80% от македонците: Важно е да се подпише договорът с България

Най-големи са симпатиите сред гражданите на Македония към Сърбия
6 юли 2017 10:25, Елка Василева
91
80% от македонците: Важно е да се подпише договорът с България
Снимка: архив, Reuters

Осем от десет македонски граждани виждат враг в някоя от съседните държави. На въпрос доколко добросъседските отношения са важни за Македония 58,4% отговарят, че те са много важни. Това показват резултатите от анкета на телевизия Телма и Македонския център за международно сътрудничество, проведена по телефона в периода от 27 юни до 3 юли върху представителна извадка от 1000 души.

Македонските граждани имат най-големи симпатии към Сърбия, като 44,3 процента са отговорили, че тази съседка е най-приятелски настроена към Македония, показва анкетата.

Много по-малко имат такива чувства към Албания - 14,8% и България - 11,2%.

Не са малко онези /17,9%/, които са на мнение, че нито един съсед не е приятелски настроен към Македония, отбелязва Телма.

Още по темата

На въпрос коя съседка е най-неприятелски настроена към Македония 59% са отговорили, че това е Гърция.

Само 3,1% смятат България за най-неприятелски настроена към Македония съседка.

На въпрос какво пречи за по-интензивното сътрудничество между Македония и България 30,5% са отговорили, че това са теснопартийните интереси на лидерите на двете страни. Почти идентичен е процентът на хората, които смятат, че пречка е различното тълкуване на историята. Онези, които са на мнение, че с България съществува историческо неприятелство, са 24%.

Цели 80,2% обаче са отговорили, че е изключително важно да се подпише договорът за добросъседство с България.

Анкетата сочи още, че гражданите имат най-малко предразсъдъци към България - 4,7%, а най-много предпразсъдъци имат по отношение на Гърция - 41,5%, след това към Албания - 21,5%, а към Косово и Сърбия - около 7%. Те най-добре познават историята и културата на Сърбия - 47,4%, след това на Албания - 16,5%, на България - 8,3%.

13,7% от анкетираните са отговорили, че не познават историята на нито една съседка на Македония, пише БТА.

Изявлението, че "всички страни в региона в значителна степен споделят обща история и култура" е възприето позитивно от 41,6%, а негативно от 58,3% от анкетираните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ Много време ти трябваше да го намериш и да го прочетеш,клишето . А защо ли точно ,,фалангата ,,е била само от траки ? Предположени е това ,предположение онова . Щото извън клишето има сведения , че народа на Македон са траки .И затова Филип подпуква ,,гръцките градове,, . Чети Кито ,чети!
31
1
 
19
 
! Отговори
НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ преди 6 години
Това е много пространствена тема и не трябва да отегчаваме публиката, но постепенно всички ще разберем, че в Скопие /държава Македония няма - има ФИРОМ/ КРАДАТ и от древната история на Гърция, и от нашата /в по-късните векове/. Днес Македония е географско понятие и няма македонски език, както няма австрийски, или австралийски.Има разбира се ''македонски'' /юго-западен/ стандарт на българския език и прекрасни песни. За тези, които ще ме приемат за радоотстъпник - прадядо ми е от Солун, а аз БГ
30
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Какъв,, превес,, да вземе България като е последна дупна на кавала . Та те са къде,къде преди нас . И по стандарт,икономика ,пари ,заплати . България катастрофира,на прага на унищожение със загиващ етнос ,щяла да вземе ,,превес,, . С какво да вземе превес . С един назначаван за министър - председател човек със психически отклонения, с помятани насам -натам индивид с фалшиви дипломи, потомци на БКП .С рухнала и унищожена икономика .
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми се иска, но се съмнявам, че този договор ще се подпише. Поне във вид, изгоден за България. В Македония тече злостна, гнъсна руско-сръбска кампания, да ти щръкне косата чак. То не са епитети, обиди - ***-татари, мел..зи, фашистки окупатори.., пък неофициалните по форумите не може и с многоточие да ги цитира човек. А към 25 - не само влияние, БГ има дълг към кпаметта на стотиците хиляди българи, оставили кости за македонската кауза, но и милиарди са похарчени за тези "братя"
28
3
 
6
 
! Отговори
ПТОЛЕМЕЙ ФИЛОПАТОР преди 6 години
''''' Аз като наследник на Аргос и Аргеадската царска династиа..съм Еллин по Род и коляно..Моят ПРА ПРА ПРА ДЯДО--АЛЕКСАНДЪР 1, БЕШЕ ШАМПИОН НА ОЛИМПИИСКИТЕ ИГРИ В ЕЛИС И ОЛИМПИА, ПРЕДИ 180 ГОПДИНИ (504 Г. ПР. ХР.)..АЗ ЩЕ ОТМЪСТЯ НА ПОТОМЪКА НА КСЕРКС--ДАРИИ ВТОРИ, КАКТО ЛЕОНИД СРАЗИ КСЕРКСА, ТАКА АЗ ЩЕ ГО СРАЗЯ, И ЩЕ ИЗГОРЯ ПЕРСЕПОЛИС, В ЗА ОТМЪЩЕНИЕ НА ПОРУГАНАТА АТИНА ОТ 490 И 480 Г. ПР. ХР. '''''ДУМИ НА АЛЕКСАНДЪР ТРЕТИ ВЕЛИКИ, СИН НА ФИЛЛИПОС, СИН НА ОЛИМПИА МИРТАЛЕ..
27
3
 
