Турци: Не щем Европа! Там няма силен лидер, ние имаме!

Жена на 44: Няма да доживея еврочленството на Турция!
Обновена: 22 май 2017 10:39 | 22 май 2017 10:37, Елка Василева
214
Турци: Не щем Европа! Там няма силен лидер, ние имаме!
Снимка: архив, Reuters

"Не щем Европа. Нито Германия, нито Франция или Великобритания имат силен лидер. Ние обаче си имаме - името му е Ердоган", казва един жител на Истанбул. Мнозина мислят като него: само 28% от турците са за членство в ЕС, пише Дойче веле.

Който иска да разбере какво мислят привържениците на Ердоган за ЕС, непременно трябва да посети Есенлер. Този квартал се намира на около половин час път с кола от центъра на Истанбул. Много хора тук са дълбоко религиозни. И са предани избиратели на управляващата партия. На референдума през април 66 процента от жителите на квартала гласуваха с "Да".

"ЕС е наш враг"

"Не щем Европа", казва един ваксаджия. Не иска да назове името си, но държи да сподели мнението си. "ЕС не ни е приятел, а враг. И ако трябва да гласуваме на референдум за присъединяването към ЕС, ще кажем "Не". Поне 80 процента от турците ща гласуват с "Не", абсолютно съм сигурен", допълва мъжът.

Много от жителите на квартала мислят като него. "Не ние се нуждаем от Европа, а Европа има нужда от нас", бърза да се включи в разговора един минувач. "От 15-20 години Европа ни води за носа. Стига толкова! Нито Германия, нито Франция или Великобритания имат силен лидер. Но ние в Турция си имаме и той се казва Ердоган", добавя троснато мъжът.
 
Нищо чудно всъщност, че мнозина турци разсъждават по този начин. Отдавна отминаха времената, когато Ердоган сладкодумно прокламираше присъединяването на Турция към ЕС. Пътят на Турция към Европа е "необратим", казваше навремето Ердоган. И уверяваше, че страната му се ръководела от западните ценности.

По онова време Ердоган беше все още премиер. Оттогава насам се промениха много неща, включително и тонът спрямо Брюксел. Наскоро Ердоган дори заплаши, че ако ЕС не отвори скоро нови преговорни глави, Турция щяла да каже "довиждане". Дотогава нямало какво да дискутира с ЕС. И Турция не била "охранителят" на Европа.

Но и от Брюксел все по-често се дочува искането за окончателно прекратяване на присъединителните преговори с Анкара. Тези преговори де факто са замразени от месеци - заради репресиите, последвали неуспешния опит за преврат, заради намерението на Ердоган да върне смъртното наказание и най-вече заради конституционния референдум, в който мнозина виждат края на турската демокрация.

Само 28% са за членство в ЕС

"Взаимоотношенията никога не са били лесни. Винаги е имало кризи. А сегашната криза в отношенията е свързана както с вътрешнополитическите проблеми на Турция, така и с проблемите вътре в ЕС", обяснява турският политолог Алпер Ечевит. "Острите думи, които дочуваме и от двете страни, са на практика част от преговорите. Такава е просто стратегията. Тази криза може да бъде преодоляна, но само ако е налице силна политическа воля", добавя експертът.

Но дори и при наличието на такава воля сближаването няма да е никак лесно: резултатите от анкета на Евробарометър показват, че междувременно само 28 процента от турските граждани се застъпват за пълноправно членство на страната им в ЕС. А само преди десет години делът им беше цели 54 процента.

"Хората в Турция винаги са били скептично настроени към присъединителния процес. Но през последните десет години броят на поддръжниците на еврочленството намаля наистина драстично", казва Ечевит и добавя: "Дори тези, които искат страната им да влезе в ЕС, вече не вярват, че това действително някога ще се случи".
 
"Няма да го доживея"

През 1963 година Брюксел заговори за първи път за европейската перспектива на Турция. От октомври 2005 Анкара официално преговаря за членство. Досега обаче е приключена една-единствена преговорна глава - от общо 33.

Гневът, породен от това положение, е заседнал дълбоко и у онези турци, които по принцип не одобряват курса на Ердоган. 80 процента от жителите на истанбулския квартал Кадъкьой са гласували против конституционната реформа на Ердоган.

