Ново орязване на пенсиите на 150 хиляди души в Гърция

Намаляват допълнителните им пенсии с до 38%
29 авг 2016 14:37, Елка Василева
33
Ново орязване на пенсиите на 150 хиляди души в Гърция
Снимка: архив, Reuters

Сто и петдесет хиляди пенсионери в Гърция в петък ще получат по-малко пари, тъй като получаваните от тях допълнителни пенсии ще бъдат орязани до 38 на сто, съобщава в. "Та неа".

Това е втора група пенсионери със съкратени допълнителни пенсии. Ножицата за тях варира от 60 до 70 евро, а в крайни случаи е възможно да достигне и до 140 евро.

Преди това бяха орязани допълнителните доходи на 67 хиляди пенсионери. Предстои и трето съкращение през октомври.

Съкращенията в петък ще засегнат 806 хиляди допълнителни пенсии, плащани от някогашни шест осигурителни фонда, чиито средства бяха прехвърлени в един нов фонд.

По-специално през септември ще бъдат орязани допълнителните пенсии на бивши служители на морски и туристически агенции, бивши търговци и пенсионери от някогашната гръцка Кредитна банка, чийто основни пенсии надхвърлят тавана от 1 300 евро.

Орязани ще са и пенсиите на хиляди пенсионери, получаващи доходите си от бившия фонд за допълнително осигуряване към държавния осигурителен фонд ИКА.

В края на септември 280 хиляди ще получат и намалени дивиденти от притежаваните от тях ценни книжа в акционерния фонд на цивилните държавни служители. Дивидентите са орязани до 34 на сто.

През юни студен душ поля над 150 хиляди пенсионери в Гърция, след като пенсиите им бяха орязани с 48 на сто в сравнение със сумите, които са получавали през предишните месеци.

Последваха неприятни изненади и за хиляди пенсионери от държавния сектор, след като бяха съкратени и дивидентите им.

Орязването на доходите на пенсионерите е в съответствие с условията, договорени от гръцкото правителство с кредиторите на страната в рамките на третия спасителен пакет финансова помощ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: Гърцияпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако пенсиите съответстват на това което дава икономиката им, трябва да са по-ниски от бг пенсиите.
26
1
 
4
 
! Отговори
х-м преди 7 години
Дръжте се възпитано! Гърците са ни съседи, християни и добронамерени като цяло. Не е хубаво на съседа плевнята да гори.
25
2
 
16
 
! Отговори
Песимист преди 7 години
Има много да ги режат гръцките пенсии, доде стигнат българските заплати.
24
0
 
11
 
! Отговори
Бобу преди 7 години
И като ги орязаха с еди-колко си процента, колко станаха? Ей, царе сте на обтекаемото писане.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 26В Гърция цените на почти всичко са по 2. Тоест 1300 евро там е като 1300 лв тук. Доста над 700 лв максимална при нас е но не е фрапираща разлика.
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАЩО ВИЕТЕ НА ЧУЖДИ ГРОБИЩА?Днесбегето, нямаме ли си наши пенсионери? Не пишете за проценти от допълнителна пенсия, а направете сравнение в абсолютни стойности междъ гръцките и българските пенсии.
21
1
 
14
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Заканиха им се ,че ще ги докарат до положението на нас българите и карат по програмата засега.
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един грък с орязана пенция пак е равен на 10 наши пенсионера с увеличена (2 лева) пенсия
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе *** НЕ ОРЯЗВАТ ПЕНСИИТЕ ИМ , орязват ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ИМ ПЕНСИИ ,имат ОСНОВНА и ДОПЪЛНИТЕЛНА пенсия . основната ПЕНСИЯ ИМ Е средно около900 ЕВРО .
18
1
 
2
 
! Отговори
Хитър Петър младши преди 7 години
Дядо ми е учил в Солун
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ново орязване на пенсиите на 150 хиляди души в Гърция" С ЛЮБЕЗНОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА МВФ, СВЕТОВНАТА БАНКА, ЕС, ЕВРОЗОНА, НАТО И НАЙ ВЕЧЕ С ПРОДАЖНИЧЕСКИТЕ *** НА ГОРЕ СПОМЕНАТИТЕ ИНСТИТУЦИИ СОБСТВЕНОСТ НА ЕЛИТНИ ЕФРЕЙСКИ ФАМИЛИИ /КРАДЦИ И УБИЙЦИ ДОКАЗАНИ /.ДА ВИ Е ЧЕСТИТО НА "МЛАДОЖЕНЦИТЕ" ЦЕЛУНЕТЕ СИ ГАЗОВЕТЕ ЗА ДОВИЖДАНЕ. ХАХАХАХА
16
7
 
24
 
! Отговори
Умник преди 7 години
Пенсиите им дълги години още ще падат малко по малко (не че 30-40% съкращение е малко). Може и да взимат доста пари в сравнение с нас, но като работи по един човек в семейство, или пък им взимат половината пари после за данъци.... Големият им проблем е безработицата и изтичането на мозъци - точно като при нас преди 20 години. Те разбира се засега са по-добре, но пътя им е надолу. А ние НЕ трябва да продължаваме да ги храним през лятото тези надменни космати ***!
15
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Димитракис духакис на Меркелакис и Ципуракис. Албанакис вече избегакис от Еладакис понежекис нема паракис. Скоро и българаки избегаки. И тогава нема кой слугувакис на Димитракис. Димитракис умиракис от мъкакис - не свикнакис работакис. Чернакис перспективакис, голем болякис отзадакис и мизеракис. Две маслинаки и филия хлебаки за цял денакис.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 10 години в България ще ги резнат изцяло, кофти управление малко повече от 25 години.
13
16
 
19
 
! Отговори
Димитракис преди 7 години
Завистливи булгаракис, Димитракис пиякис узакис, игракис сиртакис, не плащакис на германакис.Вземакис 2000 евракис. Не работакис. Само мързелакис. Булгаракис берякис маслинакис и слугакис на Димитракис.
12
4
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
Balgarite koito sme se osiguriavali, 4akame pensii pri izliazlo re6enie, ne ni davat pensiite,.Koi ste se zastapi za nas,. Zasto pravitelstvoto ne vzema nikakvi merki.
11
2
 
21
 
! Отговори
Статистика преди 7 години
Тhe average pension in Greece currently is about 900 euros.900 евро средна пенсия като ги орежат още малко и станат 700-800. Не са цъфнали и вързали, ама по-добре живеят от нашите пенсионери.
10
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малакиите ядоха, пиха, играха сиртаки, източваха евро пари, а сега викат: "Вулгаракис да плащат".Алоу, кой ви направи магистрали, пристанища, инфраструктура?Глад и мизерия ви пожелавам, фанатици мързеливи!
9
7
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Aйде по-полека, не са по 2000 евро пенсиите в Гърция. Средно са около 600-700 евро. На оня висок стандарт и скъпотия гръцкия пенсионер живее малко по-добре от българския.
8
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Маляките поеха мощен, четвъртит, европейски.....път на развитие. Без вазелин. Продължават да викат охи, охи, охи, само че сега вече без И. Догодина пак блокирайте границата и ще ви орежат не 38, а 380%.