Гърция пак трябва да бъде спасявана

Дотук й дадоха над ?300 млрд., но опасността не е отминала
20 фев 2017 09:20, Елка Василева
51
Гърция пак трябва да бъде спасявана
Снимка: архив, Reuters

От почти 7 години европейците, МВФ и частни кредитори крепят Гърция - дотук са ѝ предоставили над 300 млрд. евро, за да я спасят от държавен фалит. Но опасността не е преминала и гърците отново трябва да бъдат спасявани.

В понеделник в Брюксел се събират финансовите министри от ЕС и за пореден път те ще се занимават с Гърция - със забавените реформи и замразените милиардни помощи за закъсалата страна. Но този път спасяването на Гърция е повече от несигурно.

Дойче веле припомня изходните позиции преди новите разговори. 

МВФ и европейците говорят на различни езици

МВФ и европейците са на различно мнение относно посоката на икономическо развитие на Гърция и необходимите реформи в бюджетната политика на Атина. Фондът смята прогнозите за нереалистични, настоява за частично опрощаване на гръцките дългове и отказва да участва в третия помощен пакет за Гърция. През лятото на 2015 година Еврогрупата обаче определи участието на МВФ в третия помощен пакет като абсолютно необходимо. Германският Бундестаг също обвърза отпускането на още милиарди за Гърция с условието МВФ да е част от новия спасителен пакет.

Какво бе договорено в третия спасителен пакет?

На кризисната среща на върха в Брюксел през юли 2015 година беше предотвратено излизането на Гърция от Еврозоната и договорен още един спасителен пакет в размер на 86 милиарда евро. Досега финансовите помощи се отпускаха от европейския спасителен механизъм ESM. Преди изплащането на сумите кредитните институции проверяваха напредъка на реформите в Гърция. Но Атина отново изостава.

Как изглеждат препоръките?

Много неща зависят от т.нар. първичен бюджетен излишък - приходите в държавните каси преди отчислението на дълговете. Чрез препоръчаните от страните от Еврозоната мерки за икономии от 2018 година нататък Гърция трябва да започне да постигне бюджетен излишък от 3,5 процента от БВП.

Европейският спасителен механизъм ESM вярва, че при изпълнение на предписанията Гърция ще напусне спасителната програма през лятото на 2018 година и ще започне да си набавя кредити от международните финансови пазари. Наскоро и ОИСР обяви, че през последните години Гърция е осъществила повече структурни реформи от другите държави.

Каква е досегашната позиция на МВФ?

МВФ смята бюджетните цели за икономически безсмислени и недостижими. Според фонда Гърция може да постигне бюджетен излишък от 1,5 процента в средносрочна перспектива. Само някои от борда на директорите смятат, че 3,5 процента са постижими до 2018 година. Критиците пък са на мнение, че по-нататъшните мерки за икономии могат да забавят стопанския ръст. МВФ е изчислил, че до 2022 година държавните дългове на Гърция ще намалеят до 164 процента от БВП - от 179 процента в момента. След което обаче те отново ще започнат да нарастват, за да стигнат до 275 процента от БВП през 2060 година. Според МВФ европейците трябва да опростят част от дълговете на Гърция.

Ако МВФ не участва в спасителния пакет

Разбира се, че европейците могат и сами да спасят Гърция с помощта на ESM. Но МВФ е смятан за още по-неотстъпчив от ЕК. От гледна точка на германския финансов министър Волфганг Шойбле ще има нужда от смяна на тактиката, ако МВФ откаже да участва в спасителния пакет. Той заяви, че без участието на Фонда няма да внесе в Бундестага искането за нови милиардни финансови помощи. Според него трябва да бъде договорена нова програма за спасяването на Гърция. Холандия също заяви, че без участието на МВФ ще смята текущата програма за приключена.

Изгледите за частично опрощаване

В голямата си част гръцките дългове са към държавни кредитори - най-вече в Европа. Еврогрупата ще вземе решение чак през лятото на 2018 година за възможно понижаване на лихвите или удължаване на сроковете за погасяване на гръцките дългове. При евентуално опрощаване на част от дълговете европейските страни-кредитори ще се откажат от връщането на заемите. Европейските закони обаче не разрешават опрощаване на дългове, защото една страна от Еврозоната не може да поема отговорност за друга държава. В такъв случай Гърция би трябвало да излезе от Еврозоната, за да може дълговете ѝ да бъдат опростени.

Политическите последици

Опрощаването на гръцките дългове само ще налее вода в мелницата на евроскептиците и противниците на еврото. Тази година предстоят избори в Холандия, Франция и Германия.

И американският президент Тръмп само ще се зарадва, ако сред европейците възникнат нови разногласия. Американците притежават най-големите дялове в МВФ.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пък е под силен натиск в собствената си страна. И т.нар. "Грекзит", за който спомена Волфганг Шойбле още през 2015 година, може отново да дойде на дневен ред. Тогава дълговете могат да бъдат просто зачеркнати и Гърция ще може да си поеме дъх за известно време, като девалвира собствената си валута - драхмата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
adams johh loan преди 6 години
Ние сме християнска организация, създадена, за да помогнем на хората в нуждите на помощи, като например финансова помощ. Така че, ако преживявате финансови затруднения или сте във финансова бъркотия, и имате нужда от средства за започване на собствен бизнес, Вие търсите финансови Помощ от всякакъв вид? Ние сме частна фирма за заем, която предоставя всички видове заем / финансиране за всички, които желаят финансова помощ. Или ви е трудно да получите капиталов заем от местни банки, защото библията
46
1
 
