Турската "Желязна лейди" – най-силният конкурент на Ердоган

30% от турските избиратели харесват Мерал Акшенер
24 апр 2018 21:00, Елка Василева
123
Турската "Желязна лейди" – най-силният конкурент на Ердоган
Мерал Акшенер. Снимка: архив, БТА

Наричат я "Желязната лейди": Мерал Акшенер е смятана за най-силния конкурент на Ердоган на президентските избори, които ще бъдат проведени предсрочно през юни тази година. Коя е Мерал Акшенер и има ли шанс срещу Ердоган?

""Добрата партия" отговаря на всички изисквания за участие в изборите. И ако сега се опитате да промените правилата, ще превърна живота ви в ад, заклевам се!" - така Мерал Акшенер, основателка и председателка на "Добрата партия", отговори на турския президент Ердоган, който малко преди това беше обявил, че следващите избори ще се проведат не през ноември 2019, а още през юни тази година, пише Дойче веле.

Все още не е ясно дали партията на Акшенер, която беше основана през октомври миналата година, ще бъде допусната до изборите. Висшата избирателна комисия на Турция тепърва ще излиза с решение дали "Добрата партия" изпълнява всички изисквания, залегнали в турския избирателен закон. Но Акшенер има още една възможност да участва в изборите - ако успее да събере 100 000 подписа, тя може да се изправи срещу Ердоган като независима кандидатка на президентските избори.

"Никой не можеше да я спре"

Професор Юсуф Халачоглу, член на "Добрата партия", е забелязал силния характер на Акшенер още по време на нейното следване. "Мерал Акшенер беше моя студентка. Тя никога не се предаваше. И неизменно постигаше всичко, което си беше намислила. Никой не можеше да я спре", спомня си професорът. Нейната пробивност ще ѝ бъде от голяма полза в политиката, казва още той и добавя: "Тя е истинска патриотка, а прогнозите ѝ почти винаги се сбъдват. Ето, предсказа, че ще има предсрочни избори и навреме започна да подготвя партията си за тях".

Политическата кариера на Акшенер започва през 1995 година, когато тя е сред приближените на първата министър-председателка на Турция г-жа Тансу Чилер. Година по-късно Акшенер става вътрешен министър в коалиционния кабинет на Чилер и консервативно настроения Неджметин Ербакан. Начело на вътрешното министерство тя си навлича гнева на мнозина в Турция, заявявайки, че лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан бил "от арменско котило". По-късно Акшенер поднася извинение за думите си и благодарение на политическия си опит успява да излезе невредима от скандала.

През 2001 година Акшенер участва в изграждането на ислямско-консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР), но много бързо се разочарова от Ердоган. След само четири месеца преминава в ултранационалистическата Партия на националистическото действие, където става съветничка на партийния лидер Девлет Бахчели. По-късно оглавява опозиционното крило в партията, а на 25 октомври 2017 година основава своята "Добра партия".

30% от турските избиратели харесват Акшенер

Чуждите медии често сравняват Акшенер с Маргарет Тачър и затова я наричат "Желязната лейди". Медиите в Турция обаче я цензурират, а телевизиите ѝ отказват изяви, твърди турският политолог Башкън Оран. И въпреки това тя се радва на голяма популярност, казва още той и добавя: "Всички хора, които не желаят диктатура в Турция, ще подкрепят онзи кандидат, който най-успешно се противопоставя на Ердоган. И по всичко изглежда, че това е именно Мерал Акшенер, която със сигурност ще привлече и избиратели на ПСР".

И наистина: актуално допитване показва, че 30 процента от турските избиратели харесват Акшенер. Но тя не бива да забравя, че изходът от гласуването на 24 юни ще зависи до голяма степен от вота на кюрдските избиратели, които представляват около 18% от общо 55-те милиона турски гласоподаватели, казва социологът Йозер Сенчер и добавя: "Всички кандидати, които ще се изправят срещу Ердоган, трябва да се съобразят с този факт. А Мерал Акшенер би трябвало да си зададе въпроса дали може да привлече тези гласове и при нужда да подобри стратегията си".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
4
 
! Отговори
Аооо преди 5 години
До те го начукам в еврейката долна
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха,ха,ха,Турция наистина има подводници но те са ГЕРМАНСКО ПРОИЗВОДСТВО!!!Има също и сателити в орбита но те също не са произведени в Турция!!!Четете!Има от много места от където да се информирате!И да се разберем,не говорим за отделни части за тези съоръжения!
66
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tурският самолетоносач ще имали достатъчно отвори за греблата и място за гребците, а яcтpебче?
65
6
 
4
 
! Отговори
Св. Ястреб Ефенди преди 5 години
До Анонимен 71Ъъъъъъ ... спътниците са в орбита, от 2009 година насам, пък подводниците са ... под морето. Тия коя част на "Турция произвежда от спътници до подводници" не можа да разбереш точно?!
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Св. Ястреб ЕфендиЯ, де ги тия спътници и подводници? Я кажи за един спътник или една подводница, които да са НАПРАВИЛИ САМИ, а не да са ги поръчали или купили.
63
12
 
