Осем от десет пенсионери в Гърция стигнали до нищета

Мерките за икономии довели до бедност 1,5 млн. пенсионери
9 юни 2017 11:37, Елка Василева
24
Осем от десет пенсионери в Гърция стигнали до нищета
Снимка: архив, Reuters

Договорените мерки за икономии в замяна на финансови инжекции са довели до прага на бедността 1,5 милиона пенсионери в Гърция.

Това показват данни от изследвания, направени от в. "Та неа" сред представители на пенсионерите.

Изводите са, че след тези рестрикции, изисквани от международните кредитори, пенсионерът в Гърция днес е станал беден, отчаян и гневен.

Осем от десет пенсионери в страната казват, че не могат да живеят с тези средства и вече са стигнали до нищета, и че даже не могат да плащат нито лекарствата си, нито имат пари за ток и телефон.

Последните договорени мерки за икономии предвиждат през 2019 г. да има нови съкращения на пенсиите.

Според оценки в печата от началото на кризата пенсиите в Гърция са паднали с до 50 на сто.

Университетски професор наскоро прогнозира, че проблемът с все още нереформираната пенсионно-осигурителна система ще стане още по-тежък в периода от 2020 до 2030 г., когато в пенсия ще излязат родените през 1960 г.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Гърцияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
Ka преди 6 години
600 евро са нищо в Гърция. Наема ми беше повече от 600 евро. Ток, вода, газ, парно, данъци, осигуровки...по-скъпо е! Положението в момента е много зле. Ако си мислите, че в Гърция няма гладни и бедни ГЪРЦИ - жестоко се лъжете. В България в момента е къде къде по-добре и време да престанем с този Нане-Вуте манталитет. У нас много от пенсионерите работят. Гледам по градинките пълно с майки с деца и пенсионери. Едните излъчват радост и другите спокойствие. Да са ни живи и здрави и да си помагаме!
19
0
 
11
 
! Отговори
Крадат МИлиарди у BG преди 6 години
През 2012 година посещавам наши колеги в Кишинев ..Едната началничка реве за гърците со сълзи..ДОбре бре вие сте два пъти доктор на науките и земате около 300 евра/много било/ там един наш колега един път доктор получава над 12 000 евра.При същите цени ..ГЪрция заедно с Турция бяха най бедните държави около 1980 година ..Милиони не знаеха да четат и пишат НИе във СИВ бяхме много напред тогава.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питаш ли нашите които карат месеца със 180 лв как живеят? Тия изобщо не ги съжалявам. Като искат да дойдат тука и ще са по-добре.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей толкова български пенсионери, като на снимката, ако излязат пред Народното събрание и минималните пенсии ще станат 500 лева
16
0
 
15
 
! Отговори
БАН преди 6 години
Ако тяхното се оценява на нищета, то тогава в България спокойно може да му казваме - геноцид на българския пенсионер.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция винаги е била бедна и само помощите от Европа и заемите на правителството осигуряваха изкуствен растеж. Държавата фалира и ще вземат нормални пенсии.
14
0
 
15
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
Ние у БГ сме си супер -80? на месец и ларш, ларш...
13
1
 
17
 
! Отговори
Българка преди 6 години
В гърция 8 от 10,а в България 10 от 10 живеят в нищета(нямам предвид пенсионерите от бившия партиен елит).
12
8
 
13
 
! Отговори
до скарлет преди 6 години
Прав си,гръцкия пенсионер от еврозоната е докаран до нищета с 600 евро,а великия руски пенсионер от рублозоната взима 10 000 рубли на месец и живее като цар,само черен хйвер и премиум боряшник.Във Франция,Холандия и Германия,там пък пенсионерите ядат камъни от глад,мани.А Евроазийския съюз,живот,казакстанеца е най богатия пенсионер в света.
11
7
 
10
 
! Отговори
Скарлет преди 6 години
Ако все пак има някаква дефиниция на ставащото в цялата евроэона, това е да рецудираш човешкия живот до битка эа ОЦЕЛЯВАНЕ!!! ЕС и европейските корумпирани лидери, докараха милиони човешки същества до ръба на ПРОПАСТТА!!!
10
20
 
13
 
! Отговори
ким сун преди 6 години
Като се почне една,колко взимали българските пенсонери.Ами колко да взимат като навремето са плащали по 5 лева осигуровки и след разпада на великия Съвтцки Съюз парите им изгоряха.Гърка на времето е плащал по 300-400 евро осигуровки най малко на месец,не две евро.Ама те са нямали комунизам и сега нямат.В Гърция братушките не вървят.
9
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо да ги съжалиш гръцките пенсионери с 650 евро средна пенсия. А какво да кажат българските с 140 евро?
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Осем от десет пенсионери в Гърция стигнали до нищета"......Така е като хранят внуците - що бозаят до 20 години и повече.
7
2
 
37
 
! Отговори
cinik преди 6 години
Малии живи да ги ожалиш, как ли живеят с 600 евро пенсии горките и то при условие,че лекарствата и част от храната са по евтини от бабуинстан....
6
6
 
17
 
! Отговори
Швайца преди 6 години
Продължение:и как да се застъпи човек за подкрепа на хората в нищета при положение че в този пакет са включени и "роми" и "бежанци".Но политиците хитро ги държат и размножават, за да може средната класа в никакъв случай да не се застъпи за финансиране и подпомогане на бедни.По-добре да подпомагаме банкери и тарикати в цяла Европа за да осигуряват работни места и просперитет, като закриват при възможност работни места и карат скъпи коли.Това е Европа на просперитета и мизерията врата до врата
5
1
 
29
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
В началото на кризата гръцките пенсионери вземаха най-високите пенсии в Европа,а в тази държава потънаха десетки милиарди европейски пари за инфраструктура. Половината ги откраднаха. Оказа се, че гръцката данъчна система не работи и събира не повече от 20% от годишните данъци. Дойде Видовден и така ще е занапред. Мен ми е мъка за българските пенсионери, 90% от които живеят в унизителна нищета. Българската трагедия е много по-страшна от гръцката. Отново добра публикация г-жо Василева, благодаря!
4
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минималната пенсия в Гърция, е 800 евро. А цените като у нас, номв евро. Значи зимат еквивалента на 800 лева. Когато стигнат положението на тиквените поданици, с пенсия от 150 лева, тогава да реват. Но няма да паднат толкова, защото биха изринали наглата и некадърна герберска хунта.
3
6
 
33
 
! Отговори
Швайца преди 6 години
Помнете ми думата, не в България пенсионерите ще получават някога нормални доходи, а всички пенсионери в Европа ще стигнат до положението на нашите. Вчера гледах едно предаване за мизерия сред пенсионерите в най-богата област в Германия - Бавария. Стари бабки обикалят улиците да събират бутилки да има какво да ядат. Проблемът е че сития на гладния не вярва и в цяла Европа се говори само за подпомагане на бизнеса и никой не се застъпва за най-уязвимите и зависимите.
2
0
 
51
 
! Отговори
перо преди 6 години
Нищетата на гръцкия пенсионер - несбъдната мечта за българския.
1
1
 
43
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Ще го повярвам това само когато гръцките пенсионери почнат да идват към България за по-високи европейски пенсии.