Турски печат: Турция се притичва на помощ на Катар

Анкара прави военна база там, праща 600 военни
8 юни 2017 10:37, Елка Василева
140
Турски печат: Турция се притичва на помощ на Катар
Снимка: Reuters

"Турция се притичва на помощ на Катар", пише в заглавие турският в. "Сабах", като добавя, че Анкара се е заела да не позволи народът на Катар да пострада заради изолацията на тази страна от девет други арабски държави.

Вчера стана известно, че Катар преговаря с Турция и Иран за покриването на своите спешни нужди от хранителни продукти и вода, а Анкара вече е започнала подготовки, за да не позволи недостиг на храна, отбелязва изданието. Планира се доставките да бъдат извършвани с товарен самолет по въздух, тъй като сухопътната граница е затворена.

"Сабах" съобщава и за "светкавично посещение от Техеран", визирайки разговорите в турската столица на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф с президента Реджеп Тайип Ердоган и турския си колега Мевлют Чавушоглу.

Още по темата

"Кой е на ред?" - този въпрос поставя в заглавие в. "Поста". "С мотив, че подкрепя тероризма, девет страни прекъснаха отношенията си с Катар. Вчера ДАЕШ ("Ислямска държава") извърши нападение в сърцето на Иран - покровителя на Катар. Събитията, случващи се след посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Саудитска Арабия, са вестител на ново напрежение в региона", оценява вестникът.

"Турските военни ще изграждат база в Катар. Парламентът го прие снощи", посочва в друго заглавие на първата си страница "Поста". На 2 декември 2015 г. Анкара и Доха подписаха протоколи за създаване на турска военна база в Катар и сътрудничество в обучението на сили на жандармерията. Тези протоколи чакаха година и половина, преди да бъдат придвижени от правителството и гласувани в парламента снощи. Тази стъпка се оценява като подкрепа за Катар, след като всичките му съседи прекъснаха отношения с него, пише вестникът.

В Катар ще бъдат изпратени 600 турски военни, допълва "Поста". Заместник-председателят на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Йозтюрк Йълмаз обаче смята, че това е огромна грешка. "Това решение (на парламента) превръща Турция в страна в кризата", казва той.

"Миллиет" пише в заглавие за "Високо напрежение" и изрежда някои от по-важните събития от последните часове: 1. ДАЕШ за първи път извърши нападение в Иран, а Корпусът на гвардейците на Ислямската революция обвини Саудитска Арабия и се закани да отмъсти; 2. Иранският външен министър разговаря в Анкара с Ердоган и Чавушоглу; 3. Турският парламент прие документите за разполагането на турски военни в Катар; 4. Тръмп, който разговаря с емира на Катар, заяви, че може да бъде организирана среща със страните в Белия дом.

"Кризата в Залива, която Саудитска Арабия предизвика, като постави Катар в изолация, се прехвърли в Иран", пише "Йени шафак" по повод на извършените вчера нападения срещу иранския парламент и мавзолея на основателя на Ислямската република аятолах Хомейни, за които отговорност пое "Ислямска държава".

Вестникът обръща внимание, че първото нападение срещу Иран на ИД - сунитска организация, основаваща се на враждебност към шиитите, е било извършено след настъпилата промяна в политиката на САЩ към Техеран.

"САЩ отново преследват криза", пише в същия дух и в. "Йени акит". Според изданието на фона на публикациите на Тръмп в Тwitter, в които той си приписва заслугите за решението на Саудитска Арабия и нейни партньори да изолират Катар, и след терористичните нападения на ИД в Иран вчера са били дадени оценки, че действията на сегашната администрация тласкат към криза Близкия изток, подобно на поведението на администрацията на Джордж У. Буш. Бързото въвличане на региона в криза от страна на Тръмп доведе до коментари, че мандатът му ще бъде по-лош и от този на Буш, пише турският вестник.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: ТурцияКатар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
17
 
9
 
! Отговори
Сс преди 6 години
Когато ви друса няколко пъти сме помагали ама то турчин и благодарност......една я храних с детето и и сега не ме познава по улицата.турчин ли е,да му нямаш вяра
104
5
 
