Гръцки медии: Бум на бедността по заповед на Меркел

Заплатите в Гърция намалявали с по 3,1% всяка година
14 мар 2017 11:00, Елка Василева
33
Гръцки медии: Бум на бедността по заповед на Меркел
Снимка: архив, Reuters

"Бум на бедността по заповед на Меркел и Шойбле", така в. "Димократия" коментира изследване на Европейската конфедерация на профсъюзите и на Европейския институт на профсъюзите, показващо, че между 2009-2016 г. заплатите в Гърция всяка година са намалявали с 3,1 на сто.

Вестникът подчертава, че тази тенденция е била валидна и за други страни от ЕС.

"Работещи на две скорости", извежда оценката си по темата в. "Нафтемборики".

"Бедността - най-лошата форма на насилие", допълва в. "Ефимерида тон синдактон".

"Сега ли се сетиха за тези седем кошмарни години на меморандуми и ограничения", пише изданието "Контра нюз", обобщавайки анализ на най-представителния синдикат в страната - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ).

В него се твърди, че реалната безработица в Гърция била 29,6 на сто, а не около 23 на сто (според Националния статистически институт) и че половината работещи в частния сектор /51,6 на сто/ са били със заплати под 800 евро заради искани от кредиторите съкращения.

Анализаторите от тази централа стигат до извода, че "динамиката на гръцката икономика е доста крехка и слаба" и че "за момента липсва възможност за преход към екстровертен и устойчив икономически модел".

На фона на тази статистика в. "Та неа" помества най-ново университетско проучване за електоралните нагласи, което показва, че партията Нова демокрация увеличава дистанцията си от левицата СИРИЗА и че тя вече е 17 пункта.

Това означава, че при евентуални избори сега консерваторите ще получат 32,5 на сто срещу 15,5 на сто за СИРИЗА.

Изследователите са на мнение, че освен тези две партии в новия парламент ще влязат още три - Златна зора, Комунистическата партия и Демократичният блок /ПАСОК-ДИМАР/. Никоя друга политическа сила няма да може да прескочи парламентарния праг от три процента.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: бедностГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
3
 
! Отговори
трябва да внимаваме преди 7 години
А на нас вместо Сириза ни готвят ***. Дупе да му е яко на Българския народ като му сервират сметката.
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърците са най-богатия народ на Балканите, а предишните 50 години най-мързеливи с охолен живот. Като дойдат сметките трябва да се плаща.
22
1
 
10
 
! Отговори
11 преди 7 години
О т Неа Демократия беха започнали реформи с които за няколко години щяха да стабилизират държавата.Първо погнаха корупцията.Издрваха кой е крал през годините и му пращаха бележка.Събираха данъците,изловиха кой взима фалшиви пенсии,вкараха ред и закон.Итогава се появи Ципрас и прецака всичко.Така излъга гърците,че самите те не повярваха че така може някой да ги изиграе.И после от срам,пак го избраха.Сега пак се обеднява,но се прави малко за за едно по добро бъдеще.Затова е добре да слушаш по умни
21
4
 
5
 
! Отговори
Циник малака преди 7 години
Ееее....стига така! Вие мозе и да сте свикнали на лисения, и мизерия ..ама ние не!Ние сме европейци по отдавна от вас! Полага ни се "по така относение"! И сте си търсим правата...па ако сте. .осте 20 пъти да ви затвориме границата! Вие ако искате язте хляб, и сол ...ние си искаме мръфките!
20
3
 
12
 
! Отговори
!! преди 7 години
какво стана с руските и китайските милиарди ,кои щяха да заливат Гърция :))))))няма май балъци вече, които да хранят тия мързеливцищо ли ??
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ю тууб видео видях немци оплакващи се,че вместо да им увелчат помощите,защото цените са по-високи от преди,те им ги намалили и хората изнемогват.
18
4
 
