За мен пистолетът е сигурност! Страната на оръжията – Сърбия

Населението й има такъв арсенал, какъвто няма в никоя друга страна в Европа
5 яну 2017 19:29, Елка Василева
102
За мен пистолетът е сигурност! Страната на оръжията – Сърбия
Снимка: архив, Reuters

В Сърбия има толкова много оръжие у населението, колкото в никоя друга страна в Европа. С този арсенал - основно от времето на юговойните - се извършват и много престъпления. А държавата няма решение на проблема, пише Дойче веле.

"Как така откъде имам този патлак?". Младен, който няма навършени 30 години, не разбира въпроса. Пистолетът - остарял югославски аналог на известния съветски "Токарев ТТ-33" - винаги е бил част от инвентара на белградското му жилище. На дръжката оръжието има инкрустирана петолъчка.

"С този пистолет е стреляно на фронта. Подарък е на баща ми, който е служел в армията. Разрешително за носене не е имал никога, но кой ли пък се е интересувал от това през 1990-те години? Бяха тежки времена и човек трябваше да има нещо сигурно до себе си", казва Младен, който не желае да публикуваме истинското му име.

Никой не знае какво количество нелегално оръжие е притежавано от населението. Властите предполагат, че то е от порядъка между 200 хиляди и 900 хиляди бройки - пистолети, автомати, бомби, противотанкови гранати дори. В сметките трябва да включим също и един милион оръжейни единици ловно и спортно оръжие, както и още един милион, зачислен на армията, полицията и частните охранителни фирми. Само в САЩ има повече оръжия на глава от населението, отколкото в Сърбия, пише порталът gunpolicy.org.

Исторически традиции

Повечето оръжия са от времето на разпада на бивша Югославия - войните в Словения, Хърватия, Босна, Косово. Предполага се, че в седемте бивши съюзни републики са останали четири милиона броя нелегално притежавано оръжие, като най-голямата част от тях се намира в Сърбия.

Предраг Петрович от неправителствената организация "Белградски център за политика за сигурност" обръща внимание на историческия аспект от въпроса за притежаването на оръжие от сърбите. Той припомня за един стар обичай - по време на празненства да се стреля във въздуха. Оръжието, според експерта, е символ на власт и положение в обществото. Дълготрайната нестабилност в региона пък подсилва усещането на хората, че е по-добре да бъдат въоръжени.

Петрович не крие и критиките си към управниците в Белград, които постоянно внушават на хората, че в страната се подвизавали много чуждестранни агенти и че имало заплаха от държавен преврат. По този начин те довеждат хората до състояние на мания за преследване, като целта е да се държат будни избирателите. Но това създава страх, добавя експертът.

"Да не би да искате беззащитно население?"

Актуални изследвания потвърждават казаното от Петрович. Проучване на неправителствената организация "Център за изследване на обществената политика" показва, че 70 процента от сърбите се чувстват сигурни в страната си, но не защото имат доверие на държавните институции или силите за сигурност, а защото разчитат на самите себе си, както и на съседи и приятели.

"Естествено, че хората трябва да са въоръжени. Жалко е само, че населението не притежава повече оръжие. Да не би да искате населението да е невъоръжено и беззащитно, за да си правите с него каквото искате?", пише един потребител на сайта на сръбската редакция на Дойче веле. Повечето коментари там следват същата логика. "Ние имаме нужда от оръжия, за да се защитаваме от германците, хърватските фашисти, муджахидините и албанците", пише друг читател.

В новините обаче няма да откриете съобщения за това, че притежаваното оръжие е помогнало на някого да се защити успешно от нападение или да предотврати извършването на някакво престъпление. Затова пък булевардната преса е пълна с информации за убийства и нападения в състояние на амок. През юли един случай в северното сръбско село Житище предизвика огромно възмущение: ревнив съпруг застреля в една кръчма бившата си жена и още четирима души, а общо 22 души бяха ранени. Нападението той е извършил с притежавано от него и укривано в къщи нелегално оръжие - автомат "Калашников".

Центърът за изследване на обществената политика е проучил 400 случая на злоупотреби с оръжие в Сърбия. В 120 от тях е било използвано нелегално оръжие - 6 пъти повече, отколкото случаите с регистрирано оръжие. "Това, че някой притежава оръжие, не е чак толкова страшно. Но оръжията често се използват за разрешаване на спорове в ежедневието", казва Петрович и добавя, че озлоблението на хората в една бедна и социално слаба страна като Сърбия е идеалната почва за подобно поведение. 