25
 
! Отговори
Елена преди 6 години
До халилВиж никой не отрича,че турция е една от могъщите страни, но нямаш право да обиждаш народа на родината си с подобие на "***". След като си горд с нацията си "турска" дръж се като такъв. Аз лично ги зная като добри,любезни и справедливи. Не можеш и нямаш правото да съдиш цялата българска нация заради накакви си потриоти мразещи турция.
103
19
 
27
 
! Отговори
Халил преди 6 години
Велика Турция винаги се е притичвала на помощ на изпадналите в беда. Българите които плюят от завист досега на кой са помогнали . Турция изпраща храни и помощи на над 30 държави в Азия и Африка. Турция приютяава 3 милиона бежанци от войната в Сирия. Турция винаги е заставала в защита на по слабия. Долни байганьовци , поучете се малко от велика държава като Турция а не само да плюете. И правете деца импотентни *** защото ние турците ще ви ги правим
102
8
 
16
 
! Отговори
турчина преди 6 години
Най ми е жал за българите туркофоби, които сега застават на страната на ухабитите от сауди арабия.. :)
101
4
 
20
 
! Отговори
Мехмед преди 6 години
С Катар сме , няма да позволим на никой да прави мръсни игри там .За братски Катар може много неща да правим.
100
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отивай тогава ти да помагаш с храна щом е толкова изгодно! Браво на турците за тази човешка постъпка. Не ме интересуват големите икономически интереси, важно е кой показва човечност.
99
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kраставите *** отдалеч се надушват.
98
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРОЛИЧА СИ КОИ ПОДЪРЖАТ ИДАЛЦИТЕ С ОРЪЖИЕ И МАНГИЗИ.
97
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Турция се притичва на бартер храна срещу пертол.Нищо друго."Кажи ми Вие до сега на кой сте помогнали!?Вие до сега на какво сте се притичвали...готованковци!
96
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След Турция и Пакистан е обявил, че ще праща войници в Катар!А пък Фас е обявил, амбарго на тези, които обявиха амбарго на Катар...затварял въздушното пространство на тях!
95
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви 600? Пращат 5 хиляди войника в Катар турците. Катар не произвежда нищо освен петрол. Наличната храна е за 4 седмици. Турция и Иран обявиха, че ще изнесът в Катар каквото е нужно. А разполагането на турски военни в Катар е за да се спрат апетитите на С.Арабия за военна агресия. Докато Турция и Иран имат политически елит. СА се управлява от прости бедуини които се водят по акъла на Сащ и Израел.
94
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Потурлак и ти го знаеш че от турчин учен, физик, математик, изобретател не става.Нобелова награда се дава за постижение в някаква сфера.Може да бъде и цялостна за мир.Така а другите въпроси където ги зададох освен космонавта ?
93
6
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До До 108Нобелова награда за литература се дава най-вече за дисидентство. В Русия (Солженицин) Турция (Памук) и Иран (Салман Ружди) имаше и има проблем със свободата на словото. За това имат и нобелисти за литература. Така че нобеловата награда за литература не винаги е повод за гордост.
92
4
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнадолскиЛесно се предаваш. Дай нещо по темата.
91
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен 104 преди 6 години
Е само това ли е, двама нобелисти, нищо не чух за учени, изобретатели, математици, физици, космонавти. НЯМА ТАКИВА.
90
1
 
5
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Защото Маркс, Енгелс и Ленин ги е нямало за да ни обяснят, че трябва да живеем за другите. Ама си ***.":-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) На колко години си...моляте кажи...имам чуството че си ерген още!Айде момче успокой се вече!
89
8
 
11
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Е браво голямо постижение си е все пак от 80 000 000 човека един нобелист добре е.Като се има предвид умствения капацитет на турците, това е голямо постижение."Двама са! Я ми кажи със великия булгарски умствен капацитет... На кое място сте в икономиката, производството, земеделие, промишленост, образование, здравеопазване...говори в кой век сте европеецо! Съсипахте си държавата подарена от руснаците! Остави миналото кажи със вашия умствен капацитет дали някой се съобразява с вас!
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 97Питаш за ''български учен''
87
0
 
6
 
! Отговори
До 99 преди 6 години
Двама.Ти кажи поне един българин
86
3
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименЗащото Маркс, Енгелс и Ленин ги е нямало за да ни обяснят, че трябва да живеем за другите. Ама си ***.