Как живее българското малцинство в Албания?

Бившият ни посланик Боби Бобев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 16 окт 2017 20:16 | 16 окт 2017 20:15, Екип на Bloomberg
14
Как живее българското малцинство в Албания?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В етническата и религиозна пъстрота на региона на Балканите хората живеят смесено. Понякога ние забравяме един много важен и елементарен факт - векове наред ние с Албанците сме живели в обща държава. В тази обща държавна структура е имало свободно движение на хора, стоки и капитали и никой не бива да се изненадва, че понякога на най-невероятни места човек може да намери друго, чуждо етническо присъствие. Така е и при въпроса за българите в Албания. Това каза бившият посланик в Албания Боби Бобев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Да такива хора има. Те живеят там от векове. Това е старо население и се е базирало там поради исторически обстоятелства. Въпреки че в общественото пространство понякога се хвърлят феноменални цифри, коренно разминаващи се и се сблъскват взаимно изключващи се тези, аз мога да твърдя, че да, там в три региона съществува едно население, което най-общо наричам славяноговорящо. Хора, чийто майчин език е различен от албанския. Да не стигаме до такива числа като 700 хил. македонци, 200 хил. българи. Не! Те са по-малко. Те живеят в тези три обособили се области по Преспанското езеро, в Голо Бърдо и по-на север в района на Гора, разделен на две части - 14 села в Косово и 9 села в Албания. Те са с характерен език, с характерни традиции, със съвършено ясно чувство за различна идентичност от тази на албанците, което по никакъв начин не ги противопоставя".

Това население е раздвоено в своите чувства, дали да се определят като българи или македонци, но не може да се подминават демократичните принципи на справедливостта, подчерта Бобев. След като има хора, които се чувстват българи, след като за това има масирани исторически свидетелства, които не могат да бъдат опровергани по никакъв начин, то нека те имат своите права. От тази гледна точка това формулиране на българско национално малцинство в Закона за защита на малцинствата на албанска територия възстанови историческата справедливост.

Как живеят българите в Албания и след приемането на закона какво би се променило за тях? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
пак е пепо преди 6 години
До mahmut и всички немо подобни,Сега разбирате ли къде сте вие и къде са някои в своето разбиране на живота. Животът е занаят и някой трябва да ви покаже, как се прави този занаят. Мисля, че всички вие си бършете ***, независимо от религия и националност, хетеро и нехетеро, поне веднъж на ден. Я ми кажете - Каква е разликата между българин и турчин, между сърбин и унгарец и т.н.?
12
0
 
0
 
! Отговори
пак е пепо преди 6 години
До mahmut и други подобниСкъпи махмуд и други подобни,Разберете скъпи мои, всяко нещо, теория, което се прави с цел да се обособи в затворено общество дадени хора, се прави с цел благосъстояние и власт! Едни да работят, а други по-малко да работят. И хората са намерили, как това да стане. Те са го нарекли - Религия, Националност и др. Това е стар метод. Сега има нови усъвършенствани методи за селекция на хора. Сега не е религията, а парите. Всеки иска пари, а не религия. Всеки иска, да ЖИВЕЕ!
11
0
 
0
 
! Отговори
пак е пепо преди 6 години
До mahmutСкъпи махмуд, човек се ражда, живее и умира като човек. Казваш - Човекът умря. Човек умира не според религията, която изповядва, нито за какъв се смята. Просто хората се раждат, живеят и умират според ДНК-то си. Когато имаш години, то ти си ги живееш тези години. Важното е да ЖИВЕЕШ, за да продължиш популацията на хората на Земята. Това е важно, а не какъв си!
10
0
 
1
 
! Отговори
пак е пепо преди 6 години
До mahmutСкъпи махмуд, фактите показват, че християнството е на 2000 години, а исляма на 1400 години. Така че твоите прадеди със сигурност първо са били християни - българи, а после са станали мюсюлмани - турци. За добро или не, нови религии след исляма няма. Това показва, че преди 1400 години е секнало действието да се появяват нови. Запитай се Защо?
9
0
 
1
 
! Отговори
пепо преди 6 години
До mahmutСкъпи махмуд! Това, че има хора, които изповядват исляма не означава, че са турци по произход. Замисли се само. В османската империя са имали право само турците да са войници. Като някой умре, империята търси нови попълнения и естествено като ги няма те пребягват до насилствено приемане на исляма, за да могат тези хора да бъдат войници. От моите 50 години мога да ти кажа, че човек се чувства най-добре там, където са му корените.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето по телевизията имаше видеоклип, в който се събираха средства за тези хора и се говореше, че живеят доста бедно.
7
4
 
22
 
! Отговори
Rudolf HEss преди 6 години
Kъф,е тоя език СЛАВЯНСКИ.Те си говореха български.
6
22
 
6
 
! Отговори
Az преди 6 години
От мрънканията на автора става ясно само едно - в Албания българи НЯМА !
5
40
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До mahmutЧе те българите са си турци само че още не го знаят
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги съм си мислил , че по времето на империята е било нещо като ЕС, 50 народности живеещи в една държава без граници с обща монета. И е било същото, като сега- една група тероризираща и живееща на гърба на останалите, подкрепяна от курумпираните властимащи , защото им помага да си запазват постовете и заплатите.
3
46
 
15
 
! Отговори
mahmut преди 6 години
А кога България ще признае Турците в България като малцинство ?
2
8
 
25
 
! Отговори
Дрън дрън преди 6 години
Как да живее? Салатката, ракийката, малко гушкане и малко кьотек на жената, тук-таме шамаросват децата. Другото са геополитически дрънканици!
1
25
 
18
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
А как живеят българите в Китай ? Я веднага БАН да командирова екип който да намери седем осем милиона българи. Не може да има в Китай турци а да няма българи. Че ние турците сме им казали че са турци. Ако не бяхме още щяха да пеят български песни.