Тук живеят много млади хора, много студенти, интелектуалци и хора на изкуството. Дали жителите на този квартал, смятан за бастион на турската опозиция, виждат бъдещето си в Европа? "За нас присъединяването към ЕС ще бъде добре, но не и за Европа. Тук ни измъчват твърде много проблеми", казва един минувач. А една жена добавя: "Аз съм на 44 и все си мисля, че няма да доживея еврочленството. Европа очевидно се бои от нас. Но аз ви казвам: Не се страхувайте!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още по темата: Турцияеврочленство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И вас никой не ви иска в Европа тя е за цивилизовани нормални хора не за диваци като вас
171
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами, така си е! Европа изобщо, не силен, просто няма лидер. Има бърборковци, хора непредвидливи, безотговорни към обекта, който "управляват", лицемери, лъжци, шмекери, евтини хитрушковци, робовладелци и неоколониалисти, които дори не виждат, че изтощавайки европееца, в крайна сметка унищожават себе си. Абе, изобщо - разрушители на човешките ценности, стремежи, благородни пориви... Късогледи, алчни, продажни шмекерчата.
170
4
 
7
 
! Отговори
редно е преди 6 години
..да се изпълни това желание...
169
3
 
14
 
! Отговори
Един преди 6 години
Няма никакъв проблем - и ние не ви искаме в Европа.
168
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си стоят в Азия. Там и е мястото!
167
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Drapate sa eu no ne vi iskat vie ne ste evropeizi vie ste musulmani kolite satvarate inteligenziata na turzia ptof lekari tn sa smartnsta prisada ste tiva nie v eu ne go iskame dikratora i jena mu osoinizata miliarderite na turzia gorkite hora po satvorite
166
7
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Голяма заблуда е "силният" ви лидер: турската прогнила империя няма никога да се върне,Господ я е анатемосал веднъж завинаги!
165
4
 
13
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Дръжте се по-далече от България тогава,че у нас лидерът (президента) е още по-слаб.
164
4
 
13
 
! Отговори
генерал Акън Йозтюрк преди 6 години
Днес беше Парад на ПОЗОРА, нов Нюрнбергски процес, дори да ни ликвидира Ердоган, Аллах ще го накаже.
163
3
 
4
 
! Отговори
Курнелиев преди 6 години
До До хаджийкатаМного повече, отколкото би могла да си представи простата ти русофилска кратуна!!!
162
3
 
10
 
! Отговори
До 182 преди 6 години
Не забравяй и ***-въжеиграчката!
161
6
 
3
 
! Отговори
Хаджия преди 6 години
До Анонимен 179Толерират се само *** и псевдо-моралисти, като поданиците на миньона, кланящи се на мумия иначе пишещи се за защитници на православието.
160
5
 
9
 
! Отговори
Имен преди 6 години
До АнонименГоре-долу честно спечелени избори няма. Иле е честно или не. И съм срещал, достатъчно хора, за да знам, че не всички са влюбени в Путин и Ердоганя
159
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "СУЛТАН"При СУЛТАНА не се толерират националните предатели и мекерета,третополови-като теб
158
8
 
2
 
! Отговори
турчин преди 6 години
До Не забравяй МецаНа куково лято. Двеста милиона от републиките.
157
16
 
15
 
! Отговори
СУЛТАН преди 6 години
При СУЛТАНА не се толерират националните предатели и мекерета,третополови управници и убийци на народа си.....а в пропадналата България вместо да ги наказват с съд и затвор им се предоставя власт,министерски постове,луксозни офиси,коли и т.н....България ВЪН от третополовия съюз и в нов съюз с СУЛТАНА и БРАТСКА РУСИЯЯЯ
156
9
 
26
 
! Отговори
Истински преди 6 години
Съседна Турция си има истински и достойни управници-политици с топки които милеят за стадото и държавата си...България от векове насам страда от българи продажници и затова сме вечно мизерни и бедни..това е истината
155
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом като Ердоган е лидер какъвто толкова много са искали, а Меркел не е, защо не виждам тълпи от връщащи се от Германия турци? Напротив, все повече се изнасят към Германия.
154
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TURCITE SA TYPYNARI
153
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дребно уточнение. Не турците си избраха лидера, а той избра тях. Аз не бих се радвал. Щях да си бия камшика докато не ми е прибрал паспорта. На университетските преподаватели им ги прибра. Няма мърдане.