По тунела Евразия под Босфора ще се минава за 15 мин. с кола

В съоръжението са инвестирани 1 млрд. 250 млн. долара
7 окт 2016 17:30, Елка Василева
29
По тунела Евразия под Босфора ще се минава за 15 мин. с кола
Снимка: архив, Reuters

Усилена работа кипи по гигантски транспортен проект в Истанбул - тунелът Евразия, който ще свързва европейския и азиатския бряг на града под Босфора. Пускането в експлоатация на транспортната артерия се планира за 20 декември т.г. и се работи на денонощен 24-часов режим под и над земята.

Тези дни привърши асфалтирането на тунела. Той ще бъде с дължина 14,6 км, а тръбите са на дълбочина 106 метра. Капацитетът на тунела ще бъде 100 000 моторни превозни средства (МПС) дневно.

Според специалистите с пускането в експлоатация на тунела Евразия разстоянието от Казлъчешме /точката на европейския бряг на мегаполиса / до Гьозтепе /на азиатския бряг/ ще отнема 15 минути вместо досегашните 100 минути.

По трасето ще има връзки с метролиниите и метробусните линии, свързващи пристанището Йени Капъ и ключовите точки Сарайбурну, Саматия и с летището на азиатския бряг на Истанбул "Сабиха Гьокчен".

Евразия ще се свързва и с третия мост над Босфора Явуз султан Селим, който бе открит на 26 август т.г.

Така ще се сложи край на дългите опашки от МПС-та на фериботите между Еминьоню и Харем-Гебзе. Също така ще се осигури бързо безпроблемно движение на моторни превозни средства от Истанбул до селищата в азиатската част на Турция, отбелязват експертите.

Новият тунел Евразия се определя като спасителен за изключително натоварения трафик на Истанбул.

Местни анализатори отбелязват, че въпреки негативите, които нанесе опитът за преврат на 15 юли, в Турция продължава реализацията на жизненоважните проекти на турското правителство, между които е тунелът Евразия.

Изпълнението на проекта започна през 2011 г., като са инвестирани 1 млрд. 250 млн.
долара. В строителството на тунела участват турски и южнокорейски фирми.

Откриването на Евразия се планира да бъде направено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 20 декември т.г., който ще премине и пръв по него.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: тунелТурцияБосфора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
афродита преди 7 години
До ggg Абсолютно вярно..само ще допълня и много нови язовири за чиста питейна вода,най-много има към кюрдите ,нищо,че все говорят,че Еррдоган не преви нищо за тях...Всичко прави човека,само,че те искат да си живеят като преди 100о години.с по 14 жени и един ага да управлява цялото село..Всяка година ходя в Анкара и обикалям навсякъде с колата..Не стига,че има всичко и в изобилие по магазините,святд аа ти се завие,ами най-много ми харесва отношението на хората ,естествени,мили,сърдечни,любезни..
16
1
 
0
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
И какво ще внася България оттам ?"Мигранти, какво друго.За справка - Кале
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ ДА ОБМЕНИ ОПИТ, ЗАЩОТО ТОЙ КЛАТИ ТУНЕЛА ПОД ШИПКА МНОГО ГОДИНИ ВЕЧЕ.
14
5
 
23
 
! Отговори
ТУРЦИЯ Е ВЕЛИКА преди 7 години
ЯЗЪК ЗА БЪЛГАРИЯ --БЪЛГАРИТЕ , ПРОСТО НЕ СИ ЗНАЯТ ИНТЕРЕСА В ЖИВОТА !!!РОБУВАТ--НА СОБСТВЕНАТА СИ ПРОСТОТИЯ И ПРИМИТИВИЗЪМ!ВСЕ ЖИВЕЯТ --ЗАГЛЕДАНИ В СОБСТВЕНИЯ СИ..... "ПОЛИТИКО--ИСТОРИЧЕСКИ ***"....!
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА ГИ ПОВИКАМЕ ДА ПОСТРОЯТ И ТУНЕЛА ПОД ШИПКА, ЧЕ ГЕРБ нищо не правят.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 15 мин. минавам пеша.
11
9
 
5
 
! Отговори
аман преди 7 години
Да ви подарим два съветцки реактори самовари ,че мноо скъпи ни излезнаха нъл щяхте руско турска аец да правите или е поредния блъф за пред матрияла , само в бг се дават милиарди народна пара за нещо дето го н яма и няма и да го има , обаче е е е няма друга *** в света дето генералчето сме му таковали таковата до натаковата .
10
1
 
5
 
! Отговори
аман преди 7 години
Тя и германия е 80 млн. души за икономиката им и ес не говорим , но да осериш в украйна се изискват завидни мериджейски умения , толкова с евро и евро азиатски съюзи , всичкото южно корейски инженер в китай ..........пък бразилската икономика е е хее еее .
9
0
 
10
 
! Отговори
каймак АМ преди 7 години
До космонафта.Той Борисов присъства при откриването на третия мост над Босфора. Защо да не дойде и сега на 20 декември. ....Хем от Брюксел пак да му завидят както предишното посещение :).
8
3
 
28
 
! Отговори
каймак АМ преди 7 години
До Discovery. Остави Турция , самия Истанбул е мега икономически център , съседен на България ! Много губи София , много ! Ако бе друга държава досега би окупирала Истанбул с български бюра и агентства за търговия и бизнес....С минало вековни идеологии до едно време.
7
4
 
22
 
! Отговори
ggg преди 7 години
sled 2010 god. postroiha 27 chisto novi i moderni futbolni stadiona otkriha 3ti most nad bosfora, most nad izmitskiqt zaliv, tunel pod bosfora,do 2 godini shte e gotov i tretoto letishte v istanbul koeto shte e nay-golqmoto na sveta.. tova sa nqkoi proekti v turciq koito se seshtam v momenta
6
1
 
18
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Никой не може да реже ленти по добре от Бойко.Само за Тракия колко ленти е нарязал.Също и за околовръстното на София.
5
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КосмонавтаБе то лентички лесно се режат,ама работата е там, че в Турция я режат на мост над Босфора.А в България - на "ремонтирана пешеходна пътека".По-долни сме и от най-долните.Срам ме е, че съм българин.
4
2
 
13
 
! Отговори
Космонавта преди 7 години
За откриването да извикат бат Бойко да пререже лентичката заедно със своя турски приятел Ердоган
3
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция сега в икономически аспект е на светлинни години спрямо България! Там проблемите са основно политически и идеологически. Най вече заради исляма. Ако Турция не беше ислямска държава щяха да са много по развити. Навремето Ататюрк се е опитал да вкара западните ценности и да направи Турция светска и демократична държава. Донякъде е успял, но сега пак виждаме опити за завръщане на старите *** ценности.
2
6
 
18
 
! Отговори
Ганьо преди 7 години
Тия па, 15 минути за 15 километра. *** с BMW-то може и за 5 минути да ги вземе.
1
3
 
17
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Ама те не искат някой да им внася и да си дават паричките.Искат те да внасят и на тях да им дават парички.Нещо да се сещаш да се произвежда и да се изнася за там?