Сложно: Македония в битка за името си

Промяната ще доведе до конфликти, смята бивш посланик
21 май 2018 22:21, Петя Славова
50

Бившият български посланик в Македония Александър Йорданов изрази притеснението си, че евентуална промяна на името на западната ни съседка ще доведе до сериозни вътрешни конфликти. Той смята, че това ще стане независимо от името, за което ще се разберат спорещите страни.

"Не съм убеден, че промяната ще мине първо в парламента на Република Македония, а тя трявба да мине там и че ще мине евентуално като промяна на Конституцията", обясни Александър Йорданов в студиото на "Денят ON AIR". Той дори беше категоричен, че не трябва да сме големи оптимисти по отношение на спора между Гърция и Македония за името.

"Аз винаги съм бил скиптик за намиране на това неизвестно какво име, защото реалността е по-силна от думите. Тя е такава, че България няма проблем с името Македония. От нас се иска да не забравяме, че сме българи и да си защитаваме нашата гледна точка към собствената ни история", каза бившият ни посланик в Македония пред Bulgaria ON AIR.

Йорданов каза, че най-коректният вариант за име на държавата, чиято столица е Скопие, е "Нова Македония", за да няма географски понятия в името. Той допълни още, че днешните политици се съобразяват с много други фактори.

"Очевиден е стремежът на Зоран Заев да преодолее този проблем и да изведе, ако може, република Македония на пътя на европейската интеграция, да влезе Македония в Европейския съюз", подчерта Александър Йорданов.

Той беше категоричен още, че тази държава все още сама търси собственото си познание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
адолфина преди 5 години
какво толкова що не се кръстят вардарска българия
27
3
 
3
 
! Отговори
Нема да стане, преди 5 години
Македонистите,каквото и да кажат си остават кретеноидни идиотисти...
26
1
 
8
 
! Отговори
wild horse преди 5 години
Балканите са врящ котел,фанфарите от срещата отминаха и се оказа,че нищо не се е променило,напротив. Само преди ден Заев благодари на всички за свободата на Македония- власи,албанци,сърби и т.н. и нито веднъж не произнесе"българи" и България"За нас остана славата на безропотни *** на ЕС и държава за дребни поръчки
25
4
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 26 преди 5 години
Така е, права си. Много са падналите за Македония и всеки от тях са е определял като българин. Има достатъчно известни исторически личности и факти, които го потвърждават. И така докато не се намеси коминтерна и нашите псевдо-българо-*** боклу.ци не извършиха най-долното и гнусно предателство в цялата история на България и отделиха завинаги българите в Македония от нашия народ. И това наистина трябва е повод за гняв и никога да не се забравя и никога да не им бъде простено!
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще почакат 20на години и ще им мине. Ще се прекръстят на Скопска република и готово.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-скоро в битка за чуждо име, както и чужда история
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм от Пиринска Македония и не искам държава с територия на Вардарска Македония да се казва Нова Македония и от Егейска Македония също не съгласни да се използва това име че да си търсят други имена
21
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След всичко което сториха българите и гърците над Македония натрупах гняв и омраза към лешоядите и се осъзнах като македонка . Този отгоре дебелия какви глупости плещи че шопи , добруджанци било като македонец . Колко песни има за паднали за свободата на Шопия и Добруджа . Зеро . Песни за паднали за Македония има стотици . за Македония не за българия . За свободна и независима Македония са умирали ..."Болен ми лежи Миле Попйорданов ...за народ загина за Македония ..!!!
20
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше новина !Преди няколко дни Бочко Тиквата обяви пробив , успех , победа за СЕБЕ СИ и ЗАДНИТЕ БАЛКАНИ с това ново , измислено от остроумни политици ИМЕ !!!! Всичко ти се срина !!!!Започни нова дискусия БОЧКО ! Столипиново и Факултета тебе чакат !!!
19
5
 
8
 
! Отговори
Sahko Makedonski преди 5 години
Е... сега точно е моментът, в който се чудиш дали някой е неграмотен или просто пише на македонски...Обща българо-македонска лотария "Самуил" - на 100 билетчета едно печелившо...
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Божо е специалист по средновековна история,той каза,че е най-правилно името на Македония да е "западна България" и аз му вярвам!
17
3
 
20
 
! Отговори
Симба преди 5 години
Толкова ли е сложно да си го променят на България?
16
32
 
8
 
! Отговори
Сърбоман преди 5 години
Сърби и македонци = православни братя! Македония не е нито на гърци, нито на българи.
15
4
 
16
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Абе няма оправия.Макетата държат да има Македония в името а гърчулята са против.Има да се пазарят още 20 години.Боли ме фара
14
6
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Най ще и ходиВелика Македония с цар Заев Първи.
13
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония ще влезе в ЕС, след като се разпадне и бъде поделена между членките на ЕС - България и Гърция. Албанската част, естествено, няма да бъде в ЕС...
12
4
 
25
 
! Отговори
Далновиден преди 5 години
След броени години албанците ще са мнозинство в Македония и ще решават за всичко!На тях обаче името "Македония" е безразлично,така че проблемът се решава автоматично.Измислената македонска държава си заминава там,откъдето е дошла-в Нищото.Лошото е това,което идва след нея-държава на престъпен по същността си народ.Видяхме какво стана от Косово-разпределителен център за наркотици,прости.тутки,джихадисти и прочее.С бившата Македония няма да е различно....
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колега на Александър Македонски само името му "македонско". Велики хора в македонско гето не се раждат.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те себе си не могат да оправят, името им е проблемът. Да вземат събратята си от нашите гета и името ще си дойде от самосебе си.
9
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Александър Македонски за десет години е завладял половината свят и е построил цели градове, а Бойко Борисов Велики не може за десет години да построи нито една магистрала. Затова сегашните крадливи и мързеливи политици не искат да има държава Македония, за да не се знае, че преди тях е имало истински държавници.