Сърбия – тя вече ли е "лошото момче" на Балканите?

Мирише ли на война или това е сръбска предизборна реторика
26 яну 2017 20:42, Елка Василева
133
Сърбия – тя вече ли е "лошото момче" на Балканите?
Кадър: YouTube

Сръбското правителство отново посяга смело към националистическата карта. Наскоро дори заплаши Косово с война. Трябва ли да се тревожим за обстановката на Балканите или всичко е само сръбска предизборна реторика?

Напоследък зачестиха отровните стрелички, които Белград пуска срещу съседните държави: Хърватия отново е припозната като страната на "сърбомразци и долни шовинисти"; Македония и Черна гора са клеймени заради това, че са признали независимостта на Косово, макар оттогава да са минали вече цели 8 години; в Босна и Херцеговина пък отново се подклажда тъй нареченият "сръбски въпрос". Тамошният сръбски лидер Милорад Додик, с безрезервната подкрепа на Белград, говори отново за отцепването на Република Сръбска в Босна. Наскоро той заяви в прав текст, че границите на страните от Западните Балкани трябва да бъдат преначертани, пише Дойче веле.

Последната провокация е от преди месец: Белград обяви, че след 18-годишна пауза възстановява движението на влаковете към Косово и пусна по линията за Митровица, в доминираната от сърби северна част на Косово, влакова композиция в цветовете на Сърбия. Върху влака на 20 езика беше изписано "Косово е Сърбия".

Можехме да предположим как ще завърши всичко: правителството в Прищина определи това като "сръбска провокация" и изпрати тежковъоръжени специални части на север за подсилване на границата със Сърбия. На 50 километра преди границата влакът беше спрян - за да бъдат предотвратени кръвопролития, по думите на сръбския премиер Александър Вучич. Според него имало опасност косовските албанци да заложат взрив на релсите.

"Не искаме война, но Конституцията ни задължава да браним всеки сантиметър от нашата територия и да защитаваме нашите граждани", заяви веднага президентът Томислав Николич, който има опит с разпалването на омраза - през 90-те години, по време на войната в Косово, той и сегашният премиер Вучич се изявяваха като радикални националисти. По адрес на Прищина сръбският президент каза: "Ако те убиват сърби, ние ще изпратим армията. Всички ще се включим, аз самият - също."

Пак война?

От края на последната война в региона изминаха две десетилетия. Въоръжените конфликти отнеха живота на 120 хиляди души, разрушени бяха градове и села, променени бяха много човешки съдби.

За белградския седмичник "Време" сюжетът с влака е политическа инсценировка: "Косовският премиер Хашим Тачи, който има много вътрешни проблеми, включително покрай спекулациите, че може да му бъде повдигнато обвинение за военни престъпления, използва инцидента, за да покаже, че все още той има думата в Косово. Вучич обратно - поддържа имиджа си на миротворец, който мисли за нацията и решително защитава сръбските интереси", четем в уводната статия на изданието, озаглавена "Последна спирка - избори".

През април в Сърбия ще се проведат избори за президент и местни органи на властта, на които премиерът Вучич се надява да заздрави властта си. Има дори спекулации, че той обмисля варианта за нови предсрочни избори, за да се възползва максимално от високата си популярност и медиен комфорт.

Незарасналите рани

Определено това е предизборна реторика, но тя е много опасна, предупреждава Сърбянка Турайлич, известна активистка на сръбското демократично движение още от времето на протестите срещу режима на Милошевич. "Говорим за незрели, крехки общества. Нищо от това, което беше съсипано от войните, не беше възстановено. И сега всичко това, за съжаление, се използва за предизборни цели", посочва Турайлич. Тя обвинява ЕС, че подкрепя Вучич, стига той да прави отстъпки пред Косово.

Последните социологически проучвания показват, че едва 44 на сто от сърбите подкрепят присъединяването на страната към ЕС. Противниците на членството междувременно са достигнали 42 процента от населението на страната.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: сърбияБалкани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
4
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 7 години
И Сърбия и Македония са бивши провинции на Велика България!Говорят развален български език и присвояват нашата история-е за това ни мразят!
83
0
 