5
 
! Отговори
47-ми, мисли бе преди 7 години
До Анонименкаква е разликата да ти дам пари, които да изхарчиш за узо и това да ди дам пари за да ми върнеш предишните пари, които си изхарчил за узо? Гърчолякис не могат да си плащат заплатките и пенсиите + дълговете. Или едното, или другото.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
цялата статия е подвеждаща на гърците не им се дава безвъзмездно пари а просто им се разсрочват дълговете имат падежи по заеми и им е трудно да ги платят и тая помощ е просто нов кредит.Между другото това е единствения начин да ги накарат да направят реформи Гърция има нужда от реформи.
44
0
 
9
 
! Отговори
Jv преди 7 години
А не беше ли България най-бедната в Европа и защо никой не я спасява?
43
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 7 години
А.. всъщност .. КЪДЕ са парите ?! АКо не са обратно в кредиторите, ''ТЕ-на'' !
42
2
 
2
 
! Отговори
VESO преди 7 години
A PREDI SEDMICA GARCITE RE6IHA DA SE VAORAJAT SRE6TU TURCITE I OTDELIHA 35 MILIARDA EVRO ZA TOVA. A I KRIZATA BE6E PO4NALA PREDI GODINI TO4NO SLED KATO POHAR4IHA PAK MILIARDI ZA VAORAJAVANE. MAY STRAHA OT TURCITE GI DOVAR6I I 6TE FALIRAT :))))
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо Германия не си изтегли капиталите от Гърция?
40
4
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Тази "гръцка трагедия" край няма за която най-са виновни ЕС прилежно обслужващ интересите на частните банки ! А сметката естествено я плащат данъкоплатците!
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашия ти къде се намираш а... !!! Защо гледаш тези не 500? , а вече са 400? . Знаеш ли колко са данъците тук, знаеш ли колко е скъп живота, знаеш ли че няма работа за 30% от младите и минкът по цял ден тук в АТИНА нашия. Как да не са бедни - са... и ще стават още по зле . Знаеш ли, че от две години са фалирали, а няма една фабрика в Елляда и с дюнерджийници и таверни не става. Знаеш ли, че нямат никаква пазарна икономика и са мързеливи в ..Ъза . А знаеш ли че в БГ в момента е доста по добре. А знаеш ли, че имам 10-тина занаята и няма къде да ги работя и по 3-дни работя и 4-ри чакам. Нищо не зн
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ne 300 a 380 miliarda i pak schte im dadat a garzite nikoga nama da mogat da im gi varnat no ne sa nai bednata darjava kato bg v eu e tiva ne go rasbiram uso mesete jivot si jivejat nai nuskata oensia 500 eur busuki uso tova e istinata
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пък аз сам ще се спасявам от Византия след два дни със самолетчето.Таз малякийска *** не става за нищо ,щом трябва да си плащаш кило портокали на пазара с картичка или кафенцето в заведението - ако не глоба .Банките яко им следят париците на заем. Атина в момента е пълна ***, а почти всичко е залостено, отдава се под наем или се продава за пари двойно по евтино не от София, а от Пловдив -като говорим за столицата Атина. Сбогом Атина, края ти се вижда - АСТА ЛЬО ЕГО..
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До vse ednoКато се напишеш "vse edno" това правили те различен от "Анонимен"?
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 16Bg e bogata kasina restr. Hoteli prostitutki tursja kitaiskagrazka stika vs v bg e superлосиона ти е дошъл в повечко май, а?
34
3
 
4
 
! Отговори
Циник до 35 преди 7 години
Пенсията - резултат от внесени вноски...ЛИ?Хм....финансовият министър Волфганг Шойбле не мисли така! И затова ги намалиха!
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хора си живеят още като по времето на активните борци!!Пенсията е резултат от внесени вноски,,а не от заплати на ръка!Друг е въпросът,докога държавата ще внася за едни ,за други не!Справедливостта е обтекаемо понятие,като истина,народ,щастие!
32
3
 
6
 
! Отговори
КРУМ преди 7 години
Националната валута на Гърция ще е в левове, помнете ми думите!
31
3
 
12
 
! Отговори
някои ще фалират... преди 7 години
гръцкия дълг е застрахован от немски и френски банки.Е, кои ще фалират при един "фалит" на Гърция?Ама отсега нататък сиренето е с пари, каза новият президент на Америка, няма да има спасяване ....на Европа.
30
1
 
6
 
! Отговори
vse edno преди 7 години
До Анонимен 28: напоследък прави впечатление, че анонимниците ръсят най-големи глупости с автоматично набрани изречения с беден речников запас. толкова ли е доходно да си ***?? много сме зле.....а ако има кой да им вярва - хептен зле е работата.....
29
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"предоставили" (по-добре да се каже - подаряват) - е браво. 300 милиарда. дайте им още 3 триона след като това е малко. е как може все им се "предоставят" и тия все по границите с тракторите и по площадите. и да си грък не е лесно - вечен неблагодарник.
28
9
 
12
 
! Отговори
доналд дък преди 7 години
Все повече българи ходят на почивка в Гърция.Все повече българи напускат Гърция и се връщат да работят в България.В Гърция вече почти не ходят да работят българи.Стандарта на живот в двете държави се изравнява,това е реалноста.Разликата е че гърците още имат спестени пари които свършват и после двете държави ще бъдат на равни начала и която е по добре организирана ще е по добре.