Туризмът в Турция пропада. Пропада жестоко!

Тероризъм и конфликт с Русия в основата на срива
Обновена: 19 юни 2016 19:06 | 19 юни 2016 19:05,
676
Туризмът в Турция пропада. Пропада жестоко!
Снимка: архив, Reuters

Група британски туристи играят водна топка в елитен турски хотел и крещят достатъчно силно, за да събудят всички почиващи в горещия ранен следобед – но други почиващи в целия комплекс просто няма.

Хотелът, който е в покрайнините на Анталия, обикновено е изпълнен до 70% от капацитета си по това време на годината. Но сега са заети едва 25 от 233 стаи, пише БиБиСи.

Собственикът е намалил обслужващия персонал от 80 на 50 души, а цените са с близо 1/3 по-ниски. “Ако ситуацията се задържи такава и другия сезон, ще трябва да затворим”, посочва той.

Въпреки ниските цени така е в цяла Анталия и цялата страна – турският туризъм е в жестока криза. През 2014-та година са били посрещнати 37 милиона туристи, което поставя Турция на 6-то място в света като популярна дестинация за почивка. Тази година се очаква спад с минимум 40 на сто.

Очаквано най-драстичен е спадът по отношение на руските туристи. В Турция ежегодно почиват 4,5 милиона руснаци, но след като турската армия свали руски изтребител миналия ноември, кризата беше неизбежна. В резултат сме свидетели на спад с невероятните 95%.

Лично Владимир Путин пое поход срещу турския туризъм – президентът обяви на сънародниците си да почиват другаде. Кремъл забрани на руските туроператори да продават пакети за почивки в Турция.

Конфликтът е далеч от разрешаване, особено предвид твърдите характери на Путин и турския му колега Реджеп Ердоган. Последният обаче вече започна да прави постъпки за помирение, като изпрати поздравителната телеграма за националния празник на Русия.

Що се отнася до останалите туристи, нестихващите терористични атаки от страна на кюрдските бунтовници и “Ислямска държава” по цялата територия на Турция са напълно достатъчен аргумент за пропускане на летуването в тази страна. 1/3 по-малко британци и германци ще има по турските курорти това лято.

Политическата нестабилност и постоянните атаки на президента Ердоган към Запада също не помагат особено.

В крайна сметка най-засегнати са оказват дребните хотелиери и търговци. Те са наясно, че им предстои най-слабия сезон от десетилетия насам.

Бижутерът Иштикал Шевук настоява, че именно правителството и Ердоган носят основна вина за случващото се. “Той не се опитва да поддържа мир със съседите ни и руши имиджа на държавата пред света. Ние нямаме правителство, имаме диктатор. Ердоган е главният виновник за цялата бъркотия”, твърди Шевук.

В района на Белек бизнесът е в колапс. В предишни години туроператорът “Пегас” обслужва по 19 пристигащи полета на ден, всичките с руски туристи. Сега няма нито един, което води до уволнението на 3000 души персонал.

Изключителен удар поемат и скъпарски хотели, които разчитат почти изцяло на заможни руснаци и западняци. За повечето предприемачи кризата е невиждана в целия им живот.

Експерти дори говорят за заличаване на целия туристически сектор, за загуби в космически размери от порядъка на близо 30 милиарда долара.

Живописни плажове, чиста и приятно хладка морска вода, обслужване на високо ниво, ниски цени... И въпреки всичко това поводи за оптимизъм няма – терористите продължават с набезите, а президентът е все по-непредсказуем и параноичен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


676
Още по темата: туризъмТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Делян ДелчевЛичи си че коментара ти има политически оттенък! Ако може да те помоля за обяснение- защо Ердоган е на колене и моли Путин И Русия за извинение? Или?
375
2
 
5
 
! Отговори
viva Erdogan преди 7 години
Бог да благослови ЕРДОГАН,че ни докарва руски туристи! Все така да е АГРЕСИВЕН твърд водач и ОГРОМЕН ДИКТАТОР! ЕВАЛЛАХ!
374
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хак им е на кривоглавите!!! Да не са сваляли руски самолети!
373
4
 
