Дрога, шуробаджанащина... но сега Албания има шанс да се отърси

Еди Рама – лидер с пробивна сила и стремеж към модернизация
27 юни 2017 21:57, Елка Василева
27
Дрога, шуробаджанащина... но сега Албания има шанс да се отърси
Еди Рама. Снимка: Reuters

От години корупцията, наркотиците и бедността парализират Албания. След изборите в неделя обаче има надежди: страната разполага с всички шансове да излезе от бъркотията и да стане за пример на Западните Балкани, пише Дойче веле.

Досегашният премиер на Албания Еди Рама е безспорният победител на изборите, които се проведоха в неделя. Той постигна блестящ резултат за своята Социалистическа партия. Същевременно най-важната опозиционна формация - Демократическата партия - претърпя сериозно поражение.

Еди Рама дори вече не се нуждае от досегашния си коалиционен партньор - Социалистическото движение за интеграция. Избирателите отново му гласуваха доверие и го възнаградиха с абсолютно мнозинство в парламента. Те са уверени, че досегашният премиер може да води Албания напред. В негово лице албанците виждат лидер, който въплъщава в себе си пробивна сила и стремеж към модернизация. И те го харесват именно заради това.

Еди Рама успешно комбинира албанския национален фолклор с европейската откритост. Той дава надежди както на своите сънародници, така и на европейските си партньори и кредитори. Сега обаче трябва да докаже, че ще успее най-сетне да отведе Албания в Европа.

Корупция, дроги, шуробаджанащина

Еди Рама е изправен пред тежки задачи. През последните години много от планираните реформи бяха забавени, защото двете големи партии се блокираха взаимно. Сега на практика Рама има пълната свобода да ги осъществи. Албания се нуждае спешно от тях.

Корупцията, наркотиците и бедността парализират страната. Хиляди албанци са стегнали куфарите си, за да търсят щастието си някъде в чужбина, тъй като не виждат никаква перспектива у дома.

Агендата на новото правителство е дълга, но ясна: трябва да се проведат правосъдна и икономическа реформа, да се поведат решителни битки срещу шуробаджанащината и производството на наркотици, както и да се предприемат сериозни стъпки срещу религиозния екстремизъм. Именно това са и изискванията на международните кредитори и на ЕС към балканската страна, която е кандидат за членство в ЕС от 2014 година.

През последните години ЕС и особено Германия подкрепяха стабилно Албания. Сега обаче те очакват видим напредък. За разлика от някои съседни страни от Западните Балкани в Албания ЕС все още се радва на голямо доверие. Еди Рама също не е проиграл доверието на партньорите. И това са добри предпоставки за идните месеци и години, които новият стар премиер трябва да използва.

Сега Албания разполага с всички шансове да излезе от бъркотията и да се превърне в модел за подражание на Западните Балкани.

За тази цел обаче трябва да се провежда политика, която да се основава единствено на върховенството на закона. Само тогава икономиката ще може да се развива добре в дългосрочен план. Само тогава хората ще искат да градят бъдещето си в собствената си страна, а не извън нея.

Ниска избирателна активност

Изборите в Албания преминаха изненадващо гладко и спокойно. И това е забележително с оглед на дългогодишните вътрешнополитически препирни и продължилия седмици наред опозиционен бойкот на парламента. Избирателната активност обаче беше рекордно ниска. Възможно е това да се дължи на големите жеги или пък на Рамадана. Говори се, че вина за това имат и остарелите избирателни списъци, в които все още фигурират много междувременно починали избиратели. Впрочем, новото правителство трябва да предприеме решителни стъпки и в това отношение, защото през изминалите години имаше много манипулации с избирателните списъци.

Сега е важно и друго: победената опозиция трябва бързо да започне да води съдържателна и силна опозиционна политика. Демокрацията има нужда от активна и конструктивна опозиция по отношение на предстоящите реформи, както и от демократичен контрол на победителите от Социалистическата партия.