1
 
! Отговори
Dead Silence преди 7 години
След разпадането на ЕС такива сега позабравени конфликти ще се разпалят навред из Европа. Например: Елзас, Южен Тирол, унгарците в Словакия, Шотландия, Каталония, баските, Корсика, Бретан, Падания, унгарците в Румъния, Фландрия, немците в Белгия, О-ви Аланд, шведите във Финландия и т.н и т.н. А Путин и Тръмп ще се подсмихват. Оръжейниците в САЩ и Русия ще имат клиенти...
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като искат ново начертаване на границите на Бълканския полуостров да признаят Македония за част от България и най вече да върнат така наречените Западни покрайнини!
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
94,Samo balgarkata moze da tarpi,kato dobiche,balgarskata,mazka prostotiya,marzel,markane i nasilie,mnogo pati.Balgarkata se slavi s tova,che e vseotdayna mayka i dokray se bori za semeystvoto.Yavno,gimnaziyata te darzi v minaloto,vmesto da gledash napred i porabotish varhu sebe si,oshte sanuvas uchenicheskata skameyka.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 94V mngo opasna zabluda si.Tocno slovachkite i hatvatkite nyama da te poglednat vtori pat,kato chuyat che si balgarin,a srabkinite ste te iztupat,kato brashnen chuval za pari i kato ne ostane nisto,shte te shutnat,ta shte poletis otkadeto si dosal.Sarbiya se slavi s nay-mnogobroynite si i nay-izkusnite si zlatotarsachki"tam gi narichat"sponzorusi",dori i v "dobrite semeystva"ima takiva.Osven tova,sa vaspitavani nad 100 godini v nacionalshovinizam i omraza kam balgarite.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен100Sarbite sa mnogo izkusni laskateli,kogato imat polza ot nyakogo.No,moze tezi da sa dobri hora,sigurno imat balgarski koreni.Inache,te umelo izpolzvat nasata naivnost,ili predoveryavane.:)
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Наблюдател ти 4е си жопедавец ясно Шумадийска *** се казва не Косовска Да не питаш къде са създадени
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 95 прави като до сега мушкай се в задния двор с другарите си ***
76
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тегли ножа на русофил и ще си намалил броя на сърбите в бг
75
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сърбе на върбе
74
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев и правителството,трябва да спрат Сърбия и Македония,да крадат българска история и култура,традиции,да разпространяват езика на омразата и да не спазват правта на българите в западните ни съседки.От България са отнети земи,а не от тях,затова у нас няма тяхно малцинство,а в Сърбия и БЮРМ-има българско и то е унизено.
73
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 88Преди два дена,на баскетболен турнир в САЩ,където играят сръски състезатеи,в паузата сръбски танцьори във шопска носия,играха ръченица,сато представиха представлението "Сръбско хоро".Има и видео:"Serbian Folklore Ensamble "Kolo" at ACC 2017,Jan.22,NBA haltime:*Raptos vs Phoenix Suns-flor..."Като няма кой да ги спре,сърбите често представят пред света български тадиции и фолклор-песни и танци,като сръбски.
72
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НаблюдателКосово и Крим не могат да се сравняват.В Крим не е имало геноцид,както в Косово.Сърбите упорито не искат да признаят,че бяха агресори в предизвиканата от тях война,в разпадаща се Югославия.
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Официалната сръбска история смята шопита за отделен етнос, който "припада" към сръбския народ и няма нищо със сърбите. Влизането на сръбски войски в София през Освобождението и заемането от тях на всички обществени места, те третират като "Шопско востанье против бугарите". Изгонването им от един полк хусари на Гурко е чиста случайност. Същото важи и за всички територии със западнобългарски говори. Защото това е литературният сръбски от преди реформата наложен от Григорий Цамблак.
70
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е създадена Рашка-Српска на Косово. Там приема христянството и там седи до Косовското въстание, когато всички прави сърби бягат в Австроунгария барабар с патриарха и Императорът им подарява българският Белград и унгарска Воеводина. Цялата сръбска история са само подаръци. Ами, че те още си искат София с Шоплука и Запада с Плевен! Ами дайте им го бе! Нали тези територии са били сръбски. Софиjа jе Српска!!!
69
5
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"Косово е Сърбия" - Ами да, там е създадена! Запада а и ние като първи дупедавци направиха това с Косово за което сега плюят Русия за Крим!
68
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбите изпокарани с всичките си съседи!Само от лиза-не на г---а на чекистите пришки им излязоха!
67
10
 
16
 
! Отговори
асС преди 7 години
евала на сърбите, не са п yтьoвци като нас
66
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами Сърбия отдавна си е пред фалит. Като им спрат кредитите и ще си клекнат. Русия им отказа, защото няма денги. Има стари самолети за бракуване - даде. В Русия МИГ29 го ползват още само за возене на туристи и няколко самолета с форсирани по-нови двигатели за Кузя. Индийците ги отказаха за самолетоносача, защото половината изобщо не можаха да хвръкнат.
65
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1875г. самите сърби пишат в официалната си преса за Косово, като област от Западне Бугарске. По време на Нишкото въстание, самият сръбски крал пише на въстанниците в отговор на молбата им за помощ "Бихме ви помогнали, ако бяхте сърби, но вие сте българи". Сега кулата с черепите в Ниш стана "права сръбска", а "Косово йе Србия". След като направиха всичко да разкарат бълг. елемент от Косово и го замениха с албанци. И всичко заради йебаните руски подаръци и руската мечта за Константинопол.