Надежда за български паспорт опразни албанско село

"Не искам да паса крави, а да стана футболист" казва 12-годишният Арман
9 юли 2017 09:40, Петя Славова
96
Надежда за български паспорт опразни албанско село
Снимка: архив, Reuters

Требище е село в Североизточна Албания, изпразнено от жителите си, стремящи се да получат български паспорти, които да отворят вратата към Европейския паспорт, пише AFP.

Арман Кадриу има албанско име, но 12-годишното момче се смята за българче. "Не искам да стоя тук и да паса кравите. Искам да стана футболист", заяви той, покрит в пот, докато подритва топка по прашния път на селото в региона Голо бърдо.

"В Англия, това е възможно с български паспорт", заяви той, превключвайки езиците: "Довиждане", казано на чист български, предава "Фокус". България и Албания не споделят обща граница.

Албания, която не е член на ЕС, където законът за малцинствата се обмисля, не признава българите за малцинствена общност, за разлика от гърците, македонците, сърбите и черногорците. Но етничността на исторически славянско говорещите общност на албанския изток е спорна – съседна Македония ги смята за македонци.

Но според Държавната агенция за българите в чужбина, която им помага да получат паспорт, български семейства живеят на територията на Албания от пети век насам и техните наследници са членове на диаспората.

Няма официална статистика, но българските организации в Албания изчисляват, че има 100 хил. такива наследници. Европейският парламент изглежда съгласен: през февруари той поиска от Тирана правата на хората от български етнос в Преспа, Голо бърдо и Гора да бъдат защитени от закона и да бъдат пазени на практика.

"Препоръката дава нова надежда. Всеки ден поне седем-осем души питат как да получат български паспорт", заяви Хаджи Пирущи. Той е председател на асоциацията "Просперитет Голо Бърдо", който дава сертификати за български произход и е призната от правителството в София.

Требище е сънено място. Няколко мъже прекарват деня си на терасата на бар „Демокрация“, докато другите работят на полето. Младите хора пътуват по три км., за да достигнат до Македония, където имат временна работа. "Някога селото имаше 6000 жители, но повече от 2500 напуснаха преди четири-пет години, когато получиха възможността да се възползват от български паспорт", посочи местният жител Тахир Мучина.

Откакто България се присъедини към ЕС през 2007 г. гражданите ѝ могат да работят и да обитават Съюза, като последните ограничения бяха премахнати през 2014 г. Мучина заяви, че и той "се оглежда" за паспорт, както е неговата съпруга и три деца. Няма значение, че България е най-бедната страна в ЕС. Гледана от Требище тя е портата към Германия, Англия или към друга обетована земя. А в интерес на България е да обяви тези хора за свои.

"Това съвпада с българската политика по Македония и македонците, които също имат достъп до българско граждани, защото на тях се гледа като на етнически българи", заяви експертът по Югоизточна Европа от Университета в Северна Каролина Димитър Бечев.

Той добави, че българските европейски депутати успешно са лобирали пред Европейския парламент да заеме позиция по въпроса. "Ако Македония бе страна членка на ЕС, нещата щяха да са други, разбира се", сочи Бечев.

"Топонимията, запазването на архаичен български език и местния диалект и традиции са доказателство за българския характер на тези региони“, сочи българското правителство. Самите жители на Требище заявиха, че се смятат за българи и сочат, че говорят български в семеен кръг. „Живея в Албания, но произходът ми е български", заяви 60-годишният Гани Шахини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
5
 
14
 
! Отговори
Дрангов преди 6 години
Имам много да пишувам по таа тема, но тука нема место :)
81
7
 
17
 
! Отговори
Дрангов преди 6 години
Един пример какво се случвало: Майка ми е кърстена с презиме което завършва на ОВ, исто както и дедо ми (още от турско). Отива в МВР да вади нова лична карта и на презимето и додават СКИ, т.е. става ОВСКИ на края. И така редом през годините.
80
7
 
32
 
! Отговори
Дрангов преди 6 години
Аз съм роден в Скопие и когато навърших 20тина години започнах да се интересувам от история защото намирах много български документи в наследените документи от предците ми, и от страна на майка ми и от страна на татко ми. Имам и много подалечни роднини в БГ които са дошли от Македония и те имат българско съзнание. Заключението ми е че наистина сме си били българи в миналото и толкова изкривяват историята тук, но не може да се скрие това, след време всичко ще е на виделина и ясно. Дано се обедин
79
3
 
