Три труса край Македония

Могат да дадат отражения и у нас, смята специалист
8 юли 2017 12:30, Петя Славова
11
Три труса край Македония
Снимка: Reuters

Нови трусове край Македония. Земетресение с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер е регистрирано малко след полунощ. 

Епицентърът е бил на 11 километра  североизточно от Охрид.  Тридесет минути по-късно е усетен втори трус със сила 2,7. Последвал и трети - с магнитуд 3,7 по Рихтер, съобщава Нова тв. 

От средата на юни в района на Охридското езеро са регистрирани повече от хиляда труса като най-силният -  от пета степен, предизвика леки щети.

Според проф. Росен Недялков, преподавател в катедра "Мирелагия, петрология и полезни изкопаеми" в СУ "Климент Охридски" покрай тези слаби земетресения има възможност разместването на земните пластове в района на Охрид да даде отражения и в България.

Той допълни пред "Фокус", че газовете, които са се освободили от земните недра в местността Дувалото в Охридско могат да представляват опасност за населението само, ако са в големи количества, но за този район няма такива сериозни данни.

"Нещата са доста комплексни и, както знаете, и ние в България си имаме земетресения недалеч от Македония. По цялата долина на Струма има разломи, които имат земетресения и те се следят от нашите специалисти от Геофизичния и биологически институт на БАН. В това отношение ние си имаме проблеми, свързани с тектониката, но от 12 млн. години насам не сме имали никакви вулкански прояви, така че, що се отнася до вулканизъм едва ли има опасност", коментира проф. д-р Росен Недялков.

Той допълни, че тези трусове са една последователност от епицентрове, които са се натрупали откакто се следи сеизмичната активност в района.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: македонияземетресение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
спрете фаровете преди 6 години
засекли са максимално допустими земетресения в региона максимум до 9.2 по рихтер край Велес ..визират други чак до Италия и СофияИскат повече руско говорящи туристи край ОХрид..Успокоявали с церковно славянски руски диалект Природата
8
0
 
0
 
! Отговори
Не на магистралите преди 6 години
съобщава се за тежко увредени зони по цялотото протежение на тн магистрали от режещо пресканиращи извънземни оръжия монтирани от домашните хора на автомобили../скенери вместо фарове жълти/ вероятно извънземни духове ще почнат д а проникват с милиони през огромните тунели пробити от скенерите и фаровете/Визират широки много лентови пътища вкл Тракия ,МАрица, струма ,в гърция ,в турция и мостовете на Босфора.Твърдят че Югославия е разрушена както германия след направата на МАгистрали..
7
0
 
1
 
! Отговори
първи данни преди 6 години
От проучвателните ОХридско КО селски трусове се установи че МАкедония е част от БЪлгария..Част от нея е в ГЪрция и има огромни проблеми заради проникнали черни масови убиици през трудно охранявана зона по линиамента на вардара.
6
0
 
0
 
! Отговори
ГАсете фаровете преди 6 години
Анализи на подобни множествени земетресения в Италия подаде същата причина с бели режещи високо радиоактивни скенери монтирани на автомобили се разрушава специфична защитна охрана на важни територии.Движението с включени фарове денем е ЗАБРАНЕНО.ОБлъчването с високо вредни радио активни скенери/лумунисцентни/ е НЕДОПУСТИМО..РАдиоактивни са лед скенерите,ксеноновите скенери, живачните скенери/ много тежки вреди нанасят тн"лазерни фарове" монтирани на BMW i други..
5
0
 
0
 
! Отговори
Увредили защитата преди 6 години
Ето какво повишава рязко риска от земетресения вкл катастрофални .Домашните хора са принудени с стотици милиони автомобили денем и нощем д а увреждат тежко земята и атмосферния океан .Много вредят бели високорадиоактивни скенери монтирани вместо доказано безопасни жълти фарове.Едно AUDI с нагло вредни бели скенери увреждат по тежко атмосферния океан за около 10 000 км от бомбата над Хирошима/1945/ жалва се природата..Кога ще спрат да вредят с включени фарове денем питат тези които правят земетресения.
4
0
 
2
 
! Отговори
Сас преди 6 години
Мирелагиа.Що е то.
3
0
 
3
 
! Отговори
Младши преди 6 години
Какви са тия 1000 труса- не бива да се образува нов вулкан и лавата да си пробива път??!!
2
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Какви са тия катедри,какво е това чудо_Мирелагия?Прилича ми на някаква държава.Ако някой знае какво е това ,моля да обясни.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
барем им разтресе мозъчните клетки и да почнат по трезво да гледат на нещата...ама макето гувно се родило такова ще си умре ....