Гърците песимисти, страхуват се за бъдещето си

Проучване: Младите избират пътя на миграцията
18 дек 2017 10:45, Елка Василева
32
Гърците песимисти, страхуват се за бъдещето си
Снимка: архив, Reuters

Песимизъм е обзел гръцките граждани, като най-разпространени сред тях са чувствата на страх и несигурност за бъдещето им, според проучване на агенция MRB, поместено във в. "Вима".

87,2 на сто от участниците в допитването смятат, че нещата в Гърция ще вървят доста лошо. Младите пък избират пътя на миграцията.

Гърците смятат, че трите основни проблема, които ги мъчат, са: безработицата /65,3 на сто са на това мнение/, данъците /47,3 на сто/ и здравната система /35,2 на сто/.

59,4 на сто заявяват, че гневът е този, който най-вече дава израз на техните чувства, 49,7 на сто отговарят, че изпитват срам, а 38,6 на сто, че страхът ги владее най-много.

20,5 на сто отговарят, че все още хранят надежда за бъдещето, 6,4 на сто продължават да изпитват гордост, а 4 на сто – сигурност.

Шестима на всеки десет гърци /61,2 на сто/ казват, че поетите от правителството ангажименти към кредиторите на страната не са убедителни за тях, а 38,1 на сто оценяват като твърде вероятно да бъдат взети нови рестриктивни икономически мерки.

Особено негативен елемент от тази анкета е фактът, че младите хора в Гърция, които са най-продуктивните възрасти, не виждат перспектива и ако им се даде шанс, ще напуснат страната. На това мнение са 34,3 на сто от запитаните.

33 на сто казват, че при избори биха дали своя глас за партията Нова демокрация, докато 22,4 на сто залагат на СИРИЗА.

Шестима на всеки близо десет гърци са на мнение, че страната им през лятото на 2018 г. след края на сегашната спасителна програма "със сигурност ще има нужда" или може би ще има нужда" да подпише нова такава програма.

32,4 на сто се доверяват на Русия за добрия развой на нещата в Гърция. Следва Франция, на която се доверяват 30,1 на сто от анкетираните гърци, Англия /19,8 на сто/, Китай /19,1 на сто/, Германия и САЩ - 13,3 на сто.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
1
 
! Отговори
Vasko преди 6 години
Още ли ги дъвчите тези опорни точки за митичните 16 милиарда? Няма такъв дълг. Това беше рамково споразумение за всеки случай ако се наложи.Беше платен стар дълг и останалото е буфер в Централната банка. Всъщност съотношението дълг/БВП дори намалява. Сверете си новите опорни точки на столетницата. Гечев вече обяснява разпенено как трябва да вземаме заеми та да стигнем ниво на дълга 60% от БВП.Те червените това си могат - да харчат и да фалират.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата Англия играе на световни първенства по футбол. Шотландия, Уелс, Ейре - също.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Професоре,професоре,професор си по лъгане. Всеки може да провери колко остави съсела и как Боко ги издуха.Издуха и резерва на здравната каса,който не трябва да се харчи за друго.Ако имахме прокуратура и съд,само за това щяха да го опандизят.
19
2
 
2
 
! Отговори
До 23 преди 6 години
Ооооооооооооо,я посочи в кои години,какви години са правени ? Къде ги видя 14 млрд ?А и като вземеш излишъците в бюджета,година по година,става ясно,че заеми не са ни трябвали. Да ама нали трябва да се крадне.
18
3
 
2
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
От тези 16 млрд 14 бяха за погасяването на стари с далеч по-високи лихви от теойната коалиция. Това са фактите, иначе фак на ББ че печели плюсове печели.Че повечето от Вас не ги виждат те,и факти, еми не искат
17
3
 
4
 
! Отговори
До Професор преди 6 години
Да Орешарски изтегли един/1/ милиард, а Бойко Борисов само 16 милиарда. Но според логиката на герберите 1 е по голямо от 16 / това е герберска математика/ . Пък хайде да не се задълбочаваме и да търсим къде потъна резерва на здравната каса по времето на Дянков.
16
1
 
7
 
! Отговори
Сс преди 6 години
Абе вие двамата защо не се разберете по телефона.. :-) :-)
15
2
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До До Професора Да, нали по признание на самия Цветанов, "онкоболните не гласуват за нас", а според Лили Винетката-ако отпуснем пари сага, ще трябва да ги лекуваме още 10 години...
14
2
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Професор Има ли нешо, за което Борисов или някой Гербаджия е виновен? Ще ти кажа-няма, според тях. Те действат като хванатия "на калъп" любовник-всичко отричат, даже и това, което се вижда на момента, казват, че не е вярно.Не е вярно и за калпавите ремонти, за санирането, както не е вярно и за "Ало, Ваньо?", "Сам си го избра!", Не е вярно и за 16-те милиарда, които щяха да се харчат само при нужда, не е вярно и това, че се похарчиха тихомълком, и още се взеха. Та какво казваше? В подем сме?
13
4
 
4
 
! Отговори
алоу преди 6 години
До Един от Северозападастой си там ,и не мърдай !
12
3
 
6
 
! Отговори
До Професора преди 6 години
Да в подем сме. Ето даже си гласуваха и мораториума за нови лекарства. Тъй ами, разните онко болни ще ни развалят растежа и ще ни провалят бюджета,и то когато ГЕРБ ни е повел към светлото бъдеще.
11
3
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Професор И за подема си прав! С тая забележка, че под подем в страната разбираш подема, вътре от околовръстното на София. Европредседателство, трябва да се потупаме в гърдите пред чужденците, я! На гол корем, чифте пищови?
10
2
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До ПрофесорПрофесоре, за едно си прав-Борисов е еманация на народа ни. Като гледам него, политиката му, все повече се убеждавам, че един друг твой колега е прав, за 80-те%.
9
3
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен9Може и да си прав. Но според Професора, ние сме върхът! Нищо чудно, утре да дойде делегация от Гърция, по време на Европредседателството, да ти Го искат назаем, да ги оправи и тях...
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да дойдат тука ,че да се страхуват и за настоящето.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от СеверозападаТака е успехите на Ципрас са безспорни - затягане на курса към икономическа стагнация, липса на реформи, продължаване на агонията, гърците са във възсторг. Относно Орбан, той няма нищо общо с Ципрас!
6
4
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До ПрофесорНаскоро ми попадна една статистика, за това, какво сме произвеждали и потребявали през 1988-***, и сега.Официална статистика .Тя говори друго.Производсството е драстично спаднало, производството на мляко-34 ПЪТИ.А това е само един от примерите от 14000 кари приблизително годишно-едва 120.Да не говоря за потреблението на месо, или за другите производства.Та какво казваш, икономически тигър ли сме, изпреварваме Германия?
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такава държава Англия драги ми джурналисти от днес.бг не съществува!
4
4
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Професор.Прав си, професоре! Ако имаха такъв, като нашия начетен, ерудиран, говорещ езици и преди всичко-патриот, със желязна логика и непоклатими принципи, неотстъпчив, чужда на всякакъв конформизъм, със собствено непоклатимо с години мнение и твърда дума, която отстоява, щом веднъж е казал нещо, нямаше да са в криза.Но са си избрали Ципрас, както унгарците са си избрали Орбан. Да си носят последствията, тогава!
3
3
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Сега е модерно при нас, всяка баба-пенсионерка, с домашна прислужничка-гъркиня.Струват евтино-само половината пенсия си дават бабите, но осигуряват квартира, храна, и 4 часа почивка извън дома, всяка неделя.Изгодно, нали?