Надежда за български паспорт опразни албанско село

"Не искам да паса крави, а да стана футболист" казва 12-годишният Арман
9 юли 2017 09:40, Петя Славова
96
Надежда за български паспорт опразни албанско село
Снимка: архив, Reuters

Требище е село в Североизточна Албания, изпразнено от жителите си, стремящи се да получат български паспорти, които да отворят вратата към Европейския паспорт, пише AFP.

Арман Кадриу има албанско име, но 12-годишното момче се смята за българче. "Не искам да стоя тук и да паса кравите. Искам да стана футболист", заяви той, покрит в пот, докато подритва топка по прашния път на селото в региона Голо бърдо.

"В Англия, това е възможно с български паспорт", заяви той, превключвайки езиците: "Довиждане", казано на чист български, предава "Фокус". България и Албания не споделят обща граница.

Албания, която не е член на ЕС, където законът за малцинствата се обмисля, не признава българите за малцинствена общност, за разлика от гърците, македонците, сърбите и черногорците. Но етничността на исторически славянско говорещите общност на албанския изток е спорна – съседна Македония ги смята за македонци.

Но според Държавната агенция за българите в чужбина, която им помага да получат паспорт, български семейства живеят на територията на Албания от пети век насам и техните наследници са членове на диаспората.

Няма официална статистика, но българските организации в Албания изчисляват, че има 100 хил. такива наследници. Европейският парламент изглежда съгласен: през февруари той поиска от Тирана правата на хората от български етнос в Преспа, Голо бърдо и Гора да бъдат защитени от закона и да бъдат пазени на практика.

"Препоръката дава нова надежда. Всеки ден поне седем-осем души питат как да получат български паспорт", заяви Хаджи Пирущи. Той е председател на асоциацията "Просперитет Голо Бърдо", който дава сертификати за български произход и е призната от правителството в София.

Требище е сънено място. Няколко мъже прекарват деня си на терасата на бар „Демокрация“, докато другите работят на полето. Младите хора пътуват по три км., за да достигнат до Македония, където имат временна работа. "Някога селото имаше 6000 жители, но повече от 2500 напуснаха преди четири-пет години, когато получиха възможността да се възползват от български паспорт", посочи местният жител Тахир Мучина.

Откакто България се присъедини към ЕС през 2007 г. гражданите ѝ могат да работят и да обитават Съюза, като последните ограничения бяха премахнати през 2014 г. Мучина заяви, че и той "се оглежда" за паспорт, както е неговата съпруга и три деца. Няма значение, че България е най-бедната страна в ЕС. Гледана от Требище тя е портата към Германия, Англия или към друга обетована земя. А в интерес на България е да обяви тези хора за свои.

"Това съвпада с българската политика по Македония и македонците, които също имат достъп до българско граждани, защото на тях се гледа като на етнически българи", заяви експертът по Югоизточна Европа от Университета в Северна Каролина Димитър Бечев.

Той добави, че българските европейски депутати успешно са лобирали пред Европейския парламент да заеме позиция по въпроса. "Ако Македония бе страна членка на ЕС, нещата щяха да са други, разбира се", сочи Бечев.

"Топонимията, запазването на архаичен български език и местния диалект и традиции са доказателство за българския характер на тези региони“, сочи българското правителство. Самите жители на Требище заявиха, че се смятат за българи и сочат, че говорят български в семеен кръг. „Живея в Албания, но произходът ми е български", заяви 60-годишният Гани Шахини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
19
 
8
 
! Отговори
do makedonecot преди 6 години
Умишлено не признава България македонското малцинство,защото се страхува какви ще са последствията . За това е и тази брутална пропаганда и асимилация към македонците .Ще се разбере истината, която дълги години е била изопачавана . Има много хора със македонско самосъзнание в България .но както има една песна "Македонец българин не става "
61
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До makedonecot 66 Защото от България са отнети територии,на които живеят хора с български корени,а не обратното.България не е отнемала ничии територии и както се казва,граничи със самата себе си.Сега ясно ли е?
60
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До makedonec 67 Бъркаш народност с нация и държавност,това са различни неща.Едно е държава и нация,а друго е население,което е част от една държава и говори на диалекта на езика на тази държава.От българската област "Македония",Коминтернът сътвори"македонска нация и език",а през 1992,стана държава,за да се отдели от руската ***-Сърбия,след разпадането на квазидържавата Югославия.
59
11
 
