БГ малцинството – критерий за перспектива на Сърбия за ЕС

България и Сърбия: Помирение, заедно гледат напред в бъдещето
23 фев 2018 17:30, Елка Василева
35

Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Българското национално малцинство е било обект на разговора между президентите на България Румен Радев и на Сърбия Александър Вучич.

Високо оценяваме последните промени в законодателството на Сърбия по отношение на националните малцинства и цялата дейност, която имаме на високо държавно равнище, каза Румен Радев на пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич, който е на посещение в България.

Трябват още усилия обаче тази дейност и този прогрес в законодателството на Сърбия да достигне до местно ниво и там да имаме резултати, отбеляза президентът Радев.

Обсъдихме проблемите в тези региони, където живее нашето малцинство, включващи липсата на достатъчно инвестиции, ниска трудова заетост, недостатъчен достъп до здравни и социални услуги, достъп до обучение и медии на майчин език, посочи българския президент.

Радев благодари на президента Вучич за приетия конкретен ангажимент за решаване на проблема с медии на български език.

Амбицирани сме да продължим в най-скоро време изтеклото споразумение за сътрудничество в областта на образованието и науката, където можем да постигнем много заедно. Най-важното е, че по всички тези въпроси, засягащи нашето национално малцинство, имаме твърдата решимост да работим по единствено правилния път - заедно, в сътрудничество между двете държави, двете правителства, каза Румен Радев.

Прогресът, който ще отбележим в тази насока, ще бъде и стълбът на разширяването на нашето сътрудничество и добросъседство, и един от критериите и за перспективата на Сърбия за членство в ЕС, добави Радев. Решили сме с президента Вучич да продължим със символи, които да водят до помирение, до забравяне на всички проблеми в миналото, и да дадем ясен знак, че нашите две държави гледат заедно напред в бъдещето, каза Румен Радев, цитиран от БТА.

Радев добави, че е получил покана от президента Вучич за официално посещение в Сърбия, в която влиза и това двамата да посетят заедно районите на българско малцинство и на място да видят вече практическите стъпки за подобряване на живота на хората от тези региони.

От своя страна Александър Вучич коментира, че освен решаването на проблемите на българското малцинство в Западните покрайнини е много важно между двете страни да има и транспортна свързаност. 

За европейската перспектива на Сърбия Вучич каза, че тя минава и през решаването на проблема с Косово. Искаме да постигнем компромис, но дали ще успеем, невинаги зависи само от едната страна, защото зад всеки компромис е необходима доброжелателността на двете страни, защото, ако някой счита, че решението на балканския проблем е това Сърбия да изгуби всичко и да останем неудовлетворена и унижена страна, смятаме, че тогава не може да има решение, каза Вучич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Хм.. а Чорап Радев дали е попитал Вучич кога и дали изобщо мисли Сърбия да се изтегли от НЕЗАКОННО окупираните български Западни Покрайнини - Струмица, (днес намираща се в сръбския прокси БЮРМ), Босилеград и околните села, Цариброд и околните села и 6-те села във видинско, които бяха дадени ВРЕМЕННО за администрация на Кралството на Сърби, Словенци и Хървати през ноември, 1919г.? Днешната шовинистична кoчина - Остатъчна Република Сърбия няма юридическо право да продължава окупация и асимилация!
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма добър брат,който да краде от брат си и да задържи неговото имущество за себе си- ако някой прави това,значи той е ши-бан брат!
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 30 От Северопустиняк Бил съм Червенпустиняк и други обиди !Обидите са отправени към човек, който никога не е бил комунист,нито някой от фамилията ми ,нито е гласувал за комунистите!Ето ,за това пиша,че вие ни мразите,а сърбите от Княжевац,Зайчар,Неготин ,ни уважават и по -добре да ни замените за Покрайнините!Имам роднини в живото с.Велики извор и преди 100г.,там са били 90%българи,сега са 99%сърби и никой не иска да чуе за България!Предполагам ,че и ние ще след време ,ще сме доволни
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До северопустиняк28 Червенсмотаняк,никога не може да се вярва на сърбите.Историята показва,че винаги са ни удряли в гръб.През1885 ни наппаднаха в Сръбско-българската война,с която се целеше унищожаването на България.Белград диктуваше до вчера антибългаризма и македонизма.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До северопустиняк28 Червен ***,никога не може да се вярва на сърбите.Историята показва,че винаги са ни удряли в гръб.През1885 ни наппаднаха в Сръбско-българската война,с която се целеше унищожаването на България.Белград диктуваше до вчера антибългаризма и македонизма.
24
9
 