14
 
! Отговори
Св. Ястреб Ефенди преди 5 години
След месец Ердоан ще тържествено ще открие проекта ТАНАППрез октомври - третото летище в Истанбул - един от мегапроектите муЗапочва строежът на още един мега-проект - канал ИстанбулЗапочна строежът на първият турски самолетоносачТурската Космическа Агенция е официално основана и през тази година започва строежа на космодрумДопреди 15 г. Турция внасяше дори артилерисйките си снаряди от запада, сега произвежда от спътници до подводници!Благодарение на Ердоан!
62
3
 
4
 
! Отговори
???? преди 5 години
До Св. Ястреб ЕфендиКакво точно султан Ердоган е направил за Турция?
61
11
 
7
 
! Отговори
Св. Ястреб Ефенди преди 5 години
За силна и независима Турция - гласувай за Ердоан!Акшенер няма никаква политическа визия и кандидатурата и е просто резултат на безумната и опозиция на Ердоан! Защо кемалистите са в опозиция на Ердоан?! Ами, защото този луд-луд Ердоан една по една къса зинджирите от краката и ръцете на окованта от кемалисти/секуларисти/империалисти Турция!Еродан за 15 г. направи десетократно повече за Турция, отколкото всички секуларисти за предишните 70 г.
60
5
 
0
 
! Отговори
na4etoh se na pr0st0 преди 5 години
na4etoh se an pr0st0ti1. Kakvi sa te3i es-f1nt0ve. Navsqkude kudeto es ima prust se p03nava po zeni na p0stovete. uzasn0. nikoj ne e pr0k0psal s zen1 na4el0Primer1 mnogo i ra3ruhata s1gurna.
59
12
 
20
 
! Отговори
???? преди 5 години
КАК СИ ПОЗВОЛЯВА ТАЯ ДА СЕ ИЗПРАВЯ СРЕЩУ СУЛТАН ЕРДОГАН?
58
4
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Тенгрианството не прави партии. Не може да му се търси такъв израз, толкова тясна идеологическа рамка, ако въобще тук, говорим за Тенгрианство, а не за някакъв инженерен проект на ЦРУ и Мосад. Прилича ми, повече на това.
57
8
 
21
 
! Отговори
2 преди 5 години
симпатична дама на средна възраст дано да успее
56
4
 
22
 
! Отговори
999 преди 5 години
Искам разяснение от автора на статията по следните изречения от тескта:Мерал Акшенер е смятана за най-силния конкурент на Ердоган на президентските избориактуално допитване показва, че 30 процента от турските избиратели харесват Акшенерще зависи до голяма степен от вота на кюрдските избирателизаявявайки, че лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан бил "от арменско котило"Акшенер участва в изграждането на ислямско-консервативната ПартияСТАТИЯТА Е ПЪЛНА БОЗА,НЕПРАВИЛНО МОНТИРАНА РЕКЛАМА!
55
5
 
19
 
! Отговори
999 преди 5 години
До алиИстината е тази,че Кълдароглу - няма абсолютно никакъв шанс.При една евентуална кандидатура като президент това означава,да се лиши от депутатското си кресло.Губи при всички случаи и съответно остава на улицата.Наясно е с това и за това не се кандидатира за президент.По удобно му да взема заплата като депутат,да прави циркове като Сидеров,да обвинява Ердоган че е диктатор, а не вижда себе си,след 11 изгубени избори,още не е освободил лидерския си пост.Сега разбираш ли?
54
3
 
9
 
! Отговори
Стефанов преди 5 години
До Професор - Науката и алкохола на никой не прощават, професоре. Апропо, къв професор си, бе ***. Изобщо имаш ли образование?
53
7
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
тази жена да свали парцалите от главите на жените
52
4
 
20
 
! Отговори
Евала преди 5 години
Да го кажа на българо-турски "Пишкин жена"! А ние сме се сврели тук от страх от някакви си нищожни мутри и мутреси с тяхната жалка милиция. За граброста на тази жена- уважение. Да имаше няколко български жени като нея, ама не се намират, освен Кметицата на народа, Иванчева.
51
4
 
4
 
! Отговори
Подкрепям преди 5 години
До 999Да, аз също се възмущавам от това как са им лепнали на хората, че били турци. Обаче прави ми впечатление, че се употребява повече от активно. Другарите, които пускат проектите си ползват обобщаващи названия за спящи пъпки, също като при резитба на лозе...
50
7
 
26
 
! Отговори
999 преди 5 години
Някой да обясни на тази медийна немска група,че българските турци са български граждани,а не като немските гастърбайтери с турско гражданство.Няма нужда от платени обяви,провокации и там подобни реклами.Западния продукт Кълъчдароглу не осъществи западните планове.Същия фарс се оказа и Демирташ.Не бе Гези протест,Корупционни скандали,че и преврат.Сега пуснаха на пазара западния продукт - Акшенер.Като цяло ако си препрочитате статията ще установите колко противоречив е материала Ви.
49
4
 
7
 
! Отговори
Tолио преди 5 години
От къде,ги виждате тези 2000-2500? средна работна заплата в европа,сигурно в Англия,Люксембург,Норвегия и още една две страни е така,но в останалоте не примерно в Испания,Италия,Франция нее така нормалната заплата е 1100-1400?-да не говорим за источната част на ЕС като Полша итн.Тези четири страни които изброих са половината ЕС .По 2000-2500 -вземат професионалистите по банки,адвокатски кантори зъболекари.Разбирасе тези с частни практики и много повече.Ама то и в БГ е така.