1941-1944: Когато България инвестира милиони във Вардарска Македония

Става дума за около 100-150 млн. лв. днешни пари, казва македонски историк
Обновена: 31 май 2018 11:20 | 27 май 2018 16:33, Екип на Bloomberg
90

България инвестира над 100-150 млн. лева във Вардарска Македония в периода 1941-1944 г. Това каза историкът д-р Сия Никифорова от Македонския научен институт (МНИ) в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. Поводът за гостуването ѝ беше представянето на нейната книга "Българската стопанска политика във Вардарска Македония (1941-1944)".

"Държавата ни губи тези инвестиции. Става въпрос за между 60 и 70 млрд. лева без разходите на определени министерства, които не разглеждам в книгата – военното, вътрешното. Но ако трябва да вземем предвид и техните разходи – около 100 млрд. лева /.../ Съизмеримо в днешните пари е може би около 100-150 млн. лева или малко повече", каза тя.

По думите ѝ, България получава тези територии за временно управление, но демонстрира истински ангажимент към областта.

"Нейното икономическо и културно възраждане стоят на първо място пред управляващите в София и точно това правят те там и с инвестициите, които предприемат, и с човешкия потенциал, който изпращат от старите предели на страната и който предава и опита си на тамошното население. Действително ангажиментът е ясен и той е с една цел – да се подобри стандартът на живот в областта и да се изградят определени клонове в икономиката. Това е основната цел – икономическо и културно възраждане на областта", разказа още македонският историк.

Повече исторически факти за отношенията между държавите на Балканите от периода след Първата световна война и Втората световна война вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
четящ отвременавреме преди 5 години
До A че защо да и плащат тя да не е руско *** като тебе......
79
1
 
2
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Браво на жената! Истината постепенно изплува.Колкото и да им е мъчно на руските и гръчки демони.
78
3
 
2
 
! Отговори
A преди 5 години
Колко е получила за това изказване?
77
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Царска България е внасяла дори пирони и сърпове. Дядо ми имаше сърп "Солинген", изтънял от точене, поне 40 години го е ползвал. А сърпове в България са произвеждани преди 4 000 години, намерени в некрополи! ЦБ икономиката - зърнени храни, плодови пулпове, тютюн и дървесина, изнасяни за без пари в Германия и Италия. Е, имало е и асфалтиран път - от Дарна до двореца Ексиноград, 20 км. Уникална мизерия и неграмотност, които за жалост се възраждат днес при демонкрацията.
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
AMII DA NI VARNAT PARITE S LIHVITE
75
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тази Мъкедония , само мъка е донеса на БЪЛГАРИЯ !
74
24
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименГлупости. Преди 1944 Гърция беше по-развита от нас, и за 70 години не изградиха никаква промишленост. Без подарените съветски заводи още щяхме да сглобяваме гаражни радиа и дървени самолети. Благодари на социализма, че в неговите факултети се създадоха и поколенията, заради които сега имаш IT сектор, фармацевтика, минно дело и енергетика, въобще всичко, което ни крепи държавата днес. А Китай показва къде щяхме да сме, ако не си бяхме съсипали промишлеността.
73
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБългарска промишленост щеше да има и без руския социализъм. И даже много по-развита и печеливша.
72
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ескитКои основи? Българската промишленост е изцяло дело на социализма. В царска България промишлеността е била на ниво работилници, почти всичко сглобявано с подръчни материали и чешка/немска експертиза (защото във великата царска България такива специалисти не е имало). Само слаботоковия завод след 9-ти имаше повече производствена мощност и разнообразие на продукцията от всички царски работилнички, взети заедно. А хранителната промишленост, нефтопреработването, химкомбинатите, ВЕЦ-овете?
71
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 70 Напротив в България са избити повече комунисти,партизани,ятаци и други комун.отreпки от колкото в Македония!Журналиста Вл.Перев си направи труда ,да прерови всякакви архиви в Скопие ,София и В.Търново и се оказа ,че избитите македонци са малко над 300 всички комунисти и леваци!Но скопската пропаганда продължава да бълва лъжи за хиляди избити от бугаrскиот окупатор ,който иска уж насила ,да ги прави българи!
70
13
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Във Вардарската бановина Българската армия е избила доста народ - всичките са били комунистически партизани и терористи. Така както ги е избивала и в Мизия и Тракия. Единствената грешка е, че са ги избивали в твърде ограничени количества.
69
6
 
8
 
! Отговори
ескит преди 5 години
До АнонименИстинската индустрия в България е развита след 9.9.1944.---------------Основите са били поставени. Индустрията е щяла да се развие и без руския диктат. Руските селяни и сега произвеждат Камаз, който е всъшност модел на Мерцедес Аксор отпреди 15 години. По-точно не произвеждат, а сглобяват - най-важните части ги внасят от Германия.
68
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 64Селяк във царска БГ нищо не се е произвеждало купували са части от Крайслер и подобни и само са ги сглобявали аз мога да ти произведа автомобил ТесЛа ако ми купиш частите отнякъде та *** у дръвника.
67
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямо възраждане е настъпило....Още ни мразят живите и потомците им по ония земи заради безобразията на "човешкия потенциал". Гледам днешните им подвизи и си представям какви са ги вършили по онова време в "управляваните" земи...
66
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПроизвеждали са се радиоапарати, колкото са се произвеждали и самолети - в ограничени бройки и с ниско качество. Истинската индустрия в България е развита след 9.9.1944. Това е. Статистиката и фактите са неумолими.
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За първи път Македония получава това име в 1945 г., когато става част от Югославия под името Съюзна република Македония. Преди това е била Южна Сърбия, а след това Вардарска Бановина.
64
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГогоЦарска България и инвестиции! Хахаха!------------------- ***, в Царска България са се произвеждали радиоапарати, имало е завод за кабели и фабрика за сглобяване на автобуси и камиони. Заводът за радиоапарати във Велико Търново, Гама кабел в Бургас и завода за автобуси Чавдар не са ги строили комунистите, а са ги получили наготово. Договорите за производство на автобуси Кесбьорер Сетра са от преди 9 септември.
63
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, значи Вардарска Македония цялата принадлежи на Сакса вземайте си го в Македония и му се радвайте. Освен във Вардарска Македония другаде инвестирал ли е дворци, гори нещо, езера, блата ?
62
14
 
11
 
! Отговори
Цар Самоил преди 5 години
България е земя македонска !
61
9
 
17
 
! Отговори
опетков преди 5 години
По-големият проблем е периода след 1944г., когато комунистите предават всички българи там и насилствено ги македонизират.