената си АНТИБЪЛГАРСКА политика. Дори и ни се присмиват. Но така ще бъде докато ходите на избори. И сега, на всеки един който запита "е добре, ако не ходим на избори какво ще стане?" - Прочетете конституцията и законите.
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЕЛИКИЯТ!!! ТОЙ МАЙ СЕ МИСЛИ ЗА ПОЛИТИК?
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скрий се бе, мръхлю, макетата са си добре, добре че още не са влезли в еурогейския съюз,влязат ли и те ще станат зле.Големият им проблем обаче са албанците, иначе крадливи политици има навсякъде, техните обаче поне не са наг*зени предатели като тебе...Крадът, крадът, ама спряха арабската ***, докати ти викаш "дайте да дадем", нали, подлого хамериканска...
8
4
 
13
 
! Отговори
да видят и те чудо преди 7 години
Ти НАС ни оправи-та за макетата си се разтревожил...Направо им ставай президент-харизваме те...
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В нашия град един началник на районно управление на МВР през 90 те годин,организира строителни бигади и ги изпрати в Германия.По телевизията даваха стачката на работниците в Германия за неплатени заплати. Това бе едно от перата за обогатяването чедата на БСП.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами макетата да почват да искат, щом е готов на всичко.
5
7
 
16
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Има ли човешка сила която да спре бисерите на този "Президент"? Спри бре, Росене, моля те. Все пак и шегаджийството трябва да е с граници. Преди време, един по тъмно зеленичък български политик подари на "братска" Македония доста танкове и САУ. Те от своя страна ги продадоха и си обновиха въоръжението. Българската армия днес е смехотворно подобие на армия, която само буди смях. Сега какво да им подарим, за да си направиш ПР гъдела?
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Министър Масларова 1991 г. дава квота на фирма на Плевнелиев за износ на работна ръка в Германия 200 плюс 400. Тези хорица - общо 600 на брой, се подписваха за по 2500 месечно, а взимаха на ръка 500 марки. Тодор Карастоянов , журналист във в. Пиринско дело
3
2
 
17
 
! Отговори
ined преди 7 години
Има само един начин да се оправи кризата в Македония - да се закрие тази измислена държава.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЮРМ е територия на запад от Република България населявана предимно от албанци и българи.Голяма част от населението обаче се мисли за македонци и си въобразяват,че са центърът на вселената.Те имат изкривено усещане за реалност и погрешна представа за световната история.Друго с което се отличават е голямата им омраза към българите.Но поради различни исторически и политически причини много наши политици изпитват необоснована носталгия към тази територия.
1
1
 
26
 
! Отговори
Биография преди 7 години
синът на Асен Плевнелиев - висш служител в ОК на БКП в Благоевград по време на царуването на Владимир Сандев (първи секретар на Окръжния комитет на БКП). Преди да стане бизнесмен след 1989 г., Плевнелиев беше комсомолски секретар - и днес да ми се възмущава от възродителния процес, от СССР и да громи с патос комунистите и ДС ми звучи доста цинично. Ето затова реших да говоря. Росен Плевнелиев беше син на партията, който изработи първия си милион, след като изработи своите комшии българомохамедани. Отвратителен цинизъм!