Джихадистите правят своя държава на Балканите

"Вечерне новости": В 64 селища се живее, както ИД заповядва
19 юни 2017 09:52, Елка Василева
47
Джихадистите правят своя държава на Балканите
Снимка: архив, Reuters

В Босна и Херцеговина, близо до границата с Черна гора и със Сърбия, нараства броят на ислямските екстремисти.

Над 5000 души, свързани с Ислямска държава, се намират в Босна и Херцеговина. Броят на тези терористи се увеличава от ден на ден. В момента те се крият зад десетина ислямски екстремистки организации, седем от които са в черния списък на Съвета за сигурност на ООН. Това казват пред сръбското издание "Вечерне новости" представители на службите за сигурност, които действат в Босна и Херцеговина.

Още по темата

Те твърдят, че на територията на тази страна са се появили 64 селища, практически изолирани от света, където се живее "така, както Ислямска държава заповядва".

"В тези селища има близо 40 000 души, като мнозина са индиректно свързани с екстремистите. В Босна и Херцеговина има много завърнали се от войната в Сирия, шестима затворници от "Гуантанамо", които са пристигнали в Босна и Херцеговина за ресоциализация. Районът от Нишичкото плато до Илиджа в Сараево е особено опасен, там са онези, за които Ислямска държава е светиня", казаха от босненските служби за сигурност.

Според анализатора Джевад Галияшевич голям проблем представляват и фондациите, зад които се крият фанатици, както и медиите и сайтовете, които ги подкрепят. По думите му за тях "е идеална границата със Сърбия и с Черна гора, където граничните пунктове са покрити", но не зелената граница в планината.

Според експертите по въпросите, свързани със сигурността, борбата срещу ислямистите трябва да бъде непрестанна, сериозна и с голяма посветеност.

В Сърбия опасността от ислямския екстремизъм се приема на сериозно. За това свидетелства и процесът пред Специалния съд в Белград срещу седем души, обвинени, че са участвали във въоръжени акции на Ислямска държава, както и че са организирали и финансирали заминаването на граждани на Сърбия и други страни в лагери за обучение в Сирия, а след това и включването им в боеве.

Галияшевич отбелязва още, че има много спящи клетки на Ислямска държава, които във всеки един момент могат да се активират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 38Немога да се съглася, че атентатите на джихада ислямски се оправдава с това че някога европейските страни колонизирали техните държави.По тази логика след като България е бмила 500 години под турско робство, и ние ли да се препашим с колони от взрив, да грабнем ножовете и да отиваме да колим хората в Турция. Предполагам че на никой българин не му идва тази мисъл в главатаТова е тяхната природа. Както *** немогат без да крадат, така и арабите немогат без да убиват
42
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кой раздроби сърбия , кой създаде босна и херцеговина , питам аз , и кажете пак путин ли ви е виновен , ако не беше путин исляма щеше да е превзел целия свят до сега
41
0
 
1
 
! Отговори
Биг Бенд преди 6 години
До АнонименМъко порязана! Човечно...значи с ханджара по кратуната ислямистка..
40
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИСЛЯМИСТИТЕ ЩЕ ВЛЯЗАТ В БЪЛГАРИЯ ОТ ЗАПАД. НАЙ-НАПРЕД В СОФИЯ. А ТЕЗИ В МЛАДОСТ ЕДИН МЕСЕЦ НЕ СА СЕ КЪПАЛИ?
39
2
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Запада има удивителната способност сам да си създава проблемите, които после се чуди как да реши ! Не е ясно и изобщо на колко още народ трябва да му се полагат китки и палят свещи доката управляващите схванат това !
38
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бехте се държали човечно с теси хора, сега нямаше да могат да ги настройват някакви *** срещу вас...Но не... искахте да ги унижавате, да ги малтретирате, да ги оставяте безработни, да ги претопявате, да няма живот за тях... после ги трепахте във войни, използвахте ги за жива сила във вашите собствени войни...И сега някакви *** се опитват да влизат там и да им промиват мозъците с глупости.Жалкото е, че успяват... но успяват, благодарение на това, че сте създали благоприятна почва.
37
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече го казаха преди мен - дет' стъпнат "демократизаторите" остават руини..и алаходупни "клети бежанци"....само що забравят Албания? Там и без туй е още 17 век.Започвам да си мисля, че една война ислям - християнство - ще изчисти плевелите!
36
2
 
36
 
! Отговори
практичен преди 6 години
За И.Д е нормално да завземат територии от Европа ,защото те поставят началото на ислямизацията на континента.За всичко са виновни ЕС.Меркел заслужава да и пуснат един взвод от И.Д ,че да я видим тогава.С толеранс към и.з.родите няма да стане.НАТО къде са? Ние с нашата"армия" къде сме? А децата ни.....?
35
0
 
27
 
! Отговори
Bloody преди 6 години
Амиии освен да благодарим за неприятната новина, защото само се съобщава (да има новина) обаче мерки така и не се взимат...
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен бай х...... утре други ден ще влизат в бг в бг има нация които са изолирани като на ромите и турците те ще са първите няма да се включат всички но 30 процента е гаранция
33
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СПЕТЕ ОФЦЕ, СПЕТЕ. И СЕ ОБРЪЩАЙТЕ НА ДРУГАТА СТРАНА , КОГАТО КОЛЯТ ТОЗИ ДО ВАС.1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ОТ КОИТО 700 ГОДИНИ ПОД РОБСТВО.И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ - БЪДЕТЕ ФОРУМНИ ГЕРОИ, НО КОГАТО ИМА ПРОТЕСТИ НЕ ХОДЕТЕ НА ТЯХ - ЗАЩОТО НЯМА СМИСЪЛ И ВИ МЪРЗИ.
32
2
 
9
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 6 години
Ама какви ше са?Шити или Неумити?
31
3
 
9
 
! Отговори
атомна бомба преди 6 години
от християнски екстремисти ще оправи нещата.Лошото е,че няма такива.
30
40
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ги бърка сърбите как са решили да живеят група хора в собствената си земя? Те бъркат ли се на сърбите?
29
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а в Западна Европа във Великобритания и Франция отдавна има такива затворени общности където се живее по законите на шариата и не сме е полицай да влезе там !
28
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сръбска партенка.
27
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Путин е виновен !
26
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 23 Те така са викали и след ПСВ. А във втората Германия отприщва мощ , която още е непозната на света. Тогава Германия е Европа са били в огромна криза след световна война. Представи си днес без война 70 години и с огромно количество пари...Какво може да се случи. Ще разтресат света с един замах.Малко е нелепо да плюеш Европа и да трепериш от банда банани. ***.
25
12
 
26
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Важно е стрикно спазване на евро атлантическите ценности
24
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тук си имаме комитети и организации, които ги защитават. Съдят всеки, който е дръзнал да говори против ислямския тероризъм. Получават огромни суми за писане на доноси, включване в антидемократични списъци и пр.