Черният пазар също процъфтява. И докато в Сърбия човек може да си купи пистолет за 100 евро, "износът" носи много по-големи печалби. При атентатите в Париж през ноември миналата година бяха използвани стари автомати М72, базирани на технологията на "Калашников" и произведени в сръбските заводи "Застава". Подобни оръжия могат да се видят често и в снимките от Сирия и Ирак в ръцете на джихадисти, бунтовници и партизани.

Беззъбата държава

От 1992 години насам в Сърбия бяха проведени седем акции за легализиране на оръжията. Властите предложиха сделка на гражданите: да предадат доброволно притежаваните от тях оръжия, а държавата да не ги пита откъде ги имат. Тези инициативи обаче не донесоха голям успех - досега се предадени или легализирани едва 100 хиляди бройки нелегално оръжие. Най-голямата част от тях, почти 83 000 броя, бяха предадени още през 2003 година, когато, след убийството на премиера Зоран Джинджич, полицията проведе широкомащабна операция срещу организираната престъпност.

Предраг Петрович дава за пример САЩ, където някои щати от десетилетия предлагат пари срещу предаването на нелегалното оръжие. Тази стратегия също не донесе успех, защото "целевата група, която укрива оръжие с цел да се защитава, не иска да го предаде при никакви обстоятелства". "Отдавна е изпуснат моментът за събирането на оръжията от югославските войни", констатира песимистично Петрович.

Младен, чиито баща е донесъл пистолета у дома, вече не намира оръжието за толкова интересно. Отдавна са минали времената, когато той се хвалел с пистолета пред съучениците си. Междувременно оръжието е легализирано и се съхранява в сейф като трофей. "За мен пистолетът обаче означава и сигурност. В Белград има много взломаджии. Досега не сме го изпробвали как работи. Но подобни "играчки" издържат 500 години", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
2
 
! Отговори
Разумномислещ преди 7 години
До До 69Сърбите са подстрекавани от Русия, която винаги е била ПРОТИВ териториалното обединение на българските земи след мнимото Освобождение и нападат Княжество България през 1885 г.! Тези факти са общодостъпни, друг е моментът че мнозинството българи са ***, петоколонници и продажници на Отечеството си, които са готови във всеки един момент доброволно да се съгласят на руска окупация!
59
1
 
9
 
! Отговори
Черноземски преди 7 години
Сърбите са вечно в позиция на разкрачен стоеж - още във времената, когато воюваха повече на страната на турците, отколкото на християните!А днес - между Русия и ЕС!
58
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе , нали ако , всеки си има оръжие КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ НОМЕРА ..нема изобщо да минават.Кви мутри тогава ...кви мургавели или кви кметски шайки ,ше ме АГИТИРАТ ТОГАВА по изборите...ХА,ХА,ХААААААААААААА.....???! ШЕ ВИДИТЕ ТОГАВА: ....."ЩО Е ТО МАЖОРИТАРЕН ВОТ---И ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА У НАС"....!!!!!!
57
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 7 години
До стефчоскрий се бе , кого лъжеш?
56
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През 2016 година синът ми бе на състезание в САЩ, Тексас, знаетели какво ми каза като се върна - Представям си група цветни "Берачи" на джилязу, да нахълтат посред нощ във фермата на баба Джеси, а тя ги посреща с автомат АР-15 и шест пълнителя / само толкова може да носи иначе има още/ и колко изненадани са физиономиите на труповете сутринта, като ги снимат шерифите.
55
10
 
34
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
Тираните винаги са се бояли от хората и винаги са се опитвали да ограничат правата и свободите ни, една от които е да притежаваме оръжие Пропагандата на тираните винаги ни е лъгала, че колкото повече оръжие има сред хората, толкова по-голяма е престъпноста, но истина е точно обратното !
54
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гей парадите не са добре дошли в Сърбия и както онези евротолерастки препоръки за тютюнопушене и интегриране на рома, пенсия там получава само който внесъл, който не е от кофите или от спестявания.
53
5
 