5
 
! Отговори
makedonec преди 6 години
do 65....kako be bratko nema makedonci vo bugarija>>>>pa aj otidi vo pirinska makedonija i prosetaj po gradovite i selata i prashajte gi lugjeto sto se po nacionalnost i ke vidish...CISTI MAKEDONCI
58
10
 
3
 
! Отговори
makedonecot преди 6 години
jas ne razbiram zoshto bugarija ne gi priznava makedoncite kako narod,nivniot jazik i malcinstvoto makedonsko vo bugarija????jas sum makeddonec i sto e problemot????
57
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 44 Защото от България са отнети земи,а не от "Македония",която е държава от 1992 и етнос от 1945,та по това време не е имало "македонска нация".Няма как да има такова малцинство у нас!!!!
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен39 Просто,изгодата ги е накарала да се върнат към своите български корени.Те личат в тяхния говор,има много български думи ,в традициите им,въпреки исляма,който са приели.
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен58Напротив,ако се наречеше"българин",сърбоманите в титова Югославия го спукваха от бой и го хвърляха в Голи оток,избиваха хора по времето на Кървавата сърбизация в кралство Югославия,също.Но не можаха да унищожат българщината в БЮРМ и до днес.
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 58 Кърдският народ е стар народ и има своя история,докато "македонската нация" е измислена с декрет от Коминтерна през 1945,а "македонскана държава"е създадена през 1992.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Рикиджия59 Това са лични съдби,не ги бъркай с поведението на цели народи.На мен може да ми е симпатичен един "македонец",което не означава,че съм съгласен с краденето на българска история от скопските сърбомани ,в правителството на БЮРМ.
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 43То че си е така,така си е. *** тия русофили дето визираш и русофили не са, а прости ***-***.
51
2
 
8
 
! Отговори
Рикиджия преди 6 години
Във Великотърновския университет ВТУ имахме двама колеги - единия албанец, другия македонец, и поради факта, че всички типично по български ги изолирахме, те си станаха най-добри приятели, така че тази пропаганда с религията е за глупаците, а това сме ние Българите
50
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До всички, които казват че няма да признаят македонското малцинство , защото нямало такова .То и кюрдска държава няма, но има хора които се чувстват кюрди нали така.Преди години в България са били подложени на гонения всички македонци .Влизаха в къщите и чупеха всички плочи със македонска музика .Тази красива македонска музика беше забранена ...хората помнят А ако се наречеш македонец те спукваха от бой ченгетата . Македонците бяха подложени на геноцид чрез асимилация . Това е истината
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ODESSAДа,прав си,имах предвид в Европа.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ODESSA Тогава Армения не е била държава.Народ и държавност са различни неща.
47
6
 
2
 
! Отговори
ODESSA преди 6 години
Най старата православна държава е Армения. Ким Кардашиян идва после. *** но компенсирано от неграмотен.
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 50 В Средните векове Източната част на днешна Албания е била в пределите на българското царство.По времето на турското робство те са запазили спомена за отечеството и до Първата световна война,са се смятали за албанци с български корени.Много от тях са приели исляма.Сърбия има претенциите обаче да ги направи"сърби".Сръбското правителство настоява Албания да признае "сръбското малцинство" там,на хора,които имат български корени.Същото правят и "македонците",които наричат българите-"македонци".
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 44 Защото от България са откъснати територии,а не от "Македония",която е държава от 1992 и няма как да е имало македонски етнос тогава!!!!Това си го набий в тъпата глава и го запомни добре.Народ и държавност са различни неща.България е най-старата православна държава в света,след Византия и най-старата държава на Балканите,след Византия,с независима църква.
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Кратун В Албания живеят хора,които са католици,също.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Средните векове Източната част на днешна България е била в пределите на българското царство.По времето на турското робство те са запазили спомена за отечеството и до Първата световна война,са се смятали за албанци с български корени.Много от тях са приели исляма.Сърбия има претенциите обаче да ги направи"сърби".Сръбското правителство настоява Албания да признае "сръбското малцинство" там,на хора,които имат български корени.Същото правят и "македонците",които наричат българите-"македонци"