6
 
! Отговори
НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ преди 6 години
1.Не са били тракийски народ, говорели са диалект близък до този на някои елински полиси в Пелопонес. Много добре знам какво е Елада и какво е Гърция и защо Християнството бяга от думата Елада и налага Гърция. Дълго време се е мислило, че ''македонос'' означавало - високи хора, но не са намерени скелети на високи хора. След време се налага предположението, че са живеели малко по-нависоко /по хълмовете и планините/ в сравнение с другите /предимно край морето/ и за това името ''македонос''
26
2
 
10
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Телма е телевизия под контрола на новите управляващи които до преди месец бяха опозиция а именно сърбо-комунистите от СДСМ и е спонсорирана от Сорос... Те се надупиха първо на албанците след това на гърците а сега и на българите... А сърбите при тях са категория сами за себе си. Така че няма нито грам истина в тези поръчкови анкети. Вече три седмици Заев мълчи какво ще има в този договор. От какво се страхува че кулата от карти ще се срути точно пред изборите за кметове в Македония в Октомври?
25
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен25 И защо ли и пенсиите и заплатите в ,,изостаналите ,,Македония и Сърбия са поооо- големи от загиваща България . А били ли сме ги ,не били ли сме ги, ама се освободиха по рано от нас и не чакаха дедо Иван . И ние сме ги побеждавали и те са убивали наши царе в битки . И накрая дойдоха селджуците . Сиреч ,горският .
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз като чета анализи за този договор ...излиза че всичко е въпрос на разпределение на влияние . България се опитва да вземе превес над изостаналите Македония и Сърбия , като натиска да стане на нейното. Дано освен историци в правителството има и хора да мерят от кое какво би станало след 20 години. Това е по важно от постоянното ровене в историята.
23
2
 
20
 
! Отговори
хах преди 6 години
Искам да видя пак изказвания за "братята сърби" и как били по-качествен материал от нас...Май доста хора забравят, че сърбите където сме ги хванали, там сме ги били. В резултат обаче не и без помощта на другите "братушки" ни отцепиха една територия завинаги. Но както виждате всичко се връща. Сърбите вече си имат косоварци, сега ще си имат и македоно-албанци :)
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Тъй ,тъй .Някак си по цивилизовано е да лочиш алкохола от легени или да биеш шута на чистачката в главата,хеле пък да обикаляш гол и надрусан целият Слънчев бряг .Какви прекрасни ,,ценности ,,освен из..врат..енията и содо..ми..ята .
21
1
 
5
 
! Отговори
Булгаропитек преди 6 години
"Македонците за нищо не стават,те изобщо не ни харесват."БУАХАХАХАХАХАХА
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клети, клети македонци... Но не са виновни хората, толкова време ги тровят и манипулират. Аз също смятам, че такъв договор трябва да се подпише, естествено, с разумни компромиси.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ Тя ,,древна,, Гърция е била Елада ...ама нейсе . И дали не са ли били македоните ,тракииски народ ?
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16А трето е да имаш цяла рода простти пияни агрономи до 10 коляно . Бачкали цял живот без пари в казарми и заводи и умиращи в бедност . Величие голямо :)
17
3
 
18
 
! Отговори
Деян преди 6 години
Македонците за нищо не стават,те изобщо не ни харесват.Защо въобще е нужно да се подписва такъв договор въобще,при положение,че той няма да се спазва от тяхна страна и е изцяло в тяхна изгода.Евентуално след време да влезнат в ЕС и НАТО.Въпросът ми е следният:Те биха ли направили същото заради нас.Отговорът е твърдо:НЕ
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12 Друго си е да имаш в двора ,,веселяци ,,дву и три поло...ви ,гендери и всякякви из..врат.еняци и наркомани . Да плюеш Бога и да се гавриш с вярата на хората ..И задължително ,,бежанци ,, ....
15
2
 
18
 
! Отговори
НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ преди 6 години
Когато коментираме Македония, не трябва да гледаме само 19 и 20 век, а 24/25 века назад. Древната Македония гърците никога няма да я дадат, както и ние не трябва да даваме да ни крадат Климент, Наум, Самуил, Григор Пърличев, братя Миладинови и т.н. Тези около Вардар тотално са превъртели, основно към мегаломания. Когато става въпрос за отношението към нас, то най-лесно се обяснява със закона за дивергенцията; отделили са от братята си и за да покажат, че са прави /предимно на себе си/ плюят
14
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този от Банкя, продава на Македония историята ни и признаво ,,македонската нация,,. Одуписе на на Турция,сега на Македония . Ей затова някой му ,,печели ,,изборите и го държат на власт .
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тия руснаци! Стига с тия опорни точки! България за вас е нищо, стига да си заработите дневните.Наведохме се вече и на макетата, само и само да изпълняваме каквото ни наредят от Ес.