24
 
! Отговори
!!! преди 7 години
До 57:"И все пак е по-добре да си шовинист, отколкото да си въртиш продължението на гърба към някой силен, после да го предадеш и да го завъртиш към друг, а после - към трети!"-----------------------------------------------------Като махнеш "отколкото" ще получиш точна представа за сърбите - На сърбите сърцето им е в Москва, а стомахът в Европейския съюз!А що се отнася до България, сърбите винаги са имали КОМПЛЕКСИ спрямо българския православен народ и винаги са ни забивали нож в гърба!
52
2
 
18
 
! Отговори
!!! преди 7 години
До 57:"Правилно, шовинизмът няма нищо общо с честта и достойнството. Но това понятие не изключва другите две."----------------------------------------Това, което си написал е нонсенс, мисленето не ти е силна страна!А запознат ли си изобщо с "великосръбския" шовинизъм? "В историята на народите сърбите са най-добър пример до каква степен мегаломанията и безогледния шовинизъм могат да заслепят цял един народ, да го обезумят и доведат до гибелна катастрофа." - професор Боян Пенев
51
0
 
12
 
! Отговори
Курти преди 7 години
Правилно го казваш и ако позволиш да те допълня в размислите: За да се елиминират пиявици като психолози и крадливите милиционери, за разрешително минимум средно образование и тест по Български език - 10 въпросчета четене и кратко есе 200 - 250 думи и при десет грешки ела догодина. Така и проблемът с образованието ще се реши. Няма купени дипломи, няма купени книжки, рев за безработните милиционери.
50
5
 
18
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
аз също си купих ак-47 преди време от руския пазар в пловдив. рядко стрелям с него ,но ме топли като знам как нежно умеее да рапира ако се наложи де.....
49
0
 
46
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Управниците в България не искат въоръжено население и политиката е да не се дават разрешителни на граждани, защото ги е страх от народната любов. Ако закона е на страната на пората а не на престъпниците нещата ще стоя много по- различно. Бандита ще се замисли дали да влезе в къщи при положение, че имам оръжие и закона разрешава неговата употреба.
48
7
 
15
 
! Отговори
Димитров преди 7 години
В България е супер. Само да ви кажа че на 100 000 души в САЩ убийствата са 5. А всеки втори има оръжие. В Русия кадето е забранено са 10 убииства на 100 000. В България знаете ли колко са... 2. По това отношение ги мачкаме. Ако спрем алкохола сигурно ще се качим в топ 3 в Европа за най малко убийства на глава от населението
47
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧенгеПрестъпника си е престъпник, независимо дали е с качулка на главата или с униформа и шкембе. Вие се държите и действате като престъпници - същите маниери, същия манталитет и разбира се същите тактики - рекет, заплахи, побоища срещу всеки, дето не слушка. Срам ме е от вас, наистина. Много, ама много ме е срам. Ти продължавай да "обираш" дребните нарушители. България се гордее с теб, симйонуво. "Ханко Брат", нали така беше?
46
3
 
56
 
! Отговори
Ще ви кажа как е преди 7 години
Имам "макаров" от 15 години, не бих се разделил никога с него. Между другото в страната с най много убийства в света-Мексико, оръжията са забранени и населението е тотално беззащитно...С една дума-роби... А германците да не поучават много, защото именно в Германия стават много повече масови убийства от Сърбия и престъпността е в пъти по голяма!
45
10
 
95
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свободните хора притежават оръжие, робите - не!
44
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечко пищови ни трябват.
43
2
 
11
 
! Отговори
до 53 преди 7 години
Ами като са ти толкова слаби нервички вместо огнестрелно оръжие си вземи воден пистолет, така като се пашкаш от страх поне ще имаш управдание, че ти е протекъл "пистолета"... аре бегай легай с твоите съчинения
42
0
 
35
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До PDЗакона за правото на по силния е Действащият в България! Търсиш съвест у кого? У тези нашите дето 27м години окрадоха Роината и рода си ли? А у онази мутра дето е в оставка и цялата пасмина около него крадци / Борисов, Москов-реформатора с ваксините , .../ дето ВСС му става на крака ли? Страхливата мутра бе/е начело на държавата и е велик тук, но го погледни смешника без външнатапред Ердогон, пред Путин, пред Обама, когото ББ е на четири крака щот външната сила в БГ не е негова вътрешна!
41
0
 
69
 
! Отговори
Чичо преди 7 години
До колкото ми е известно във Швейцария всеки който е изкарал казарма-му се зачислява оръжието и човека си го съхранява у дома.Но скоро не съм чул някой със законно оръжие във Швейцария да е извършил престъпление.