3
 
! Отговори
Делян Делчев преди 7 години
Основната причина за спада в резервациите тази година е комбинацията от атентатите в Турция (средно на три седмици има нов атентат), и относително повишената стабилност в Гърция (която прехвърли обратно тези туристи, които се изнесоха в Турция през 2014та). Това е в голяма степен нормална флуктоация, и няма много общо с руснаците (извън традиционното им намаляване заради икономическата криза там), освен ако не приемем че те са организирали атентатите.
372
3
 
2
 
! Отговори
Делян Делчев преди 7 години
Връзката с руските туристи не е достатъчна за да определи причината. Пика на руските туристи в Турция е 4.5 мил (2014та). Но през 2015-та те са вече 2.5мил. Заради икономическата криза в Русия. Което и число да изберем, между 6 или 11-те % на руските туристи, и да са загубени на 100%, не може да измери спада в резервациите тази. Дори само загубените германски туристи тази година са повече от руснаците.
371
4
 
2
 
! Отговори
Делян Делчев преди 7 години
В статията се правят некоректни изводи, и се илюстрират с неправилни данни. Турция изпитва спад сред туристите си още от миналата година. Това е, на фона на резкият пик от 2014-та (2015-та въпреки спада има повече туристи от 2013-та). Причините са комплексни. През 2014-та в Гърция имаше нестабилност и стачки. Това увеличи туристите в Турция. През 2015-та руските туристи спаднаха заради кризата в Русия. Сега спадат заради атентатите.
370
0
 
6
 
! Отговори
BOI преди 7 години
Tyrcia plati nai skapia SAMOLET na planetata,XA,XA,XA.......
369
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Туризма да се пренесе на полето с мотика в ръка.В световен мащаб. Стига толкоз бизнес.
368
2
 
7
 
! Отговори
на баба ти фърчилото преди 7 години
Никъде не видях евтиния, у букинга, 6 дни почват от 1200 на човек...
367
1
 
9
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Турските хотелиери да сезират архиепископ Арам Атешян викарий на цариградския арменски патриарх архиепископ Месроб Мутафян за слабия сезон. За съжаление здравословното състояние на патриарха е критично, но викарият приема и разглежда жалби. За тяхно съжаление след великото арменско освобождение жалбите на турците редовно остават неразгледани.
366
19
 
8
 
! Отговори
до 521 скруч преди 7 години
Не Ердоган свсли самолета а бишия министер- председател мисля, че беше Давотооглу или нещо такова. Ердоган е научил след това но няма как да си изложи авторитета на главнокомандващ. Защо така си подаде оставката след наложените им санкций от Русия.
365
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция Турция,пък вашите учители без заплати, децата ви необразовани през 2017.Доскоро.
364
11
 
30
 
! Отговори
скруч преди 7 години
жалко че ердоган не свали по не още една руска машина вече щяхме да граничим с кюрдистан
363
3
 
36
 
! Отговори
тя преди 7 години
Подли турски шираети! Винаги забиват нож най- неочаквано!
362
7
 
44
 
! Отговори
тя преди 7 години
Добре , че съм ходила в Турция преди години , но вече кракът ми не стъпва там ! Животът ми е по- скъп от евтините им курорти!
361
7
 
18
 
! Отговори
Доктора преди 7 години
До 516.......Бомби гърмят в Диарбекир. Що не погледнете картата и тогава гукайте.....а
360
1
 
10
 
! Отговори
Доктора преди 7 години
До 514.......Обърнал ги е защото са имали достатъчно пушечно "месо". Ако толкова ербап що не обърнат и китайците.....а
359
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно ако мислим за живота си няма да отидем на море в Турция! Дори и да е платена статията, никой не може да върне туристите, които да ходят на море със семейството си в държава като Турция, където редовно гърмят бомби!
358
12
 
9
 
! Отговори
Мисли с главата преди 7 години
Да видим сега. Възможно а да е така. Със сигурност, ще има спад. Но някакси като помисля си казвам. На нашто черноморие също не е добре. Даже е направо трагично, дали тази статия не се опитва да върне туристите от Турция в България? Погледнете по какъв начин. Всяване на страх и плюене. Разбира се, че Ердоган е диктатор. Но нима ние не живеем в диктатура от четиредесетте години? И какво така ли пак ще се опитват да ни върнат на морето със страх. Мсли с главата си българино. Мисли това е живота ти
357
7
 
40
 
! Отговори
маг преди 7 години
Разбрахте ли сега ***,че неможе да се борите с велика русия.Народ,които е обърнал хитлеризма и е дал 20 млн жертви.