2015-а – пробив за бизнеса в Югоизточна Европа

Инфраструктурата е сред основните пречки пред развитието му
4 окт 2016 22:16, Екип на Bloomberg
14
2015-а –  пробив за бизнеса в Югоизточна Европа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Представители на бизнеса от Югоизточна Европа посочват, че основните пречки, които срещат при оперирането си, са свързани с инфраструктурата. В това отношение сме склонни да мислим, че само ние имаме проблеми, но това важи силно и за Румъния, а в още по-голяма степен и за държавите от бивша Югославия. На второ място е държавата и какво прави тя, за да помага на бизнеса. Това заяви главният редактор на SEENews Невена Кръстева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Тя коментира резултатите от класацията за 2015 на 100-те най-големи компании в региона. По думите на Кръстева на общия фон положението на България остава по-скоро стабилно.

"Броят български компании, които влизат в класацията, е същият като миналата година – 11. Да, на второ място сме след Румъния, но тя е с 56", обяви редакторът. По думите й не е изненада, че северната ни съседка изпъква, а изненадата е степента, с която го прави. 

"Румъния е най-големият пазар в този регион, най-добре представящата се икономика през последната година. Това няма как да не се отрази на корпоративния сектор, затова победителят е именно румънската компания Dacia", каза тя. 

"Години наред основните индустрии в тази класация си остават едни и същи. Те са на първо място петролните компании, следвани от енергетика, търговия и телекоми. Когато миналата година автоиндустрията направи своя пробив, това беше доста голямо развитие. Тенденцията се запазва и тази година, но любопитното е, че търговията на едро и дребно от трето място се покачва на второ", допълни Кръстева. 

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
гарантирано преди 7 години
2015 в България са се родили 52 000 бебета, 40 000 са емигрирали и 110 000 са умрели. Гарантирано от т.н. ЕТ герб-буда. Дори бежанците, дори и българите не искат да останат в България! И те предпочитат да емигрират!
10
1
 
3
 
! Отговори
стабилност преди 7 години
Стабилност и спокойствие, нулев растеж, липса на криза и нулева безработица, има само на гробищата. Където се наблюдава и стабилно увеличение на броя на погребаните.
9
2
 
4
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Зависи като какво се разбира под "Бизнес " тук в источна Европа?!? Защото в България под "Бизнес " се разбират неща ,които в цял свят се определят като "Престъпление"! Примерно за голяма група хора бизнес тук е -трафика на бежанци! От него се печели добре! А в България под "Бизнес" се разбира всичко от което се печели! Друга голяма група прави бизнес с упоиващи вещества, менте на маркови стоки, цигари ! *** пък свободно и безпрепятствено си правят бизнес с желязо ,фирми, и други .
8
0
 
5
 
! Отговори
Предложение преди 7 години
Предлагам на автора, да направи друга аналогия И СТАТИСТИКА - не с инфраструктурата , а с ОСЪДЕНИ ЗА КОРУПЦИЯ...В БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ. Колкото повече осъдени ва корупция има в Румъния--толкова повече нарасва и БВП. Или авторът поддържа тезата на премиера--че в България няма осъдени за корупция ,зяащото няма такава, докато в Румъния щом има осъдени, значи просто има корпуция. Лично за мен, авторът се опитва завоалирано да лиже частите под кръста на ЗНАЕМ КОЙ!
7
0
 
5
 
! Отговори
Смех преди 7 години
Таз скромна женица нищо не разбира от икономика. Бръщолеви празни клишета за инфраструктура.Когато предприемача, какъвто и да е, се блъска в стената бюрокраци=корупция, веднага разбира, че бизнес в БГто на Буда е невъзможен.
6
0
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
!? още една друга реалност-----много сте, силни сте....
5
1
 
4
 
! Отговори
До Автора преди 7 години
Авторът на статията явно живее в друга реалност. 1 е напълно прав...Корупцията на всички нива , начеро с великия вожд, мотор и генератор на корупцията. От нея идва всичко--- некомпетентни служители/ назначаване с пари , а не със знания/, вечно невинни - престъпници, полициа в организирана група за престпъления, главен прокурор- кукла на конци, депутати-дупедати.... неизчерпаем списък. Или е сбъркан автора или това е поредната порция венцехвалене на тиквата с цел да краде повече.
4
0
 
2
 
! Отговори
Я гледай.... преди 7 години
До ВЪПРОС 2 Да , аз разбрах че инфраструктората е основна предпоставка за икономическо развитие.А ти какво разбра , че асфалт не се яде ? Нали ?
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румънците дърпат напред, докато ние лежим.....
2
2
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 години
Някой разбра ли нещо от тези бръщолевения на жената ?
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Невенке, имала ли си фирма, в България? Не, нали? Инфраструктурата, а? Пре дпоследна грижа е тя. Надстройката е проблемът, ако разбираш какво ти пиша, защото тук няма пазарна икономика...