Турски министър зове: Българските изселници да гласуват масово!

Мюеззиноглу подчерта подкрепата на Турция за ДОСТ
6 мар 2017 13:30, Елка Василева
205
Турски министър зове: Българските изселници да гласуват масово!
Снимка: архив, Булфото

Турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу съобщи, че правителството в Анкара ще улесни престоя на българските граждани от турски произход в страната.

"Ние ще удължим за нашите сънародници-изселници от България и балканските държави престоя в страната на пет години, колкото са необходими, за да бъдат приети за турски граждани", каза министърът.

Турският министър съобщи това на среща с представители на организациите на българските изселници, която се състоя в Истанбул и бе масово посетена.

Според турския закон право на гражданство получават онези, които имат петгодишен престой с временен документ за пребиваване/тезкере/. Притежаването на тезкере освен право на пребиваване урежда и правото на работа със социално и здравно осигуряване.

Според представители на изселническите организации към момента има стотици хора, която са пристигнали в Турция, но са с изтекъл срок на паспортите. Те не могат да получат турски документи и на практика пребивават нелегално в Турция.

Те настояват на дошлите в Турция граждани от турски произход от България и балканските страни да им се даде специален статут за по-лесно уреждане на престоя им в страната. В тази насока бяха и повечето въпроси и критики от страна на участващите в срещата.

В отговор на един от многобройните въпроси за здравните и социалните услуги министърът каза, че предстои да бъде уреден въпросът за здравното осигуряване на сънародниците, които са с временен статут на пребиваване в Турция, както и на живеещи в България близки от първа степен на турски граждани. Проектът предвижда срещу определената сума от 53 турски лири месечно те да получават здравни услуги.

Проблемът за легализирането в Турция на дипломите от чуждестранните университети също бе много задаван. По думите на министър Мюеззиноглу ще бъде сформирана комисия, която да направи предложения за решаването на проблема.

Голяма част от изказването на министър Мюеззиноглу бе посветено на предстоящите в България парламентарни избори. Той призова сънародниците в Турция да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за обединението ДОСТ.

"Всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува. Всеки един глас е важен, не смятайте, че вашият глас няма да има значение. Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България", каза министърът.

Председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на българските турци Бултюрк в Истанбул Рафет Улутюрк съобщи, че с решение на турското правителство онези български граждани от турски произход, които към момента пребивават без визи в Турция, на практика нелегално, ще може еднократно, без да плащат глоби на границата, да отидат България и да се върнат, за да упражнят вота на 26 март.

"Нека да не разпиляваме този шанс, който ни се дава, и да се явим пред изборните урни, за да набележим бъдещето на турците в България, която се намира на политически кръстопът", заявява в писмено изявление председателят на изселническото дружество.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАЛИ МЕСТАН ДО СКОРО СЕ ГУШКАШЕ В САРАИТЕ?Да не се допусте ДОСТ в Парламента. Затова трябва всички да излядат и да гласуват, без значение за кого, само не за ДОСТ. Така прагът от 4% ще се качи.Вярно е, че ДОСТ ще подкрепи ГЕРБ (заедно с Марешки) и затова от ГЕРБ се смълчават, но гласувайте масово, дори и с празното квадратче.
144
3
 
6
 
! Отговори
cCc преди 7 години
Ние сме подкрепяли досега ДПС, но след изгонването на г-н Местан от Движението останахме шокирани и разочаровани.ДПС има две лица. Едното е лицето на хората, които са вярвали в идеалите. Другото е уродливото лице на Сараите, които използват Нашия глас, за да обслужват интересите на олигархията и мафията.
143
2
 
3
 
! Отговори
Isi преди 7 години
Bravo! Turskiat ministar e istinski bulgarin!
142
2
 
4
 
! Отговори
минаващ преди 7 години
Нищо ново под слънцето.....старата песен на нов глас.
141
9
 
