Почивките в Гърция вече са недостъпни за... самите гърци

Повечето семейства ще отидат за три дни, в евтини квартири
14 юли 2017 12:55, Елка Василева
97
Почивките в Гърция вече са недостъпни за... самите гърци
Снимка: архив, Reuters

Ръстът на цените и увеличаването на чуждестранните посетители, както и нарастващите разходи за живот, правят почивките в Гърция недостъпни за гърците.

Тежките данъци, по-високите осигурителни вноски, повишаването на цените на стоките и услугите, както и новите съкращения на пенсиите доведоха до значително намаляване на разполагаемия доход на гърците (34,6%), а вече има много семейства с безработни членове, пише "Български новини".

По този начин ваканциите отиват на задно място в семейния бюджет.

Същевременно все по-големият брой пристигащи туристи са направили ваканционните дестинации по-скъпи. Cosmopolitan Mykonos е първата популярна дестинация, където разходите за почивка са прекалено големи за повечето гърци. Според доклад трудно може да намерите гръцки турист там.

Миконос обаче не е изолирано явление. Дори островите като Фолегандрос и Милос - типични дестинации за гръцки семейства, стават недостъпни за обикновения грък. Ограничените помещения за настаняване са запазени от чуждестранни посетители от края на юни до края на септември.

Островът Патмос е характерен случай. Там има само един малък петзвезден хотел и няколко други що-годе добри. Няма дневни корабни маршрути. Въпреки това през последните няколко години островът стана много популярен, особено сред италианците. И като се има предвид, че островът е пълен през 30-дневния период от края на юли до края на август, а цените започват от 150 евро на вечер, дори през юни.

Според статистиката четиричленно семейство с кола се нуждае от общо 3 270 евро за една седмица почивка в източен остров в Егейско море. Сума, която е непосилна, дори за домакинства със среден доход.

Сега повечето гръцки семейства ще отидат само на тридневни почивки, ще изберат евтини квартири, ще харчат само за храна и ще избегнат всякакви луксозни стоки през този период.

Въпреки факта, че чуждестранните туристи са залели гръцките туристически дестинации, приходите от пътуване не се увеличават. Вместо това те намаляват. Според Банката на Гърция през 2016 г., докато пристиганията и нощувките се увеличават, приходите от пътувания са намалели с 6,8% въпреки незначителното увеличение (с 0,2%) на цените на хотелите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: Гърцияпочивка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
4
 
! Отговори
Misho преди 6 години
Верно статията цели да уплаши българите от Гърция.Безсмислена статия, има си хора за всички хотели и къмпинги и палатки, хора различни.
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е треденциозна и коментира Миконос и петзвездни хотели. Ми да, ама има евтини места. Що не ходят там, ами искат лукс. То навсякъде лукса е скъп. По времето на липса пари по бамкоматите. Направихме само пет нощувки без нищо друго в едно село със суперр плаж. Гръцки поп, жена и три деца се оказа, че са там от седем дни и ще останат още толкова. При цена на нощувка 50 евро. Смятайте.
84
9
 
2
 
! Отговори
почиващи преди 6 години
Това е вярно много е скъпо тази година , 75? стаята без закуска без вечеря. Тази година ми беше последно в Малякия. и се държат отвратително.Има вече нови дестинации да го духат гръците
83
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хъм,повервах и на статията.Ама миналата седмица си идвам оттам.Ех , и ние да сме зле като гърците!!!!!
82
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърците въобще не ги интересува дали ще ходят на почивка. Те постоянно са в такава. И когато бяха най-зле и не можеха да си теглят пари от банката кръчмите пак се пукаха от клиенти. И въобще не се оплакваха. Е за пред БТВ И НОВА тв бяха намерили някакви уж да ни навит колко е зле и да видим, че има и по лошо от при нас. Но това всичко е просто за заблуда на масите. Колко и да пишат, че е скъпо, който е решил там да почива няма да иде на нашето море.
81
1
 
13
 
! Отговори
някой си преди 6 години
като си платиш миличко,ще напишем ,че и в най-добрите световни курорти е много К О Ф Т И
80
1
 
19
 
! Отговори
Простачка преди 6 години
Коментарите са супер забавни! Пълното опростачване на българите е факт!
79
2
 
16
 
! Отговори
Простачка преди 6 години
Коментарите са супер забавни! Пълното опростачване на българите е постигнато!
78
3
 
28
 
! Отговори
ED преди 6 години
Като се има предвид, че буквално цяла Гърция е на морето, едва ли има много гърци, които да живеят далече от него и да им се налага да ходят на хотел.Доколкото знам, най-отдалечената точка от морската шир е на 90 км.
77
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баси грозния плаж!
76
11
 
12
 
! Отговори
Помните ли? преди 6 години
ПРИЗЕМЯВАНЕ, ПРИЗЕМЯВАНЕ, ПРИЗЕМЯВАНЕ.....Сега и гърците ще разберат какво означава това! (Да живееш като имигрант в родната си държава)
75
5
 
22
 
! Отговори
аз преди 6 години
До ВиготураАз на почивка отивам да съм всеки ден на различен плаж,в различна кръчма с различно меню,да се гмуркам на различно място и да огледам природата на гърците,най-вече липсата на ***-много ме кефи.И спокойствието.
74
4
 
24
 
! Отговори
аз преди 6 години
В общи линии само глупости в тази статия.Леко са се вдигнали цените,но не с много.За прилична почивка 7 дни с ядене само по кръчмите в Гърция са достатъчни около 1500евро за 4 човека.Не знам как е в България,от години не съм ходил.
73
9
 
5
 
! Отговори
В.Г.З. преди 6 години
До Виготуракой ти говори за само за плюскане бре, поредния прoстаK, който да се покаже че е велик :DDD
72
7
 
33
 
! Отговори
Виготура преди 6 години
Аз на почивка отивам да плувам, да лежа на хавлията, да видя интересни места, а не да се тъпча и плюскам. 1-2 вечери може на ресторант, другото време е обикаляне. Да се тъпчете и плюскате можете и вкъщи, Била и Лидъл са до вас.
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 68 анонименНе че нещо, но в Тайаланд с "масажистки", две деца и жената е някак си ... извратено.
70
9
 
7
 
! Отговори
пп преди 6 години
До 20 БацеВ голяма грешка си. Не споря, че в Гърция е хубаво, обаче само там да се ходи е признак на ограничение. Но пък щом си доволен- дерзай. Само не знаеш какво изпускаш
69
6
 
22
 
! Отговори
Хари преди 6 години
До До Бацеда прав си, "нормалният" турист, отива да види, да разгледа, да опита местната кухня - а не да муа домашен боб и филии с лютеница и после да вика "ей знаеш ли как си изкарах и колко е евтино - сам там ще ходя". Чара е втова да видиш как живеят там хората и по възможност да опиташ от всичко тяхно
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До БацеИ това им грешката ...
67
5
 
30
 
! Отговори
До Баце преди 6 години
Абе 99% от българите си носят храната и почти всичко от БГ или ако не носят карат на гръцко сирене , домати или консерви от лидл, но тук се правят на баровци.