Какво се залага на карта при преговорите за Гърция

За социалните последици от политиката на строги икономии
21 фев 2017 15:05, Бойчо Попов
10
Какво се залага на карта при преговорите за Гърция
Снимка: архив, Reuters

Гръцката криза може да се завърне отново с пълна сила най-късно през лятото. По време на дългоочакваното заседание на Еврогрупата в понеделник не бе постигнат значителен напредък. Въпреки че според данни на гръцкото правителство през следващата седмица представители на Тройката отново ще дойдат в Атина, за да направят преглед на изпълнението на мерките за реформи, все още е открит въпросът дали след това Гърция всъщност ще получи нови средства.

Освен това продължава да не е ясно дали Международният валутен фонд (МВФ) ще участва финансово в настоящата програма. А това според германския министър на финансите Волфганг Шойбле е предпоставка за продължаването на програмата.

Ето защо е напълно възможна нова ескалация на кризата, заради което Гърция отново е във фокуса на международното внимание. Но според доцента по социална антропология в University of St. Andrews Даниел Найт кризата сред населението не си е отивала, а последиците от политиката на строги икономии стават все по-видими с всеки изминал ден.

В материал за англоезичния сайт The Conversation Найт пояснява, че част от работата му е била да опише живота на жителите в Централна Гърция по време на тези национални и международни кризи.

От 2003 г. той е извършвал теренна работа в наброяващата 80 хил. жители голяма община Трикала, която се намира в най-плодородните равнини на Тесалия, регион от континентална Гърция. През 1881 г. Тесалия е била включена в съвременната гръцка държава и е известна с големите още от османския период имоти. Дори и днес Тесалия е нарича „житницата“ на страната.

Преди да избухне финансовата криза, по оживените улици на Трикала „е можело да се вдиша“ въздухът на просперитета. Експанзия на строителната индустрия, развити обществени услуги и сигурни селскостопански пазари, които са били подкрепяни от инициативи на ЕС и еврочленството, са гарантирали почти 30 години на непрекъснат социално-икономически прогрес. Никой не е можел да си представи какви ужасни последствия ще има икономическият срив от 2009 г.

През октомври 2009 г. тогавашното гръцко правителство „открива" в хода на глобалната рецесия, че гръцкият дълг е неустойчив, а бюджетният дефицит не може да се свие. Оттогава Гърция е получила от Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд помощи в размер на 326 млрд. евро в замяна на ангажимент за строги мерки за икономии.

Отразяването на темата от концентрираните предимно върху Атина медии описва последиците от строгите икономии главно чрез картините на масови протести, възхода на крайно дясната партия „Златна зора" и трудностите по настаняването на бежанци от Близкия изток. Атина е центърът на политическата и икономическата власт и е дом на около половината от гръцкото население, като за това и  фокусът върху мегаполиса е разбираем.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: кризаГърцияпреговори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Сириза заплашва преди 7 години
Сириза заплашва Запада, че за Гърция има алтернатива - Русия, затова Запада отново е "загрижен" и готов да плаща. Страх ги е да не изгубят Гърция от сферата си на влияние.Хитри гърци, а не като Бай *** със свалените ***, плюещ срещу Русия и изпълняващ безусловно всички заповеди на Брюксел...
6
1
 
3
 
! Отговори
Пян Гъ преди 7 години
Не искам да го казвам, но един български геноцид за 10-15 г. ще разреди населението на Гърция (болните и старите - измират, а младите - в чужбина), ще ги дисциплинира да си плащат сметките и да живеят с малко... Просто им дайте БГ стандарт - заплати, пенсии и т.н. Всички ще са доволни - и МВФ, И БЮДЖЕТНИТЕ ИМ МИНИСТРИ И Т.Н. Ние как живеем? Въпросът е дали искат да го направят, или не.
5
0
 
4
 
! Отговори
=== преди 7 години
Колкото и да ме триете пак ще напиша - Гърция да обяви дефолт и банкстерите да го д...т........
4
0
 
7
 
! Отговори
фют преди 7 години
Да поканим Даниел Найт в България да установи какви са социалните последици в страната след 28 годишен преход. Народа е не самоизтощен.Той е съсипан. И докато гърците непрестанно говорят,че това е хуманитарна катастрофа за народа им,в България се мълчи повъпроса. За това те пак ще се оправят. А България ще загине. Всъщност загива вече.
3
1
 
3
 
! Отговори
Смееееееееееееееех преди 7 години
Международният валутен фонд (МВФ) "ще вземе участие" в следващото изплащане на спасителни средства за Гърция.Това съобщи германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс и БТА. Бойчо,Бойчоооо пак се опитваш да съчиняваш новини,по не да си беше направил труда да провериш дали по медиите няма нещо по въпроса и то още от вчера.
2
4
 
12
 
! Отговори
Тео преди 7 години
Трябваше още предният път да бият шута на Гърция, тя да обяви фалит, да се върне към драхмата, лихвите по рефинансиране на дълга и да се опростят, така, че да дължат "само" около 250 милиарда евро вместо 500 милиарда и да бъдат принудени да продават зехтин срещу заем. Сега вече е много по-сложно - ЕС е много по-нестабилен заради глупостите, които Меркел натвори и малаките го знаят и ще изнудват. И вместо пари да бъдат насочени към нас, развиващите се, ще бъдат облагодетелствани пак ***.
1
5
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Гърция всъщност е олицетворение на сбърканата ЕС икономическа политика. Като се прибави и също така сбърканата /ама много/ мигрантска политика и отговора на въпроса "Защо Съюза е пред разпад?" е пределно ясен! Изобщо не е нужно масата полит анализатори да се потят!