3
 
! Отговори
северопустиняк преди 6 години
Предлагам ние от северозапада ,да отидем в Сърбия,па вие си вземете покрайнините!Наште братя в Зайчар,Княжевац,Неготин така и така повече ни уважават от ,,истинските"българи в тази държава!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствените държави от които България има сметка те да са в ЕС,Албания и Молдова ,тех трябва да подктепяме!Защото това е най-лесният и сигурен начин ,да отлепим от дъното във всички класации на съюза!Но ,ако и тяхното влизане се забави,то няма да имаме полза от тях в ЕС!
22
0
 
11
 
! Отговори
Real Bulgarian преди 6 години
Не само Ниш а и Поморавието и днешно Косово което име идва от българското Косово поле. Там е било 400 години българско а от 300 е сръбско.Сърбите могат само да мълчат и да се върнат в шесте си графства което е реалната им територия и без Войводина т.е.да е голяма колкото Софийска област.
21
0
 
13
 
! Отговори
Real Bulgarian преди 6 години
И Сърбия и Македония още много пъти ще измият краката на България чуйте ми думата и само гледайте. Докато влезнат в Европа което без над няма да стане. Но така и трябва след престъпната 100 годишна антибългарска политика и пропаганда. И в Македония и Западните покрайнини е време за възмездие дългоочаквано от хората там. Ние тук хубаво си коментираме а на тях постоянно някой им повтаря ....мръсни *** и татари.Не им е било лесно с поколения. Дано да има възмездие. Дано.
20
1
 
11
 
! Отговори
Real Bulgarian преди 6 години
За да разберете реално какво се случва в западните покрайнини изгледайте многото клипове в YouTube направени и качени от българите там. Все още тези хора живеят със България в сърцата си. За Сърбия този район е както за нас Северозапада т.е. мащеха. Ако не бяхме в Евросъюза кога Сърбия и Македония щяха да правят това което правят. А именно виждат, че номерата им вече не минават.Всичко се връща.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На следващата среща, президента трябва да поиска да върнат Цветан Василев и да обещаят да спрат да бъдат убежище за БГ терористи.
18
1
 
8
 
! Отговори
така преди 6 години
Като опря нажа на кокъла и сърбите се сетиха че и Българите имат право.Съобщението е прието! Ако Сърбия иска да постигне нещо, трябва да търси съдействието на България.
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ниш е хубав български град.
16
2
 
4
 
! Отговори
сони преди 6 години
Виждам,че руските агенти са се сдушили. Решетников е водещият офицер. Празнуват вместе деня на Съвецката армия-страж на мира.
15
0
 
12
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 6 години
Искаме, преговаряме, ако трябва бием и си връщаме нашете територии!
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите разбират само от тояга , но мина времето на тоягите .
13
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът не е в Сърбия ,а в по-голямата част от българите там,които се отричат от свойте корени и се пишат сърби!Това е истината,колкото и да не ни устройва!
12
0
 
16
 
! Отговори
Само с Договор преди 6 години
На обещания сърбите са винаги "щедри", но на дело вършат съвсем друго.Затова народът го е казал: Дума дупка не прави ! Тези обещания, особено по отношение на нашето малцинство от Западните покрайнини следва да бъдат описани в двустранен Договор за добросъседство, на база на който България би могла да следи за тяхното изпълнение !
11
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Сърбия от 70год.по техните радиа и телевизии има програми на български език,пред които новините на турски език по БНТ ,направо бледнеят!Дори и по времето на Милошевич,не бяха забранени!Имаха и вестник,но май фалира!Защо тези неща,не го пишете!
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 1920 сърбите окупурат западните покрайнини, там живеят по онова време 65 000 българи. Днес са останали няколко хиляди сънародници, смячкани и тъпкани.