Ердоган оспори договора за границата с Гърция

Атина оцени като провокативно изявлението му
30 сеп 2016 12:14, Елка Василева
150
Ердоган оспори договора за границата с Гърция
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Атина оценява като провокативно изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Лозанският договор от 1923 г., който определя съвременните граници на Турция, е ощетил страната му, съобщава гръцкото издание Нюз.ин.

Пред регионални шефове Ердоган подложил на критика Лозанския договор, като казал, че той е вреден за Турция и че въз основа на него на гърците са били дадени островите.

"Противниците на Турция през Първата световна война ни принудиха да подпишем Севърския договор от 1920 г. и ни уговориха да подпишем Лозанския договор от 1923 г. Опитаха се да ни измамят, представяйки този договор като победа. Но всичко е разбрано. В Лозана ние дадохме на Гърция островите в Егейско море, виковете от които се чуват и на нашите брегове. Там има наши светини и наши джамии. Ние и досега се борим за шелфа. Тези проблеми възникнаха заради тези, които са били на преговорната маса в Лозана и не са успели да защитят нашите права", казал Ердоган.

С това свое изявление Ердоган обременява допълнително вече трудния климат в отношенията между Гърция и Турция, заяви Дора Бакояни, координаторка по въпросите на външната политика и отбраната на партията Нова демокрация.

Тя призова гръцкото външно министерство да реагира незабавно, като изтъкна, че всяко оспорване на съществуващи договори, които са основа на гръцко-турските отношения, крие само проблеми за утрешния ден.

"Неоосманизмът принадлежи на миналия век и отношенията на страните се градят с поглед към бъдещето", изтъкна Дора Бакояни.

Парламентарният представител на Демократичния блок, представен от партиите ПАСОК и Демократичнала левица ДИМАР, каза, че "опиянението" на Ердоган от победата му срещу превратаджиите не представлява оправдание за налудничавите му изявления, като го призовава незабавно да преустанови безотговорната си политическа тактика, която той упражнява от съображения за вътрешна консумация.

В свое съобщение гръцката комунистическа партия отбелязва, че изявленията на Ердоган са опасни и провокативни и са в рамките на системното усилие на турското ръководство да оспори Егейските острови и изобщо границите и суверенните права на Гърция.

На свой ред партията Потами /Реката/ изтъква, че след опита за военен преврат срещу него Ердоган очевидно изпитва необходимост да повиши самочувствието на някои среди в страната, създавайки напрежение в отношенията с Гърция. Призоваваме Турция да не се опитва да създава ново огнище на напрежение, като оспорва един международен договор, уреждащ въпроса собствените й граници и на малцинствата и да уважи положения от нея подпис в Лозана, се казва в декларация на политическата сила.

Съюзът на центристите коментира, че изявленията на турския президент за оспорване на Лозанския договор от 1923 г. торпилират гръцко-турските отношения, прекъсват европейския път на Турция и я връщат към ролята й на размирник на Балканите.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
и бьлгария е ощетена от различните международни договори
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВрабчеOtkyde nakyde typata russia, tia da si stoi v sibir , che i toy shte i se izplyzne . V nay-skoro vreme mujishkata dyrjava shte se razpadne.....
82
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идва война!!!!
81
3
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Никаква изненада. Запада си затвори очите за окупацията на северен Кипър от Турция,40 години вече! Е, апетита идва с яденето! Агресора си е агресор, дори "нашия" си е такъв!
80
10
 
4
 
! Отговори
един там преди 7 години
Нещата явно малко помалко загрубяват! Твърде е възможен конфликт между Турция и Гърция! Интересно в случая САЩ чия страна ще заемат! При условие, че заемат страната на Гърция, руснаците би следвало да подкрепят Турция! В този случай ще е добре, че България е антируски настроена като цяло страна и заедно с Гърция и с подкрепата на САЩ ще резнем крилцата на турците и може дори да се сдобием с излаз на Бяло море!
79
2
 
0
 
! Отговори
cCc преди 7 години
Имали велика армия две атомни бомби в Анкара и по една в Измир и Инджирлик и да им видим армията............ ako bombardiras tiya mesta polovinata bombi ste otidat na prazno armiite na tr sa v istanbul,izmir,erzindjan i malatya
78
6
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
До Турчин. Като си търчин, защо четеш и пишеш на български? Чети си на турски и си стой в Турция. Няма нужда от излишни полемики и нерви. Уважавай си държавата и си стой в нея, защото на българска територия думите ти звучат жалко и смешно, какъвто на вярно си!
77
10
 