11
 
! Отговори
да преди 7 години
и как точно Меркел е виновна за понижените заплати в Гърция ??да не ги изплаща тя ??!!..всъщност ДА..тя ги плаща, а с нищо не е длъжна на гръцките т'ъртеиГермания била виновна, че вече не иска да храни мързелива Гърция ..не я срам :)))
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БУДА Е АБСОЛЮТНА ЗАПЛАХА ЗА БЪЛГАРИЯ ЩОТО Е С МЕРКЕЛ!!!!А МЕРКЕЛ И ЕРДОГЪН НЕ СА ПРИЯТЕЛИ!!!!ТРЯБВА НИ ПРОРУСКО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ТАКОВА МОЖЕ ДА СЕ СТРЕСНЕ ЕРДОГЪН ЩОТО ТОЙ САМО ПРИ ДОН ПУТИН ХОДИ ДА ЦЕЛУВА ПРЪСТЕНА!
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯМА ПО-НАГЪЛ И ИЗМАМЕН НАРОД ОТ ГРЪЦКИЯ НА СВЕТА!!!!АКО НЕ БЕШЕ МЕРКЕЛ СЕГА ЩЯХА ДА МОЛЯТ ДА ИМАТ СТАНДАРТ КАТО БЪЛГАРСКИЯ!!!!МЕРКЕЛ ГИ СПАСИ ДА НЕ ГИ ИЗХВЪРЛЯТ ОТ ЕВРОЗОНАТА И ДА НЕ ГИ РАЗПРОДАДАТ НА ПАРЧЕ КАКТО ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ!!!!
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да съм беден като гърците.
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тия гърци нали не ги е газил руски ботуш? Съгласно споразуменията от Ялта и Потсдам, Гърция остава под западно влияние, за разлика от България, според същите споразумения. И каква е разликата? Гърците все още използват инерцията, но ако трябва да си върнат вересиите, сравнение с албанците ще е обидно за Албания.
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнгелинкаТова е дарба - винаги на кюфтаците! Нашите така наречени политици дане би да не ядят кюфтаци? а да са свършили нещо за 27 години освен гепене?
12
7
 
16
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Каквото и да е пак са по-добре от нас.
11
3
 
20
 
! Отговори
Ангелинка преди 7 години
А га ядоуте кюфтасите убаво ли бесе?Суфлаки и сиртаки...и после - "бабо Ангелинке дай!" Е няма бесплатен обяд малаки! Сега сте трябва да ми слугувате бес пари! Сте ми наемате българи це ви мързи да работите! Айде сега да видите българите как я карат 28години веце!Краставицките ..и те не са бес пари! Свърси веце хубавото време - па и парите ми требват- я колко араби, и африканци цакат..да ги раня! Айде сегинка и вие да видите - дека ак*ат гладните! Както се пее в песента - пенде..пенде...декаааа
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 11 Не ние ще състрадаваме на гърците и ще хулим Германия.Ако ние бяхме на тяхно място ,какви ли подли коментари щеше да има в тяхните сайтове.Те и без друго ,сега ни се присмиват.
9
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърците имат по раздута администрация и от нас. няма как да тръгнат нагоре докато хранят милиони администрация. Само че гърците се прецакаха, тия реформи се правят от десни партии. Няма как да избереш крайно леви и да очакваш администрацията да намалее а бизнеса да дръпне напред. По този начин загубиха няколко години и сега ще стават и по зле. Всяка година правят нов рекорд по приходи от туризъм и по спад на заплати, което не е нормално.Но така е левите правителства, само приказките им са големи
8
19
 
20
 
! Отговори
За Ганчовците преди 7 години
*** прочете колко са бедни гърците, доволно се оригна, отпи от евтината бира и тръгна към кухнята. Запали цигара, пръдна шумно, отвори хладилника и започна да псува. Пак нямаше нищо за ядене. Върна се в хола, затвори любимия си новинарски сайт и отвори сайт за обявите за работа. След няколко часа търсене беше намерил добра обява за работа в Гърция. Прислужник в хотел - 500 евро чисти. Обади се на посредниците и тръгна към офиса.
7
10
 
24
 
! Отговори
Юдей преди 7 години
Какво му е наред на ЕС? Англия ли, ние ли, Гърция ли, унгарците ли, поляците ли. Скоро ще рухне. До 5 години навсякъде ще дойдат националисти. Особено Холандия и Франция. Сега мустака ще пусне бежанците. Като орда ще ни прегазят. Навремето Хитлер с 3 милионна армия прегази цяла Европа. Тия са доста по опасни от Вермахта, защото ползват партизански тактики.
6
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма отърване от тия германци,първо насила накараха гърците да вземат заеми,после им опростиха само 1/3от задълженията,сега пък ги карат да връщат заеми и да обедняват.
5
6
 
15
 
! Отговори
българина преди 7 години
Гърците да си спомнят коя година са си продавали децата за хляб, пак ги чака същото