Протест и в Скопие: Не искат "втора българска държава"

Протестиращите изгориха знамето на Европейския съюз
21 яну 2018 21:42,
163
Протест и в Скопие: Не искат "втора българска държава"
Снимка: архив Reuters

Протестът в Скопие срещу превръщането на страната във "втора българска" или "трета албанска" държава завърши с изгарянето на знамето на ЕС, предават местните медии.

Според агенция "Макфакс" организатори на протеста са били Македонското патриотично движение "Твърдокорни", Македонски обединени сили (МОС) и различни граждански организации, сред които и сдружението "Прераждане", което организира протести и блокади срещу подписването на договора за приятелство и добросъседство с България, предава "Фокус".

Още по темата

Протестиращите са обявили за "врагове на македонския народ управляващите в правителството и парламента".

Агенцията цитира изказването на Дардан Венетски, според когото "с подписването на договора с България ще има две български държави, две български правителства и две български църкви", а с "признаването на албанския за официален език - две албански държави".

Венетски смята, че "Македонската православна църква не се нуждае от признаването на България, тъй като е създадена от Апостол Павел".

Ана Бобинкова-Мияковска от дружество "Прераждане" е призовала за обща борба за запазване на идентичността на Македония, и е обявила създаването на петиция на всички несъгласни с политиката на правителството.

Любиша Настовски от МОС смята, че "ако исканията не може да се постигнат с мир, ще последва война".

По време на протеста група младежи са запалили знамето на ЕС.

Електронното издание "24 вести" съобщава, че днешният протест е бил насочен срещу договора за добросъседство с България, въвеждането на албанския език като официален и преговорите за името с Гърция.

"Фактор" извежда в заглавие изгарянето на европейското знаме в Скопие, като отбелязва, че "палежът е бил извършен от младежки патриотични формации, протестиращи срещу смяната на името на страната и приемането на закони, водещи към разширена употреба на албанския език".

"МКД" пише, че "протестът на "Твърдокорни" и "МОС" е насочен срещу ликвидирането на унитарния характер на македонската държава и легалното й превръщане в трета албанска държава на Балканите чрез въвеждането на албанския език като официален в Гевгелия, Валандово, Шип, Струмица, Берово, Крива Паланка и др..."

Според телевизия "Телма" около 1500 души от "МОС" и "Твърдокорни" са протестирали срещу приемането на Закона за езиците и промяната на името на страната в преговорите с Гърция.

"Радио Свободна Европа" съобщава, че по време на протеста на "Твърдокорни" срещу въвеждането на албанския език като официален е било изгорено знамето на ЕС.

А1 ON публикува видео, в което се вижда как младежи горят знамето на ЕС, след което го ритат и тъпчат, пеейки патриотични песни.

Македонският "Фокус" съобщава в заглавие, че "демонстрантите се снимаха със запаленото знаме на Европейския съюз" и цитира твърдението на "Твърдокорните", че с "двуезичността губим държавата."

Темата за протеста пред сградата на парламента е водеща за телевизиите "Телевизия Нова", "ТВ21","Алсат-М" и "Канал 5", вестник "Вечер", електронните издания "Нова ТВ", "Слободен печат" и др.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
13
 
! Отговори
дядо ми преди 6 години
Като не знаеш да целуваш ръка ще целуваш ***.
134
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония не бъдете *** единствения приятел и брат ви е България !България първа ви призна като държава и иска да сте държава притенции има само към историята и истената че не сме били врагове и окупатори .Целта на България е да влезете в Нато и ЕС преди другите държави от западен балкан !
133
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за българска малко вероятно но албанска почти сигурно.
132
1
 
15
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Няма какво да се чудят - Куберова България да я пишат!
131
1
 
14
 
! Отговори
Вин Дизел преди 6 години
всъщност се оказа македонеца Ванче Нафтовски..................хаххах
130
0
 