6
 
! Отговори
... преди 6 години
До АнонименИ питам се аз леко българина гласува отново за БКП ?!?
78
4
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До АнонименИ после измислиха едни букви да заместят я,ж,ъ и други което е пълна простотия и против философията на братята. Все едно ние да си вкараме 2-3 китайски букви в нашата азбука. Но сърбите това им беше целта и донякъде успяха ...
77
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите винаги са гледали на Косово и Македония,като на територия,а хората живеещи там,като на хора от трета ръка.За БЮРМ сърбите казваха:"Що южно,то ружно",колкото по-на юг,толкова по-грозно...Днес,Белград всячески се стреми да попречи на БЮРМ да влезе в НАТО и ЕС,за да може да изнудва македонците,като стане Сърбия европейска членка,преди Македония,поне така си мечтаят...
76
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен84 Така ,насила ги накараха да се наричат титовите и българските комунисти,командвани от Коминтерна.По времето на Кървавата сърбизация на Македония и асимилация,извършена от сърбите ,бе избит цвета на хората живеещи в българската област Македония.Над милион се преселиха в майка България,прогонени и ограбени от сърбите.Затова не е чудно,че в БЮРМ останаха да живеят неграмотни ,или хора с ограничен умствен багаж.На тях е много трудно,да им обясниш,че черното е черно,а бялото-бяло.
75
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такава. Когато му забраниш песните , правото да се саопределя и не се признава мак етнос -това се нарича асимилация .Продажницитекато твоите са се определяли като българи, моите също са от там но винаги са казвали че са македонци .
74
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безнадеждието скоро ще изпразни България така че да заповядат!
73
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До do makedonecot 70 Уви,от сърбин македонец не стана,както го доказа историята.Въпреки кървавата Сърбизация на Македония,в нея българщината личи и до днес.
72
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До makedonecot Само Сталин измисляше нации и езици от нищото.Само че"бащата на народин.те" отдавна е мъртъв.
71
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ахеецот 78 Древната Македония на гръка Александър Велики,просъществувала само 15 години, няма нищо общо с БЮРМ,която е била българска област,със същото име.Тя се е простирала върху цяла Гърция и южна България,както и цялата територия на днешна БЮРМ.Затова,гърците няма да позволят в името на тази новоизлюпена нация и държава през 1945 и 1992,да фигурира думата"Македония",тъй като то ще съдържа териториални претенции.Наречете си я "държавицата край Вардар",или да си остане БЮРМ.
70
10
 
16
 
! Отговори
Ахеецот преди 6 години
Да ви кажувам,има само една свободна Мачедония, Пиринска. Другите две се под окупация...
69
5
 
7
 
! Отговори
Проверил преди 6 години
ДО 47 В ГЕРМАНИЯ ДОЙДОХА РУСНАЦИ , КАЗВАЩИ , ЧЕ СА НЕМЦИ И НИКОГА НЕ БЯХА ЖИВЯЛИ ДОРИ И В ГДР. НЕ ЗНАЕХА И НЕМСКИ ДАДОХА ИМ ГРАЖДАНСТВО СОЦИАЛ.ЖИЛИЩЕ ПАРИ И МАЛКИ ПЛОЩИ ЗА ОБРАБОТВАНЕ.
68
15
 
5
 
! Отговори
makedonecot преди 6 години
vo 21 vek da mu se negira na eden narod-nacija- jazik,ime,identitet e ramno na fashizam,e mori bugarijo clenko na NATO i na EU,bravo na vas demokratite i na vashata ,,bugarska demokratija''.....JAS KAKO MAKEDONEC JA MRAZAM BUGARSKATA ASIMILATORSKA POLITIKA--NO NE I DOBRIOT BUGARSKI NAROD..POZDRAV BRACA BUGARI
67
6
 
25
 
! Отговори
до macedonecot преди 6 години
Кой си ти че да говориш от името на хората от Пиринския край? Като те гледам как пишеш явно не си от там. Стой си край Вардаро, слушай си Лепа Брена и ни остави да си живеем живота както си искаме! Статията е за български паспорти, а не за ФИРОМ-ски. Когато хората се засилят да си вадят ваши паспори, тогава ела да се правиш на много паметен!бивш благоевградчанин
66
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има две български държави-България и Македония!
65
3
 
8
 
! Отговори
Mitko USA преди 6 години
Do makedonecot 66:Dragi mi makedonecot, ima darjavi kato America, Canada, Australia i drugi ama znachi li che te tam govoriat amerikanski, canadski i avstraliiski ezik?Istinata e slednata:Vie ne ste naslednici na Alexander Makedonski zashtoto toi e bil elin( gruk). Genetichnite DNK izsledvania pokazvat che vie ste sas slavianski proizhod. Vashiat ezik koito govorite mnogo ama mnogo prilicha na Bulgarskia ezik, i v mnogo po- malka stepen na Srubskia ezik. Haide pomisli varhu tezi neshta
64
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България трябва да спре да раздава български паспорти ту на турци, ту на албанци, ту на македонци като си въобразява че така ще преброи много българи .Няма такова нещо . Голям автогол ще си вкара с тази търговия на българско гражданство
63
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия хора наистина имат български произход.Това се знаеше още при социализма,беше потвърдено и от редица европейски учени.Това не отменя факта че с български паспорти се върти тотална търговия в околните държави и тарифите са публична тайна.Има си канали за Бг.паспорти.Така е било и още през Втората Свет.война,когато много Европейски евреи са си купували Бг.паспорти и така са отървавали концлагерите.Така че корумпираността на българските власти е пословична, и известна открай време!