Между Скопие и Атина: Правилна ли е позицията на Борисов?

Какви са реакциите и пътя на Македония оттук насетне
Обновена: 15 юни 2018 17:39 | 15 юни 2018 15:30, Петя Славова
197

Правилна ли е позицията на премиера Борисов във връзка с напрежението по оста Скопие - Атина? Какви са реакциите от споразумението и какъв е пътят на Македония оттук? Отговорите на тези въпроси потърсихме от журналиста Любчо Нешков и социалния антрополог Харалан Александров.

Още по темата

"България няма проблем с името на Република Македония. Ние сме признали тази държава и сме наложили името й пред света. Това споразумение отваря пътя на Македония към директно членство на ЕС и НАТО, а това ще я направи най-близкият партньор на България", заяви Любчо Нешков пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът нарече споразумението "историческо" и изрази увереност, че то ще бъде подписано в събота и на него ще присъстват висши представители от ЕС.

Във връзка с отказа на премиера Борисов да се срещне с македонския президент, Нешков каза: "Георге Иванов направи най-тежките политически гафове в последната година. Позицията му с отказ да подпише договора е безсмислена, защото той ще бъде одобрен или отхвърлен на референдум. Президентът не може да върви срещу конституцията и законите, от него нищо не зависи".

Социалният антрополог Харалан Александров допълни, че президентът на Македония демонстрира саботьорско поведение, което трябва да бъде осъдено.

Той подчерта, че от гледна точка на дългосрочната перспектива, Македония трябва да направи жертва с национализма си.

"Част от себевъзприятието на македонския елит се изразява в усещането, че това е много голяма жертва. Иска се много смелост и смирение, за да се направи такава стъпка", каза той.

Любчо Нешков подчерта, че Сърбия е единствената държава, която не е поздравила Македония за постигнатото споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
2
 
! Отговори
даме преди 5 години
всички спят в българия,в момента ципрас е със смъкнати ***,сега е момена да обявим война на гърция и да си вземем обратно всичко от солун до кавала,тумбак войвода пак ли плюска в механите,да моблизира армията за 1 месец ще си приберем обратно земите
168
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И референдума в Македония ще мине, поне половината македонци,че и повече ще го подкрепят, както и всички албанци, и чиста работа.
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тези в Македония със смешните си протести от няколкостотин човека и гърците няколко хиляди бесни националисти от гръзка Македония, това са противниците на договора.
166
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте какво, един тука реве, че нямало македонска нация. Вярно, никой не смята че има. Но има държава Македония, която щеш не щеш съществува и ако смятате, че с ревове и крясъци ще промените това, много се лъжете. Това че няма да се признае от някого,няма да я накара да изчезне. Ако зависеше от мен, ще им дам право на съществуване, но без история отпреди 1949 г.и без претенции към България. и то написано черно на бяло, в документ. Ако са умни, ще го направят, защото само България им мислидобро
165
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питам се на кого е изгодно това име след като самите македонци и гърци не го искат.Може би на Баба Меркел и на пуделчето й Тлъстьо Суджуков.
164
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Позицията на България е сбъркана от родоотстъпници и предзли с власт още от Жельово време !!! Няма македонска нация, няма македонски език !!!! ТОВА Е БЪЛГАРИЯ !!!И всеки, който подкрепя каквото и да е, свързано с името "Македония" във връзка със скопските земи е престъпник, който трябва да гние първо в затвора, а после в Ада...
163
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До "се се се ре - умре": А ние какво печелим ако Македония влезе в НАТО? Ще спечелим, ако влязат в ЕС, нашият интерес е транспортния коридор, който заобикаля Гърция.
162
15
 
6
 
! Отговори
се се се ре - умре преди 5 години
Рубладжийте продажни изгубиха битката Македония отива във НАТО
161
4
 
19
 
! Отговори
BOC преди 5 години
Защо никой не се сеща да каже, че най-правилното име на днешната Македоние е:ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!!!!!
160
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Насаждане на омраза, след като призоваваше за мир! Такава я свърши РазБойко. Да беше си взел поука от грешката на Желю и Ст.Ганев, или чака да се срещнат и чак тогава да загрее?
159
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 165 Толкова протестираха и срещу договора,но двата премиера го приеха.
158
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи единствения начин да покажеш, че не си от БСП е да правиш всичко, което Баце каже. Ама че то било най-голямата глупост - няма значение. Щом тиквата каже нещо - то е последна инстанция и по него не се разсъждава. Такава т.потия само комунисти като Борисов могат да измислят.Затова сме в блатото вече три мандата.
157
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По отношение споразумението между Гърция и Македония. Погледни какво се случва в момента и в Атина и в Скопие.Народите и опозициите и в двете страни са против. 100 000 излязоха в Скопие на протест. В Атина искат да свалят правителството на Ципрас.Явно народите и Парламентите на тия страни са против споразумението.
156
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен158 Присъди трябва да има за тези,които подписаха големия шлем ,Белене и заради които българия плати 3 млд на Газпром.
155
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ни са знай 162 Споразумението между Гърция и Македония,което е дело на правителствата на двете страни,се подкрепя от най-развитите демокрации и от целия свят.То предстои да бъде одобрено от народите на тези страни.Радев и Иванов са слуги на Путин,затова имат близки позиции.Никой не е купувал журналисти.
154
5
 
23
 
! Отговори
ни са знай преди 5 години
По очите на този Харалан личи, че говори не това, което мисли! С какво успя тиквата да купи съвестта на почти всички журналисти?съмнявам се,че само с пари това е възможно.
153
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Георги Иванов да се поучи от президента на Гърция,който прие договора,като предварителен,без да се оправдава,че не е по конституция.Така,или иначе той ще бъде подложен на вота на македонски и гръцкиа народ,Иванов пропусна момента,да уважи общите усилия за решаване на дългогодишния спор между Македония и Гърция,за доброто на македонския народ и целия регион.Разговорите са между премиери,а не между президенти.Иванов,както и Радев са марионетки на Путин и тяхното поведение не е изненадващо
152
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На брифинга след срещата с президента на Македония,Румен Радев се разграничи от премиера Борисов,порица го и го нарече нелидер,с което още един път доказа,че е президент на БСП.
151
9
 
21
 
! Отговори
Гробокопачите преди 5 години
Трябва да си платят,купени избори със ромски вот и гласовете на чиновниците от родите не е България. Време е за революция,българския термидор.
150
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашият тапир оправи страната,тръгнал навън политика да прави,не става.Цялото им управление е на път да се срути отново но след трети опит е хубаво да има вече присъди.