А дали въпреки болезнените реформи диалогът между премиера Еди Рама и встъпващия в длъжност на 24 юли президент Илир Мета ще бъде успешен? До деня на изборите двамата бяха върли противници. Сега обаче те трябва да покажат, че демократичните институции могат да функционират успешно дори и когато са ръководени от бивши съперници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: Албания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
3
 
! Отговори
вмро преди 6 години
албанския език е корена на индоевропейските езици тоест най-стария език на европейския континент...доста глупости прочетох тука но за съжаление истината е че те са много честни и верни хора... ако имаш верен приятел албанец никога няма да те остави в кал, дори и да го плати с глава това пак ще те помага... но и не харесват много много да ги закачват, имат гордост и морал...
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нас ни измъчват същите неща, но няма да се учудя ако Албания ни изпревари в развитието си. Те и за Румъния разправяха, че е много по-зле от нас ама сега я ги вижте колко дръпнаха напред. Нашите муТро-маЕмуно-мафЕоти като не стават така ще е.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същите като нас, само мафията им е по-добра от нашата. Друга разлика не виждам. Не броя религията
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Агендата на новото правителств" даже и за преводачи не ставате, камо ли за журналисти!
13
4
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Щом "Дойче веле" го казва няма начин да не е истина ! :)Който си е имал работа с шиптъри знае колко пари струват гръмките евроатлантически приказки на 'Дойче веле" ...
12
2
 
4
 
! Отговори
Палмето преди 6 години
Този бил някакъв си далечен братовчед на Ценко Чоков,само че още се пази в обществена тайна.Разчитат на това че не си приличат токова много по мутрите,и за това не се разгласява.Ама кат ги гледам ....та малко се позамислям.Арнаути.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия са едно от двете най-долни племена по тая земя (араби, турци и гърци минават за селски тарикати пред тях). Същинското олицетворение на white trash -бяла ***. Отдавна са докарали комплекси за малоценност на италианската мафия. И езикът им е един грозен, противен, по-дразнещ и от иврит.
10
2
 
8
 
! Отговори
мунчо преди 6 години
Все едно, чета статия за България...
9
1
 
11
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Абе, те и за България така разправяха при кабинета ББ 1.
8
7
 
20
 
! Отговори
Хермън Гьоринг преди 6 години
Така е когато запада командван от оцелелите юдеи спря Сърбия от унищожение на Албанския тумор - нека им е сега на западняците - нека по често чуват "Алах Акбар" в центъра на главните си градове.
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Албания е европейският Афганистан
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забележете визуалното сходство на тоя с нашта тиква.
5
5
 
14
 
! Отговори
Притча за Балканите преди 6 години
Велика Албания граничи с Велика Македония, Велика Гърция и Велика Черна гора. Велика Македония е между Велика България, Велика Сърбия, Велика Албания и Велика Гърция.Велика България се дели на Велика Тракия, Велика Добруджа (която е до Велика Румъния), Велика българска част от Македония и Велико Шопско.Велика Тракия се дели на Велика Бургаска област, Велика Старозагорска област и Велика Пловдивска област. Част от Велика Пловдивска област е Велика община Костандово, включваща Велико Костандово
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно виждам Тиквата, ама все още не се е оял.
3
1
 
9
 
! Отговори
Поправка преди 6 години
На книжовен български е правилно да се пише "Аджентата", а не "Агентата"!(майтап бе, някой без чувство за хумор да не се впрегне сега!)
2
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак държавния либерастки буламач дойче веле с гьобелсовата си пропаганда. Добре че проверих първо източника за да не си губя времето да чета статията. Не чета статии от про-мюсюлмански медии, които плюят нормалните страни и правителства и възхваляват Меркел, Макрон, гейовете, мюсюлманите и проваления мултикултурализъм. Дори Америка не приема "бежанци" и хора от "религията на мира". Това го правят само зомбитата от ЕС.
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Албанският Бойко Борисов.