10
 
! Отговори
Недоразбрал? преди 7 години
Не мога да разбера нещо- как така хора с български документи(лична карта или паспорт) се наричат турци? Питайте колкото искате мюсюлмани в България, и съм сигурен ,че поне 90% ще кажат- аз съм турчин. Как така??? Нали си с български документ за самоличност? Май религия и националност много се бъркат.Защото аз например мога да се мисля за монголец или мексиканец, но... Имам български паспорт-значи съм българин.
140
5
 
7
 
! Отговори
bg turcin преди 7 години
Naste izselnitsi da si gledat aziyatskata kocina tam,ne sme izskali akil za kogo da glasuvame v bilgaria.A na tozi ibrikcia nikoy ne mu e iskal menieto.
139
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
" Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България",Що за нагла провокация. *** Герджиков няма ли да отговори. А визи няма ли да им кажете на "сънародниците" господа политици иэ народни представители. А няма ли да им отнемете българското гражданство заради подкрепа на проислямистки и етнически партии. А ще забраните ли ислямистката партия ДОСТ
138
4
 
9
 
! Отговори
1 преди 7 години
Извинявайте но така държава като Турция няма в момента толкоз е изстанала и техните политици ще ги докарат до края и ще превърнат Турция в една грозна държава в който никой не иска да ходи и мрази!!!Държава която не може да опази един посланик хора които разчитат на това че са окло 80 милиона от който 20 милиона Кюрди!!!!Жалко за тях хубаво бъдеще не виждам !!!!
137
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се забранят ДОСТ и ДПС като при противоконституционни организации които целят дестабилизация на България и са на етническа и верска основа. Защо ги търпим още.
136
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОСТ набира сили и ще става все по-силна!!!
135
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТиневНе бъркай хората със сбъркани гени с нормалните. Запитай се какво правят дефектните в управлението и кой (или срещу какви пари) ги бута напред да се изхождат по разни въпроси.
134
0
 
13
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
" Големия борец за демокрация, великия СДС-ар " Евгени Михайлов изведнъж обърна внимание на чистотата на за*ника си. Това ли е облика на българина: Върти за*ник натам откъдето ще облажи!Да вЪ *** в демократите ............
133
0
 
9
 
! Отговори
Категоричен преди 7 години
До автоголЗащото не си довършихме работата!
132
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тъкмо сме на темата да обсъдим гаврата на един набеден даскал по история със светинята на българите Дякон Левски .С историята на нашата изстрадала Родина .Ухилен ,нагъл безродник .Така ли ще се размине на един нагъл ,ухилен син *** . Да го поканим в родния град на Апостола да каже на какво учи нашите деца . Да го заведем в първото училище на с Войнягово ,където той една година е учил децата на четмо и писмо . Да го научим на история и да му платим каквото заслужава .
131
0
 
11
 
! Отговори
Гюнтер преди 7 години
След изборите ЩЕ се раздава боб и леща в по-правилните населени места. Слави Бинев и Евгений Михайлов ще раздават автографи и книгите "моята борба" и "Екскурзовод и 8те туристи из Европа" :)
130
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тъкмо навреме го направи това искане към изселниците този комшия. Да се осъзнаем какво ни сториха с погрешната политика предните управници . Да си направим добре сметката кого сега да изберем ,да ни забива надолу с главите или да вървим напред .
129
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами в деня на изборите не се скатавайте , а гласувайте.Колкото повече българи са пред урните, толкова по-малък ще е процентът за ДОСТ.Просто и ясно като математика от трети клас.
128
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ние тогава подкрепяме ПКК и призоваваме масово да се гласува за производните и партии...ЩЕ ПРОВЕРЯВАМЕ !
127
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще удължим за нашите сънародници-изселници от България и балканските държави престоя в страната на пет години,.............направо си ги приберете за винаги !
126
10
 
20
 
! Отговори
Събуди се преди 7 години
Къде е българската НОТА за ТурцияБойко Бойкооо регистрира партия ДОСТ,а сега станахме дюшмани.НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ.Само БСП-Искам промяна,а не закована България