"Сърбия данас" сензационно: Тръмп е по произход от... Трън

Сръбското издание обаче го обявява за наполовина сърбин, наполовина българин
9 фев 2017 13:20, Елка Василева
194
"Сърбия данас" сензационно: Тръмп е по произход от... Трън
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Американският президент Доналд Тръмп бил по произход наполовина българин и наполовина сърбин, като корените му били от Трън, пише сръбският вестник "Сърбия данас", като цитира Тодор Дичев, бивш български посланик в Япония.

До този извод Дичев бил стигнал след обстойно изследване на произхода на Тръмп. То показало, че корените на президента на САЩ стигат до Трън, който се намира на самата българо-сръбска граница.

"Надявам се, че при първата си обиколка в Европа Тръмп ще посети и България и Трън, откъдето са неговите корени", е цитиран Дичев от сръбското издание.

"Сърбия данас" обаче стига до заключението, че по произход Тръмп е по-специално шоп, което според автора означавало 50% българин и 50% сърбин, и не пропуска възможността да пробута за пореден път сръбската теза за шопите като отделна нация, като част от сръбската нация или каквото и да е друго, но не и българи.

Припомняме, че преброяването на населението в Сърбия през 2011 г. шопите са били отделени като националност и 142 души били заявили, че са шопи по националност. 

"Сърбия данас" цитира Йован Игич – бивш сръбски полицейски инспектор и служител в Агенцията за сигурност и разузнаване, който бил познавач на тематиката – за шопите. Той обяснява, че шопите са племе с богата история.

"Едно от най-силните доказателства за историята на шопите е езикът, тъй като в Стара планина и от сръбска, и от българска страна, се говори шопски език. Лаишки казано, той е смесица от сръбски и български език, но това е отделен език", казал бил Игич.

Припомняме, че и от двете страни на българо-сръбската граница живеят българи, които говорят български диалект, тъй като браздата е изкуствено прокарана съгласно Ньойския договор от 1919 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
5
 
! Отговори
шоп от трън преди 6 години
неграмотните пришълци който мислят че трън не е шопско не е зле да прочетете нещо в живота си
152
1
 
1
 
! Отговори
Трънпоман преди 7 години
Да изградим стена около Трън!!! Да направим Трън велик отново. По-*** статия не бях чел скоро...
151
4
 
15
 
! Отговори
да преди 7 години
тая изостанала измишльотина Сърбия още ли я има...не за дълго...Косово си замина, Черна гора също..като си тръгнат и унгарците и край..кога е имало сръбска държава, че сега да има..тия цял живот са били подчинени или на византийци, или на българи, или на турци или на австрийци
150
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в Трън вълка се вика вук, и на сръбски е вук, рожден се вика роджен, и на сръбски е така, и още няколко хиляди думи. В Трънския няма буквата Х - Хляб е Леб, хлабав е лабав и тн. А вместо в Трън трънските приказки са издадени в ...Пирот. Сърбите май повече пазат българските корени на тия краища от българите.
149
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грешно е да се казва че трънчани са шопи. Диалектът им е неразбираем за шопите - я ю яя - аз яздих кобила или иронично аз таковах жена. Оче во че - иска да яде компот от сушени плодове. Глагорец - на звънчето езичето и тн. Нациите са изкуствени пропагандни образувания, които заличават уникалното историческо и етнографско минало на регионите. При Освобождението и сърби и българи много са лъгали трънчани да се обявят на едната от двете страни. Повечето са селяни неутрални, а чорбаджии българофили
148
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До попалексов лдпНе си ти който ще обясниш какви са трънчани. Те са смес от сърби и българи от славянските българи. Най-мъчно им е било когато е била сръбско българската война. Отказвали са да се бият и в двете армии и са казвали 0 как ви е срам да се биете, та вие сте едно. ЕДНО ОБЩО НЕЩО - БРАТЯ. Местностите там показват ясно че хората имат смесен българско сръбски произход, например има Сърбевенице, Сръбска гарина, демек горина и много други местности със сръбски имена.
147
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наследниците на прабългарите от Лудогорието се и потурчват доброволно. А от Бургаско пък се погърчват. От Добруджа се порумънчват. Пфу! И в тия краища най-много се плюе по Освободителката Русия. Но с Тръмп нещата си идват по местата. Ердогат ще бере много ядове.
146
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истинският и най-богат български език се говори в Западна България. Запазени са падежите, както във всички славянски езици. Огромно синонимно многообразие, например в трънския как точно тече водата има 17 думи. А българския приет за книжовен е без падежи и е опростачен славянски език от неграмотно научилите го прабългари. Единствен славянски език без падежи. И... водата само тече. Докато в славянска Западна България турчин не е смеел да пренощува в Източна са се потурчили масово а в Лудогорието
145
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цяло Трънско знае, че е от Трън, по-точно по произход е от селата Насалевци и Ранни луг. Даже са го поканили на гости и той е отговорил че през 2018-2019 година ще отиде на гости на роднините си. Сега разбрахте ли защо не мрази Русия, също както и 95% от сънародниците му българи. В Трън и днес хората не правят разлика между българи и сърби, просто защото това е един народ. 10 пъти са възставали срещу турците и са се били за свободата и на България и на Сърбия.
144
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ко стана сега. В София живеят повече сърби, отколкото в Белград.
143
2
 
2
 
! Отговори
N преди 7 години
Не сте ли разбрали, че шопите ги сърби?!София хем я сърби, хем я боли..
142
3
 
6
 
! Отговори
Балканджи Йово преди 7 години
Е чак сега ли разбрахте че Тъмп е ,,МАКЕДОНЕЦ'' ......най-великата нация.
141
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сърбия данас" - най-влиятелният световен ежедневник! :))) Четете него и ще знаете всичко за пущинака на запад от нас и за "страхотната" турбо-фолк индустрия (в момента май няма с какво друго да се похвалят?).
140
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е наполовина успешен бизнесмен, наполовина изкуфял дядка... А сърбите да си фантазират каквото си искат, и без това скоро ще сме съседи с Албания, а не с тях.
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Mда. Те в Трьн всички са оранжеви човечета.
138
3
 
26
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Крайно време е България да има политици с ТОПКИ, които да си върнат Западните ни покрайнини!
137
1
 
18
 
! Отговори
Тръмп е велик преди 7 години
Браво. Тръмп е наш човек, той се оказа съвсем наш човек.
136
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм Добруджанец ,щом съм от Добруджа!Ха ха х...
135
3
 
26
 
! Отговори
попалексов лдп преди 7 години
Тръмп бил наполовина българин, наполовина сърбин. От двете страни на границата при Трън има само българи, но сърбите не пропускат да заяват агресията си спрямо България, шопите били наполовина българи, наполовина сърби!? Това свинско племе, сърбите, са като змийте, умират но пак се опитват да хапат.
134
3
 
21
 
! Отговори
Граовец преди 7 години
Може и да е вярно. Като се има предвид колко е твърдоглав.