Вулкан в Македония? Няма такова чудо!

В нашата част на Балканите няма вулканична дейност, казват експерти
9 юли 2017 09:55, Петя Славова
47
Вулкан в Македония? Няма такова чудо!
Снимка: "Труд"

Няма активен вулкан в съседна Македония и поне в близко бъдеще няма да има, увериха български учени, след като през седмицата македонски медии обявиха, че "единственият жив вулкан на Балканите" се е пробудил край охридско село заради земетресенията в района.

"Серията трусове, които разлюляват Охрид вече близо месец, отвориха няколко нови дупки на единствения активен вулкан на Балканския полуостров, разположен край Косел", съобщиха местни сайтове.

Зоната, за която става въпрос, е местността Дувало, популярна със своя геологичен феномен: серни газове, излизащи от дупка на повърхността с размери 30 на 50 сантиметра.

Според публикациите след трусовете от нея е започнало интензивно изхвърляне на сероводород, което предизвикало паника сред местните жители. В района даже били пратени пожарникари, за да "контролират" вулкана. Традиционно белият серен дим със силна миризма на развалени яйца пък бил заменен от "черен пушек с мирис на гума".

"Да се говори за вулкан в тази част на Балканите е просто несериозно. Това би обърнало геоложките разбирания", коментира пред "Труд" геофизикът проф. Стефан Шанов, припомняйки, че серни миризми и води има на много други места в региона: "Ако отидете на Рупите и там ще видите същото".

Още по темата

Вулканична активност може да се търси около контактите на тектоничните плочи, когато едната се подпъхва под другата, уточни сеизмологът от БАН проф. Емил Ботев. По-тежката потъва и избутва разтопените скали в мантията на дълбочина 40-50 км, при което лавата излиза на повърхността. "Такива процеси край Охрид няма, така че това не може да бъде вулкан", категоричен е ученият.

Подобни процеси обаче има на юг от нас – при островите Крит и Санторини, където средиземноморската плоча потъва под южноегейската. "В нашата част на Балканите вулканичната дейност е затихнала преди стотици хиляди години. Кожух планина, в местността Рупите, всъщност е голям кратер на угаснал вулкан. Той е на над милион години и е най-младият в страната ни", обясни проф. Ботев. Сеизмологът е категоричен, че находищата на сероводород не са знак обезателно за вулканична активност.

По думите му земетресение с магнитуд 4 по Рихтер като македонските е близо 1000 по-слабо от Пернишкото. "Обикновено трусовете с магнитуд 6 и нагоре имат силата да доведат до по-сериозни структурни изменения и да предизвикат геологични феномени – изригвания, пукнатини и т.н.", посочи Емил Ботев. Според него "македонският вулкан" е по-скоро система от микропукнатини в земята, през която от недрата до повърхността се промъкват газове.

Повечето от колегите му в Скопие също определиха твърденията като "сензация" и напомниха, че последният вулкан в страната е угаснал преди около 5 милиона години. Властите пък съобщиха, че не изключват вероятността източник на черния дим с необичаен мирис да са изхвърлени в района боклуци.

Няколко дни по-късно пред охридска електронна медия хора от селото разказаха, че преди да се появят снимките и клиповете на пушещата дупка в социалните мрежи, неизвестни лица дошли при Дувалото и запалили гуми, а после снимали с телефоните си. Местните отрекоха и твърденията да са се появили нови отвори в земната повърхност. Тъкмо обратното – преди имало повече дупки, но те били зарити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: македониявулкан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даже имат повече от един вулкан, ама пуста скромност...
11
0
 
27
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 6 години
Разбира се че е вулкан, единствения в северното полукълбо.
10
1
 
26
 
! Отговори
Моканина преди 6 години
Боже, Боже, колко мъка и простотия има по тая земя мЪкедонска......
9
0
 
34
 
! Отговори
Korean soup преди 6 години
Е как така нямало вулкан в Македония!?!? Вие сега ще кажете, че и за Големия бариерен риф от сладководни корали в Охридското езеро не сте чували. Това са все неща, за които самия Александър Македонски е писал на македонски език, докато си е хапвал в първия Макдоналдс в света - този в Скопие.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Eбaти вулкана - 30 на 50 сантиметра.
7
0
 
23
 
! Отговори
ЕЙЯФЯТЪЛ преди 6 години
Името на вулкана е Маке**гълтал. Вички знаем че именно древният антички македонски народ е изобретил вулканите, а след това исландците са откраднали македонското изобретение и са си присвоили историята и начинът на наименоване.
6
0
 
34
 
! Отговори
Един преди 6 години
Ако макетата спрат да палят гуми в дупката, ще спре и миризмата на изгорели гуми.
5
1
 
33
 
! Отговори
МАКЕДООООНИСТ преди 6 години
Македоонският вулкан е като македонската история и език - ужким ги има, ама ги нема. Иначе в охридското езеро има китове, акули и ихтиозаври, но това е защото в мъкедония живеят сърбомански неандарталци и бюрмистански питекантропи. Миленко Неделковски ходи с чук за да се брани от саблезъбите тигри и от персийците на Дарий 1. Върл антички кухоглавец.
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди време пък имаше крокодил в Мандренското езеро.
3
1
 
17
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
До Анонимен 1- Точно така...И никъде другаде на света няма Охридско езеро-има го само край македонския град Охрид...
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От македонските земи е започнало структурирането на човешкия мозък и психика.
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Македония има всичко, дори вулкани! не може да няма