19
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До турчин Като пребити кучета сте бягали вие, защото където не сме ви срещнали през Балканската война, там не сте яли бой. А Одрин сте си го взели, щото там не е имало нито един български войник - бранели сме се срещу Румъния, Гърция, Сърбия, Черна гора и срещу вас - в Родопа планина, където макар да сме били пет пъти по малко от вас, пак сме ви били в открит бой! Какво като сте държали толкова земи - това е било заради нашите грехове, а не заради вашите способности. Идва и вашият ред, ***
76
23
 
17
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
Най мие е смешно, когато някакви смешни бангустанци започнат да претендират за ЕДИРНЕ.От къде на къде бе?Колко време сте го държали тоя град 3 месеца?После сте избягали като пребити кучета без даже да се биете...еее какви претенции имате сега?По вашата логика Турция трябва да има претенции над половин южна Италия примерно защото сме държали крепости и градове там за кратко време...да не говорим за балканите,близкия изток и северна африка, територии които са били наши за 4,5 века...
75
3
 
3
 
! Отговори
до104 преди 7 години
Така ли ви учат във КОМИНТЕРНА Новият другар на Пушкин трябва да го подкрепяте всякак. Нали сте си слуги та каквото ви нареди Кремълският ви господар.
74
3
 
16
 
! Отговори
Рамазан преди 7 години
Само *** сладко си чопли носа и люпи слънчогледа пред телевизора, като гледа поредния турски сериал и слуша новините на турски език.
73
5
 
15
 
! Отговори
Лошо преди 7 години
Няма никаква нужда да превземат островите. Като ги залеят с имигранти, гърците ще се изселят от тях сами. Зле я подредиха Гърция.
72
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дунав естествена граница на Турция, *** Константинопол е бил гръцки по дълго от колкото Турция е владяла Балканите. Да го върнат на Гърция. И да проведат христянизация на цяла европейска Турция. Имали велика армия две атомни бомби в Анкара и по една в Измир и Инджирлик и да им видим армията
71
10
 
10
 
! Отговори
Hairsuzin преди 7 години
Чакайте чакайте това е само началото на великият Султанат на Ердоган.Един ден ще се събудите и от Бургас надолу цяла Южна България през средата на картата ще бъде обявена за Турция а всички туркопродажни наши родни медиище възхваляват с оди велика как Турция е навлезнала да помага с хляб и сол на своите братя и сестри като е обявила Съединението на Княжество *** с Ислямския халифат на Ердоган. Нищо не знаете още какво ви готви управлението в Анкара .
70
5
 
12
 
! Отговори
Потребител преди 7 години
Колебаех се дали да коментирам "новината".Макар едва сега (може би) да го каза в прав текст от години Ердоган работи по темата.Намира се в позиция която му позволява да прави и казва почти всичко което не води до реална война.Заигравката му в Сирия цели унищожаване на кюрдите и тренировка за армията.Може да не е много умен но е хитър и щом отваря темата значи се е консултирал с юристи.Скоро ще спомене и България.Въпреки че няма нужда ще се "заиграе" с Кърджали. Български предали ще му помогнат.
69
14
 
26
 
! Отговори
Анти-САЩ преди 7 години
Да ама Гърция не е като България - държава без армия. Тяхната е равностойн а на турската защото знаят , помнят и се застраховат. Ние какво направихме ? Унищожихме си армията по нареждане на задокеанските терористи от държавата на Сатаната - САЩ за да може да се угоди на турците. Те ни продадоха и сега малоумното население се ръководи по акъла на Винету и на американската прос...ка Плювналиев
68
6
 
22
 
! Отговори
Хххаах ! преди 7 години
Ми то по тая логика да си вземем и нашите земи в Турция ! Да си вземем тогава Лозенград,Одрин и т.н. ! Смешници турски !
67
11
 
9
 
! Отговори
преди 7 години
Baba Vanga kaza: Turkia ke padne! 6te gledame seir
66
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съгласен съм с Ердоган, че договорът от 1923 г. не е правилен. Границата следва да се върне към статуса от 681 година: селджукските турски дива.ци - в Централна Азия, Византия - до Египет включително.
65
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този човек е вреден за Турция и за света,трябва да се вземат Мерки........