От Путин за Вучич: Русия прави предизборен подарък на Сърбия

Западната ни съседка ще получи 6 руски бойни самолета "МиГ-29"
25 мар 2017 19:23,
303
От Путин за Вучич: Русия прави предизборен подарък на Сърбия
Снимка: Reuters, архив

Шестте руски бойни самолета "МиГ-29", които Сърбия ще получи най-вероятно, са предизборния подарък от президента Владимир Путин за бъдещия му колега Александър Вучич, пише в коментар в днешния си брой загребският вестник "Jutarnji list".

В текста хърватското издание отбелязва, че до момента сръбските военновъздушни сили са имали на въоръжение само 4 подобни самолета, а след четвърт век безсилие, с руска помощ, Сърбия от края на миналата година иска да се превърне в регионална балканска военна сила.
 
"Jutarnji list" припомня, че през декември Сърбия подписа договор за доставка на шест леки хеликоптера H145M, а в споменатия руско-сръбски договор за военна доставка са включени допълнително още 60 единици бронетанкова техника.
 
Според вестника, половината от това количество представляват 30 танка Т-72 S, които са по-усъвършенствана модификация и имат по-добра броня, но по-слабо управление на огъня от американския М-84.
 
По този повод "Jutarnji list" пише, че към момента армията на Сърбия има на въоръжение около 250 танка, докато германския Бундесвер разполага с общо 306, а Хърватия има само 72 американски танка M-84A4.
 
Вестникът припомня, че летателния ресурс на сръбските "МиГ-21" вече е изтекъл и руският подарък е единствената възможност на Сърбия да защитава небето си, пише Фокус. 
 
Изданието съобщава, че Сърбия вече е обявила закупуването на ракети "въздух-земя", които могат да бъдат използвани от изтребителите "МиГ-29 SM".
 
Доставката на новите бойни самолети може да бъде извършена още до края на месеца, като военните експерти очакват единствено подписа на руския президент Владимир Путин. 
 
Според хърватския вестник, доставката на самолетите ще бъде направена преди президентските избори, насрочени за 2 април 2017 г.
 
"Jutarnji list" смята, че подобно военно споразумение Сърбия предстои да подпише и с Беларус, информира "Фокус". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
1
 
! Отговори
Котака Дански преди 6 години
Гледам коментарите пълни с русофили, американофоби, американофили и русофоби (в български контекст напълно заменими двойки понятия) и си мисля колко прав е бил цар Борис III: "Министрите ми са англофили, народът ми е русофилски, само аз останах българофил!" Жалка история.
219
1
 
2
 
! Отговори
Коментиращ преди 7 години
До германски танк :)***!!!
218
9
 
3
 
! Отговори
германски танк :) преди 7 години
тия приказки от 1001 нощ много ме кефят хахах ако ще и 1000 танка да имат сравнени с тези на германците пак са неодосатъчни (дори и прехвалената армата и тя един танк)
217
2
 
13
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Сатанатовските ни ''братя''пък се скъсаха на ни редуцират армията и оръжията и ни оставиха на ''братска'' Турция да ни пази! Честито на печелившите!
216
9
 
4
 
! Отговори
Jersey преди 7 години
И 60 самолета да им подарят, като нямат летци като Списаревски нищо не могат да направят...
215
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А наште "съюзници" ще ни продават ...на това му казвам аз СЪЮЗНИЦИ !!!!
214
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста дискусионно е дали малка страна трябва да подържа сериозна армия, при наличие на мощни съседи. Сърбия специално влезе в надпревара с Хърватска за бъдеща война за подялбата на Босна. Освен това държавата няколко години е във фактически фалит, крета с кредити и се мъчи с възраждането на ВПК да излезе на пазара, та да прибере някой долар от някъде. Шесте полубезплатни мига са несъмнен успех за Вучич, но не се знае колко ще летят, това са върнатите от Индия за неотстраними дефекти.
213
3
 
2
 
! Отговори
Кротко преди 7 години
Dneska празнуваме Божията сила.Празника е нареден след наша победа над жестоки нагли престъпници преди около 67 900 000 години.Каква турция кви пет босфора..
212
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До тези които пишат глупости малко факти: Значи при комунизма когато светът беше разделен и се готвеше за война, България беше потчти 9 милиона, със добри икономически показатели за източния блок и редовна армия от половин милион души, въоражена със що годе актуално оръжие за времето си и терен пригоден за защита при сухопътно нападение от турция. Та според Руски експерти е трябвало да ги задържим до 3 дена. Във момента Турция е по-силна от всякога, за каква война говорите.
211
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е един безмислен подарък, със пропагандна цел. Пожелавам им на сърбите, никога да не ги използват.
210
7
 
23
 
! Отговори
Р преди 7 години
До chopp. През последните 45години Сърбия беше Югославия. И изобщо не беше с Русия. Чети историята. Явно си някой с жълто на устата. И не само жълто ами и бяло от твоите шефове кравари.
209
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 264 Военна съпротива е безсмислена,Кърджалийско няма обща граница с Турция.Много по-вероятно е Турция да удари Гърция ,предимно за спора им за островите,също така да приобщи ,турчеещите се /с помоща на гърците през последните 100г./се българомохамедани в Западна Тракия.Силно се надявам ,че докато дойде ред за България ,Турция ще бъде ударена жестоко от някоя или няколко държави ,силни във военно отношение.
208
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извинявам се, някой да знае случайно колко действащи изтребители има България? А колко ракети въздух - земя? А земя - въздух? А авиационни бомби? Щото ердоган утре като прати еничарите да пазят демокрацията в Кърджали не вярвам нещо различно от българска армия да се намеси, ако и тя се намеси изобщо... Щото толкова е армия... Е те заради такива като Шопето съм навит турчетата да дойдат да се поогледат из българско за гейски дупари. Няма кой да ги спре.
207
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези самолети не са нови ,от по старите варианти на МиГ са,сърбите ще трябва,да се охарчат за модернизация.
206
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно, 268! Да пратим Местан в Кърджалийския парламент! Ама той иска цяла България да командва!
205
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 267 Прав си оня ден ,един ненормалник/С.Милошевич/помагаше на НАТО да унищожават Сърбия,прикривайки се ,че уж брани сръбството в една провинция в която населението 90% не е сръбско и вместо цивилизовано да се разделят с Косово ,/в края на 80те г. имаше вариант,при които 25%от Косово оставаше в Сърбия ,а останалата част се сливаше с Албания/.Вместо приеамането на такива варианти ,тръгна да се конфронтира с албанците .Това е истината.
204
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оня ден никой не се сети, че преди 18 години световните фашисти започнаха бомбардировки над братска Югославия, защото искаше да се защити от мънгалски набези! Ако критерият бе еднакъв към всички, трябваше да бомбардират Кремал заради Чечения и Анкара заради Кюрдистан. Но, не! Те заедно с Анкара и от Инджирлик отиваха да нападат Белград.Сетне ги тресна трус от Бога същото лято.
203
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Косово ли ще нападат?
202
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИзползвам мястото да кажа, че МиГ 35 има произведени 3 бр. прототипи! За инфо на руските смешници като теб.
201
10
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Подаръци няма! Пише, че са втора употреба на намалена цена. Смятай може да са по - строшени и от нашите! Останалото е русофилсик квич!