Младежката безработица в Сърбия е 36%

Младежите в съседната ни страна планират да работят в чужбина
19 сеп 2016 14:37, Елка Василева
5
Младежката безработица в Сърбия е 36%
Снимка: архив, Reuters

Около 200 хиляди младежи в Сърбия са безработни, сочат данни на сръбската Национална служба по заетостта. Това заяви ръководителят на правителствения екип за социално включване и намаляване на бедността Иван Секулович, цитиран от Танюг.

Това са 36 процента и този процент поставя Сърбия в самия европейски връх на безработните младежи, изтъкна Секулович и посочи, че правителството ще създаде ясни планове как безработицата да падне до европейското ниво от 15 процента.

В последно време имаме позитивни тенденции, но те не са устойчиви, тъй като младежите планират да работят в чужбина, заяви Секулович пред сръбската държавна РТС.

Той подчерта, че трябва да бъде облекчен пътят на младите от образованието до работата. Ще се опитаме да създадем партньорство между образователните институции и частните фирми, заяви Секулович.

Той напомни, че от няколко години се провеждат активни мерки по отношение на заетостта, но те не дават резултат и бюджетните инвестиции са недостатъчни.

В момент, когато сме постигнали макроикономическа стабилност, имаме пространство да влагаме в нови модели - студентски практики, студентска работа, партньорство с бизнеса. Това се отнася и до ресора на образованието, икономиката, финансите, изтъкна Секулович.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
тъй става преди 7 години
Имаха достъп на запад, ама се повлякоха по акъла на онези с уродливата кокошка.Нас се чудят как да ни удавят, и пак останахме на крака. Защото сме по-жилави.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на съсесите че не изкривяват данните като нас.
2
2
 
6
 
! Отговори
Бай уй преди 7 години
А светът можеше да е толкова по-добър,но уви,използват те докато си им нужен,изтискват всичко от теб и след това те захвърлят да се оправяш.Това се нарича....Капитализъм!И никой не го еня за другия...
1
4
 
10
 
! Отговори
E, преди 7 години
една от нашенските черти-реване на чужд гроб!