5
 
! Отговори
муспи преди 6 години
До Анонимен - За Христос се знае че не е бил евреин, не се е наричал исус и не е бил ***. За Павел се знае че е бил чист евреин, изпратен от синедриона да руши християнството отвътре. Знае се че рабитата (евреите наричат мюфтиите си рабита с конспиративна цел), са цензурирали евангелията многократно.
129
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като не щат да връщат българските паспорти и аут от Бг и Европа *** лицемерните ***...така ги мразя македонците
128
1
 
26
 
! Отговори
History HD преди 6 години
Коминтерния може да я пишат. Там са ги измислили и държавата и нацията и езикот!
127
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме трета българска държава, а те трябва да бъдат четвърта българска държава.
126
2
 
10
 
! Отговори
Тренират простести преди 6 години
Сравнете кадри и снимки от СОлун Букурещ и СКопие ..Всички участници се следят от терористи през лични карти и лични телефони..Следят ги на машинен иврит..Подобни декодирания и насъсквания с а засечени в Киев още 2012 година по време на черна пси подготовка за масови убииства /ползваха декодиращо озверяващи програми на машинен иврит за тежко увреждане на милиони зрители на телевизии на украински
125
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да се нарече Република Вардар, Охридска република.
124
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Албадония, Макелбания, Сърбомания са най-подходящите имена за БЮРМ.
123
5
 
9
 
! Отговори
ПАЗЕТЕ МАКЕДОНИЯ преди 6 години
НАЙ важното в случая е за едвам оцеляващите жители на Македония след жестоки диверсии последните 700 години да е ДОБРЕЗА ЖИТЕЛИТЕ ДА Е ДОБРЕ.Скопие да намери експерти които да я ОПАЗЯТ ОТ НАГЛО НАРКОМАНСКИ ПРЕПОРЪКИ О|Т БРЮКСЕЛ.НА СЪСедна БЪлгария те4зи наркомани нанесоха НЕВЪСТАНОВИМИ ЩЕТИ ЗА ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ и сринаха раждаемоста на БЪлгари до НУЛА>
122
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с "враговете на народа" ми хареса. Логически следва "народни изедници" и "фашисти".
121
2
 
49
 
! Отговори
во веки преди 6 години
Мизия, Тракия и Македония, това е България!!!Това е историческата истина,а не измислени създадени държавици от Коминтерна.
120
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и ние българите не ги искаме фюромците с промитите сърбофилски мозъци.Искаме си изконната българска земя,която несправедливо ни бе отнета.
119
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днешните българи са кръстоска между балканските славяни (тази компонента е най-голяма), траки, прабългари (каквото и да значи това) и куп още нации, които са минали оттук, разбира се и турци-неизбежно е, около 5 века са били тук. На територията на днешна Македония са преобладавали българите, ама преди 100-тина и повече години..След 1878г. до след вотара световна стотици хиляди (над половин милион) са емигрирали в България. Колкото са останали са с променено самосъзнание и НЕ ИСКАТ да са българи!
118
0
 
47
 
! Отговори
Дедо Гого преди 6 години
Рипайте, рипайте - те шиптърите са ви скроили шапката. Само чакат да дойде времето...Тогава ще драпате за България !!!
117
1
 
41
 
! Отговори
Александър Велики преди 6 години
До 121Приятелю жарки - ти имаш точно толкова връзка с Александър Велики, колкото аз с Барак Обама. Книги ви трябват на вас, а не пропаганда.Иначе думата славянин започва да се ползва през 15-16 век, а думата българин доста по-рано. Не знам кой с кой се е смесил, та са се пръкнали издънки на македонизма като вас, ама вие сте заченати от еднополовата любов на коминтерна, а не на Александър Велики и неговите войници. Но сполай ти - жив здрав - ще прогледнеш.
116
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво искат в Скопие го казаха на изборите преди няколко месеца. Тези са като тукашните промивки дето подскачат по улиците с руски знамена в ръка!