Пучът – репресивният предлог на Ердоган

Турските ръководители се опасяват от втори опит за преврат
20 юли 2016 22:03,
122
Пучът – репресивният предлог на Ердоган
Снимка: Reuters

Опитът за преврат на клика от турската армия претърпя фиаско в рамките на 10 часа и това го различава от поредицата успешни преврати в Турция в края на 20-ти век.

Той обаче е различен и по друга много важна причина - въпреки разделението в страната на все по-непримирими блокове и трите опозиционни партии - светската, националистическата и прокюрдската - се обявиха против военния метеж и застанаха решително зад президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата ислямистка управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР), отбелязва британският в. "Файненшъл таймс".

Още по темата

Агресивният и поляризиращ президент - най-могъщата фигура, откакто Мустафа Кемал Ататюрк през 1923 г. изгради модерната република от руините на Османската империя - сега държи бъдещето на страната в ръцете си.

Той може да се опита да създаде широк демократичен консенсус като основен принцип или да използва пуча като претекст, за да разруши всички останали бариери пред амбицията си да упражнява авторитарна власт. Ердоган изглежда е избрал второто, обсебвайки контрола върху институциите и ускорявайки движението към президентска република, коменвтира изданието.

Измеренията на предприетите от правителството чистки припомнят предишни, успешни преврати. Сегашните наказателни действия обхващат и полицията, съдебната система и държавните служби. При този институционален срив Турция - все по-ненадежден член на НАТО и претендент за член на ЕС, фиктивен съюзник срещу "Ислямска държава" и източна крепост срещу Русия и Иран - е застрашена да изгуби ориентация, посочва вестникът.

Чистката на Ердоган може да не остави на НАТО друг избор освен да изгони Турция, пише "Дейли телеграф". Откакто Турция се присъедини към алианса през 1952 г., членството й се разглежда като съдбоносна защитна преграда за Европа срещу заплахи от Русия и арабския свят.

Фактът, че Вашингтон сега говори открито за възможност за прекратяване на членството на Турция в НАТО, показва до каква степен са се влошили отношенията между Анкара и западните съюзници след осуетения опит за военен преврат.

Турските ръководители се опасяват от втори опит за преврат. Няколко значителни военни части са ограничени в базите си, а президентът Ердоган не бърза да се върне от Истанбул в Анкара, тъй като столицата изглежда все още не се смята за безопасна, отбелязва "Индипендънт".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
8
 
! Отговори
тя преди 7 години
*** ,лицемер,убиец...
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още от сега му усещам номерата - Ердоган говори как народа искал смъртно наказание за превратаджиите, а пък той не можел да се противопостави на желанието на народа...И след това в края следва помилването и отмяната на смъртното наказание (това ще стане обче в последния момент - след като още веднъж изнуди ЕС) !
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** ще приемат смъртното наказание за превратаджиите, Меркелица ще отиде да се примоли на Ердоган и той като един милостив султан ще помилва осъдените (като междувременно пак ще изнуди ЕС за някои отстъпки) - абе анадолски театър!
42
14
 
5
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
А кога ще бесят генералите превратаджии и предатели на отечеството си? И по кой тв канал ще се предава? искам да гледам как тия изменници увисват на въжето.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изглежда се, Ердоган чисти проамерикански привърженици във всички институции за да промени външна политика.
40
11
 
7
 
! Отговори
Ердоган е велик! преди 7 години
Ердоган е като Тито навремето. Който не позволи дори на Сталин да се меси и командва в Югославия кое как да бъде. А бяха съюзници. По същия начин Ердоган държи много на суверенитета на Турция и не позволява на Америка да командва в Турция и се меси в нейните вътрешни работи. Впрочем да си спомним, че по същата причина навремето френският президент генерал дьо Гол изтегли Франция от НАТО в 1966 г, но не позволи Америка да командва и кадрува във Франция.А Ердоган е велик политик.Управлява добре
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВдруги ден ще има - виждате ли - "аз им пощадих живота", а сега вие ускорете преговорите за приемане на Турция в ЕС.Дано обаче лидерите в ЕС се усетят и да спрат най-сетне това изнудване от страна на анадолския хитрец!Брей колко сте далновидни. Ами защо тогава сте на такова жалко дередже бе, цървулковци?
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вдруги ден ще има - виждате ли - "аз им пощадих живота", а сега вие ускорете преговорите за приемане на Турция в ЕС.Дано обаче лидерите в ЕС се усетят и да спрат най-сетне това изнудване от страна на анадолския хитрец!
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори си мисля че Ердоган отново ще се опита да изнуди ЕС с това "желание" за въвеждане на смъртното наказание - сигурен съм че няма да има смъртно наказание!
36
2
 
8
 
! Отговори
началото на края преди 7 години
Майстор е султан Ердоган! От половин пуч на генералите, направи един цял държавен преврат!
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган е хитрец - мисля че няма да избие никой , защото ако го направи той много добре знае че европейската му мечта ще изчезне!
34
0
 
2
 
! Отговори
До 66 преди 7 години
Ааааа неможе Ресурсът за Война С Русия Да се изразходва Безцелно и Безпредметно за Война С ТурцияВсеки Натовски Кадър е Ценен за Великата Отечествена Война с РусияБедните Турски Дяволи не са ни никакъв ПроблемЗатова и сме ги оставили да се Самоизбиват;-)))
33
1
 
2
 
! Отговори
До 63 преди 7 години
Не си нито едното нито ДруготоПросто си на процент извън Работно време:-)))
32
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До единмного ви се иска Турция да пропадне,но вашие мечти няма да станат.Мразите Турция заради това че 500 години са владели България,Българите всичко мразят, не е заради тия 500 години, това е било толкова отдавна, че няма никакво значение днес, просто българите са злобен народ и мразят не само турците.
31
3
 
13
 
! Отговори
Анкета преди 7 години
Коя е най-пропадналата държава в Европа:+ Турция- Албания
30
11
 
4
 
! Отговори
един преди 7 години
много ви се иска Турция да пропадне,но вашие мечти няма да станат.Мразите Турция заради това че 500 години са владели България,вместо да я обичате,защото за тия векове 100% сте направени от турци...демек сме роднини.
29
3
 
12
 
! Отговори
:) преди 7 години
Турция е най-изостанала държава в Европа, а народът и подкрепя един див ислямист и поддръжник на тероризма. Срам за човечеството.
28
0
 
2
 
! Отговори
До 49 преди 7 години
Ти нито си Ястреб нито ОсманлияТи най вероятно си от групата за борба с Хибридните войни назнсчена ни от Вашингтон с Местонахождение Полигонът база Ново село или кой знае от коя друга Натовска ЗемлянкаХххххххх
27
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Действа баш кат' Путин, те нали са си дружки
26
4
 
12
 
! Отговори
Ястреб Османлиията преди 7 години
Аз съм Гюленист, призовавам Ердоган да ме издири и арестува (живея в Турция). Искам да ме накаже с цялата си строгост. Да живее Гюлен, смърт за Ердоган!